Tutaj zamieszczamy pytania dotyczące życia na wyspach, które nie kwalifikują się do innych kategorii
Usercostam
Rezydent

Postautor: Usercostam » 02 sty 2014 18:25

blondynek pisze:
usercostam pisze:Wszyscy pracodawcy których znam od dawna nie używają BACS. Może pracujesz u pani krysi która używa jakiegoś garażowego banku, ale nie pisz, że "wszyscy".

Od 2009 roku większość banków używa FPS i od dawna przelewy nie idą przez BACS.

pie...

moje ida BACS a moi pracodawcy to councils, HAs i obecnie - globalna firma IT :roll:

moj BACS w obecnej firmie to kwestia 24h w sumie ale poprzedni pracodawcy placa normalnymi 3-dniowymi BACS

wiec nie pie... user bo co chwila sie na czyms wykladasz :roll:

Ah no tak, sektor publiczny to nie dziwne - ostatnio się dowiedziałem, że jeszcze czeków używają... :roll:

Trochę nie na czasie jesteś przez nich :)

ps. kilka globalnych firm IT które znam, też nie płaci BACS bo to obciach

eddey
Gastarbeiter

Postautor: eddey » 08 sty 2014 11:01

Historii ciąg dalszy.
Orientuje się ktoś, na jakiej zasadzie działa Chaps transfer?
Firma w końcu łaskawie się odezwała w poniedziałek. Z tłumaczeń wynikło, że przelew do nich wrócił z braku potwierdzenia (firma miała wolne i bank nie miał jak potwierdzić przelewu). Ponoć "natychmiast" w poniedziałek wysłali pieniądze raz jeszcze właśnie poprzez Chaps transfer który miał iść maksymalnie do końca dnia. Cóż, mamy środę a stan konta jaki był, taki był.
Trochę mi już ręce opadają...

beeata
Gastarbeiter

Postautor: beeata » 08 sty 2014 15:51

CHAPS to sa natychmiastowe przelewy ktore dotarlyby na twoje konto od razu. Jesli dobrze pamietam to trzeba je robic do godziny 15. CHAPS sa szybsze niz 'same day payment', za ktory sie nie placi ( w kazdym razie Coutts nie kasuje). Kiedys sie placilo £15 za CHAPS.

To sciema jesli oni mowia ze CHAPS wrocil, nie ma takiej opcji, od razu by nie przeszedl i oni by o tym wiedzieli OD RAZU, ze maja zly numer twojego konta.

Usercostam
Rezydent

Postautor: Usercostam » 08 sty 2014 16:16

CHAPS nie zawsze dochodzi tak szybko jak FPS, z resztą teraz CHAPS się w zasadzie nie używa (poza większymi kwotami np 10 tysięcy funtów, a przelew dla autora tematu jest niską kwotą), także na pewno coś kręcą.

Tak jak beeata napisała, CHAPS musi być zlecony gdzieś do 15, inaczej dojdzie dopiero na następny dzień, a jak banki są zawalone przelewami to może to potrwać dłużej (z czym się nie spotkałem osobiście)

eddey
Gastarbeiter

Postautor: eddey » 15 sty 2014 15:58

Dziękuję wszystkim za informacje.
Sprawa się w końcu rozwiązała. Po niemal miesięcznym oczekiwaniu, wypłata doszła. Poprzednie przelewy podobno "wracały" niezależnie od tego, jakim systemem były wysyłane... Ściema firmy jak nic...

Wróć do „Sprawy codzienne”