Tutaj zamieszczamy pytania dotyczące życia na wyspach, które nie kwalifikują się do innych kategorii
eddey
Gastarbeiter

Problem z przelewem

Postautor: eddey » 31 gru 2013 10:17

Witam w moim pierwszym poście na forum.
Mam pewien problem i może ktoś miał jakieś doświadczenie w tej kwestii.
Otóż 23 grudnia (w poniedziałek) pracodawca wysłał przelew z wypłatą na moje konto w Barclays. Do dzisiaj (31 grudnia) niestety jej nie mam na koncie. Nie ukrywam, że zaczyna mnie to trochę martwić. Wiem, że "po drodze" były święta i weekend, ale tak czy siak w międzyczasie były co najmniej 4 dni robocze a to chyba aż nadto, żeby dostarczyć pieniądze na konto.
Zastanawiam się więc, czy to potężne opóźnienie spowodowane jest świątecznym okresem (święta, weekend, sylwester), czy czymś innym.
Innymi słowy nie wiem, gdzie robić "rozróbę" - w banku, czy w firmie która twierdzi (co mam "na piśmie" w mailu) że pieniądze zostały wysłane 23 grudnia...
Ktoś miał podobne doświadczenia? Czy tak długi czas oczekiwania można uznać za "normalny"? To mój pierwszy angielski przelew na konto, więc nie mam żadnego porównania...
Pozdrawiam sylwestrowo :)

Usercostam
Rezydent

Postautor: Usercostam » 31 gru 2013 10:41

Obecnie przelew idzie kilka-kilkanaście minut, więc na pewno pracodawca Tobie ściemnia.

Poproś go o dowód, że pieniądze wysłał.

Może się zdarzyć, że jeśli pierwszy raz wysyłał pieniądze na twoje konto i była to duża kwota, bank dla bezpieczeństwa wstrzymał transfer - zwykle wtedy dzwoni do zleceniodawcy z prośbą o potwierdzenie. Jeżeli to jest ta sytuacja, to twój pracodawca powinien zadzwonić do banku.

eddey
Gastarbeiter

Postautor: eddey » 31 gru 2013 10:53

Hm...
Myślałbym podobnie jak Ty gdyby nie fakt, że pracodawca to firma UPS.
Jakoś mi się w głowie nie mieści, żeby personalna z UPS-a ot tak sobie napisała mi maila, że transfer poszedł. Chociaż mimo wszystko coś może być na rzeczy.
Kwota nie jest duża bo to praca dorywcza była (jakieś 250 funtów).
Bank dzisiaj milczy i nie da się dodzwonić do żadnej osoby kompetentnej do wyjaśnienia tej kwestii. Chyba muszę czekać do nowego roku niestety. Nie ułatwia sprawy fakt, że właśnie jestem w Polsce, więc do oddziału się nie przejdę.

marekleyton
Rezydent

Postautor: marekleyton » 31 gru 2013 10:55

usercostam ma racje

od jakichs 3 lat banki stosuja FPT czyli fast payment, od momentu zatwierdzenia przelewu u zleceniodawcy do pojawienia sie pieniazkow na konciodbiorcy mija do 15 minut / nawet w niedziele i swieta/
w wypadku koniecznosci dodatkowej autoryzacji czas moze sie wydluzyc do 2 godzin.
bo pracownik banku od razu dzwoni do zleceniodawcy z poleceniem

sytuacja zmienia sie gdy zleceniodawca nie korzysta z bankowosci on line tylko zlecenia przelewow wrzuca do skrytki bankowej w kopercie,

wtedy mozesz czekac na pieniazki do 72 godzin / o ile sa to dni robocze w ktorych bank pracuje, ktos to musi wyjac i wklepac w kompa/

marekleyton
Rezydent

Postautor: marekleyton » 31 gru 2013 10:57

aa i najwazniejsze zadzwon do nich niech ci wysla dokladny numer konta na jaki przelali pieniadze...

pomylki sie zdarzaja

eddey
Gastarbeiter

Postautor: eddey » 31 gru 2013 11:00

Właśnie udało mi się skontaktować z kolegą z pracy. Jego przelew został wysłany w piątek 20 grudnia, a pieniądze na koncie miał dopiero w następny piatek 27 grudnia. Z tego wniosek mógłby być taki, że z racji świąt Barclays przetrzymuje kasę i sobie nią obraca. Bo innego wytłumaczenia nie widzę.

