Tutaj zamieszczamy pytania dotyczące życia na wyspach, które nie kwalifikują się do innych kategorii
mamadwojki
Gastarbeiter

Co ja mam zrobic?

Postautor: mamadwojki » 20 wrz 2013 11:12

Kochani pomozcie!
Jestem samotna mama dwojki maluszkow (1 i 2,5 roczne). By moc dostawac tax credit na dzieci, musialam isc do pracy i dac dzieci do przedszkola. Oszczedzajac na czym sie tylko dalo, zapisalam dzieci do przedszkola, za ktore musze placic 320f tygodniowo. Dzieci przebywaja tam od 6.40 do 18.oo Zglosilam sie do revenue, ktore rozpatrzylo moja sprawe i zdecydowalo wyplacac mi 120f (!!!) tygodniowo na przedszkole!! Mialam nadzieje, ze przyznaja mi maksymalna kwote 70% oplat.
Ja pracuje przez agencje, jest to praca na telefon, czasem bywam odwolywana a jesli juz pracuje, to nie wiem nigdy czy praca skonczy sie o 13.oo czy o 17.oo. Jesli mnie odwoluja to i tak musze dzieci zawozic do przedszkola bo juz je oplacilam i tam maja wyzywienie. Ja jem ledwo co, bo jeszcze musze miec na rachunki i dojazd do pracy. Nie mam juz oszczednosci i nie mam z czego placic te pozostale 200f na przedszkole. Czasem bywa, ze dostaje 70f a czasem 170f za prace. Do tego dochodzi jeszcze child benefit na dwoje dzieci i working tax. Co ja jeszcze moge zrobic?? Naprawde nie moge zostac z dziecmi w domu poki sa takie male??
Musze niestety zrezygnowac z przedszkola bo mnie na nie nie stac, ale za tym idzie rezygnacja z pracy, co pociagnie za soba odebranie mi tax credit i working tax!! Pozostanie mi tylko child benefit!! :( Nie ma dla mnie juz wyjscia??? Zadluzylam mieszkanie bo po dzien dzisiejszy nie przyznano mi housing benefitu ze wzgledu na zadluzenie mieszkania! Jestem juz u kresu sil :(( Najbardziej szkoda mi moich dzieci :(
Prosze, pomozcie mi jakos!!

MarcFloyd
Rezydent

Postautor: MarcFloyd » 20 wrz 2013 12:44

Wspolczuje. A co z tata dzieci?

Nie znam sie na tym ale taka mysl... gdybys zalozyla SE I pracowala 16h tygodniowo to mialabys te benefity o ktorych wspominasz, nieprwawdaz?

Gdbys np. zalozyla dzialalnosc jako childminder I miala dodatkowo jedno dziecko poza wlasnymi do opieki to mialabys te 16 godzin I moglabys jednoczesnie zostac w domu.

Wiec moze to jest wyjscie.

Usercostam
Rezydent

Postautor: Usercostam » 20 wrz 2013 14:50

Dokładnie jak napisał kolega wyżej

Usercostam
Rezydent

Postautor: Usercostam » 20 wrz 2013 14:52

Zapomniałem dodać, że na prowadzenie takiej działalnosci musi być zgoda councilu (formalność raczej) i sąsiadów (tu może być problem, bo są debile, którzy na cokolwiek powiedzą "nie, bo nie")

Emigrantka
Rezydent

Postautor: Emigrantka » 20 wrz 2013 20:24

Co wynajmujesz? Mieszkanie/dom? Prywatnie czy od council?

Takie male dzieci - gdzie ojciec? Dlaczego nie pomaga?

Jak dlugo jestes w UK?

Nie rozumiem jak moglui Ci odmowic HB przez "zadluzenie"?

Potrzebujesz porady specjalistycznej a nie gdybania ludzi z forum.

Bylas w CAB? Jakims innym biurze porad?

Jezeli jest ryzyko utraty dachy nad glowa - skontaktuj sie z Shelter.

yecath
Gastarbeiter

Postautor: yecath » 20 wrz 2013 21:59

oprocz working tax credit przysluguje Tobie rowniez Child Tax Credit.

Pomysl z zostaniem childminderka wg mnie jest najlepszy w Twojej sytuacji- nadal mozesz byc ze swoimi dziecmi, a council docenia takie inicjatywy, przedszkoli, zlobkow brakuje. Skontaktuj sie z Job Centre, moze pomoga w uzyskaniu pozwolen, kursu itp.

mamadwojki
Gastarbeiter

Postautor: mamadwojki » 26 wrz 2013 12:15

Dziekuje Wam za wszystkie rady. Tak sie zlozylo, ze zostalam z pracy zwolniona. Odezwala sie do mnie jedna osoba, ktora mi duzo pomogla i ktorej serdecznie za wszystko dziekuje. Pojechala ze mna do councilu i polubownie zalatwilismy splate zadluzenia. Bylismy tez w job centre gdzie zarejestrowalam sie na zasilek. Poki co bede z dziecmi w domu, zrezygnowalam z przedszkola a job centre bedzie oplacal mi mieszkanie. Osoba ta obiecala mi pomoc w znalezieniu pracy do 15h tygodniowo. Dziekuje tez osobom, ktore pomogly mi przywozac duzo rzeczy dla dzieci i jedzenie. Dziekuje rowniez tym, ktorzy wsparli mnie duchowo.
Odzyskalam wiare w dobro i bezinteresowna pomoc dobrych ludzi.
Dziekuje w imieniu wlasnym i moich dzieci.
Ojciec ich okazal sie dzieciuchem i wrocil do kraju do mamy, nigdzie nie pracuje.

monek24
Gastarbeiter

Postautor: monek24 » 18 paź 2013 19:05

Oby wiecej takich ludzi z dobrym serduchem. Trzymam kciuki i zycze powodzenia

Wróć do „Sprawy codzienne”