Usercostam
Rezydent

Postautor: Usercostam » 31 gru 2013 11:45

Jeszcze jest inna kwestia, że pracodawca mógł wysyłać pieniądze zza granicy.
Ale nadal nie powinno być to więcej niż kilka dni.
Zwykle w obrębie EU jeżeli przelew jest wysłany przed 3pm, powinien być na następny dzień na koncie w innym kraju.

W każdym razie wydaje mi się, że pieniędzy nie wysłali i ściemniają.

eddey
Gastarbeiter

Postautor: eddey » 31 gru 2013 11:55

Wiem, że istnieje taka opcja, ale niestety biuro jest dzisiaj zamknięte, podobnie jak wczoraj. Więc niestety muszę czekać do nowego roku, co z racji sylwestrowych szaleństw jakoś mnie nie cieszy ;)

marekleyton
Rezydent

Postautor: marekleyton » 31 gru 2013 12:45

o widzisz ,czlek uczy sie cale zycie

dzieki

o tym nie wiedzialem

eddey
Gastarbeiter

Postautor: eddey » 31 gru 2013 12:49

Dziękuję za informację, rozjaśniłeś sprawę :)

ironick
Emigrant

Postautor: ironick » 31 gru 2013 16:52

potwierdzam - od nowego pracodawcy pierwszy przelew szedl mi 3 dni

Usercostam
Rezydent

Postautor: Usercostam » 02 sty 2014 14:21

blondynek pisze:
marekleyton pisze:usercostam ma racje

od jakichs 3 lat banki stosuja FPT czyli fast payment, od momentu zatwierdzenia przelewu u zleceniodawcy do pojawienia sie pieniazkow na konciodbiorcy mija do 15 minut / nawet w niedziele i swieta/
w wypadku koniecznosci dodatkowej autoryzacji czas moze sie wydluzyc do 2 godzin.

FPT nie ma znaczenia ani wplywu na wyplaty bo pracodawcy placa w systemie BACS :roll:

BACS zajmuja okolo 3 dni roboczych na 'wyczyszczeine sie'

to ze FPT jest obecnie w uzyciu nie ma wplywu na wyplaty;
firmy uzywaja BACS na bulk payments payments i dlatego BACS jest po prostu wygodniejsy dla duzych firm wyplacajacych pieniadze w tym samym terminie- czasem z kont ktore nie pozwalaja na uzycie FPT

jesli BACS wyslali 23 to teoretycznie powinnas miec pieniadze na koncie dzisiaj, ale sie nie zdziw jak sie pojawia na Twoim koncie po polnocy

Wszyscy pracodawcy których znam od dawna nie używają BACS. Może pracujesz u pani krysi która używa jakiegoś garażowego banku, ale nie pisz, że "wszyscy".

Od 2009 roku większość banków używa FPS i od dawna przelewy nie idą przez BACS. FPS również wspiera bulk payments jakbyś nie wiedziała i używa się tak samo jak BACS.

eddey
Gastarbeiter

Postautor: eddey » 02 sty 2014 14:53

To ja już zgłupiałem całkiem...
Tak czy siak albo przelew w ogóle nie poszedł, albo poszedł na inne konto - kasy nadal nie mam. Mimo świąt, sylwestra, nowego roku i weekendu po drodze, nawet ten najdłużej idący przelew powinien już dojść od 23 grudnia...
Ale pewnie sobie poczekam z wyjaśnieniem do poniedziałku, firma póki co milczy, chyba mają wolny dłuuuugi weekend...

Wróć do „Sprawy codzienne”