Tutaj zamieszczamy pytania dotyczące życia na wyspach, które nie kwalifikują się do innych kategorii
lubomir
Gastarbeiter

wynajem samochodu

Postautor: lubomir » 05 sty 2013 10:07

czesć
znacie tanie firmy rent a car
jest tego pełno w necie ,,ale chodzi mi tanioooo
i jak z prawem jazdy?

goraluk
Rezydent

Postautor: goraluk » 05 sty 2013 17:31

Różnice nie są duże, zależy co ci potrzebne i na jaki czas.
Generalnie średni wynajem samochodu klasy A czyli najmniejsze to od 18 do 25 funtów na dzień, im większy pojazd tym drożej. Van wychodzi ok 45-50 dziennie jeśli masz go dłużej niż 5 dni (mi się kiedyś udało wynająć dużego van-a za 26 funtów na dzień na 10 dni).
W większości musisz dać depozyt, przeważnie 200 funtów na droższe modele nawet 500. Depozyt jest zwracany lub z depozytu potrąca się np. przedłużenie wynajmu. Przedłużenie wynajmu to najczęściej jeden telefon do wypożyczali i poza dodatkowym dniem wynajmu nie kosztuje nic drożej a może być w konsekwencji taniej za dzień.
Inaczej niż w Polsce jest z paliwem, gdzie dostajesz pojazd ze stanem paliwa nieokreślonym i też zwracasz z paliwem wystarczającym na dojechanie do najbliżej stacji paliw. Uważam to za lepsze niż praktykowane w Polsce pożyczanie z pełnym zbiornikiem i z pełnym zbiornikiem zwrot.
Prawo jazdy - jak mas angielskie, to będą wymagać papierowej kopi, plastik to tylko pokazówka bez najmniejszej wartości jako dowód. Więc idąc do wypożyczali weź ze sobą papierową kopię Prawa Jazdy. Jak jest z Polskim - nie wiem.
Co do cen, to mała uwaga, tańsze mogą być małe lokalne wypożyczalnie, sieci typu eurocar będą raczej droższe, ale to też je reguła, więc po prostu poszukaj w miejscu swojego zamieszkania i porównaj oferty.

numerowa
Emigrant

Postautor: numerowa » 24 sty 2013 22:22

Hej, ja wynajelam dosyc tanio samochod przez strone internetowa 121carhire.com. To nie jest wypozyczalnia tylko posrednik, wyszukuja Ci samochod w okolicznych wypozyczalniach. Np. ja zabukowalam samochod przez nich z Europcar. Gdybym zabukowala bezposrednio z Europcar to za ten sam model zaplacilabym troche drozej. Nie wiem jak jest z polskim prawem jazdy, ja wynajmowalam na brytyjskie prawo jazdy, bo moj chlopak jest Brytyjczykiem. Musial miec papierowa czesc prawa jazdy, choc jesli sie jej nie ma to wypozyczalnia moze zadzwonic do DVLA, tylko ze za to moga Cie skasowac 10 funtow. Jesli nie masz karty kredytowej to wezma depozyt z Twojej karty debetowej.

goraluk
Rezydent

Postautor: goraluk » 25 sty 2013 10:57

numerowa pisze: ja wynajmowalam na brytyjskie prawo jazdy, bo moj chlopak jest Brytyjczykiem.

Znaczy śniadoskórym z brytyjskim paszportem? hehehe

daro43
Rezydent

Postautor: daro43 » 25 sty 2013 11:07

Rasista jestes?co Cie obchodzi jaki kolor skory ma ten czlowiek?musisz byc uszczypliwy jak inne osoby tu na portalu.

numerowa
Emigrant

Postautor: numerowa » 25 sty 2013 12:20

goraluk pisze:
numerowa pisze: ja wynajmowalam na brytyjskie prawo jazdy, bo moj chlopak jest Brytyjczykiem.

Znaczy śniadoskórym z brytyjskim paszportem? hehehe

Rzeczywiscie nie powinno Cie to interesowac jaki ma kolor skory, ale jesli musisz wiedziec to jest rodowitym bialym Anglikiem z domieszka krwi irlandzkiej. Zadowolony?

goraluk
Rezydent

Postautor: goraluk » 25 sty 2013 22:25

Sie pochwaliła to zapytałem... jak by się nie chwaliła i nie podkreślała, to nie pytał bym...
bo moj chlopak jest Brytyjczykiem.

Następnym razem lepiej użyć przycisku "podgląd" i przeczytać co się pisze.

numerowa
Emigrant

Postautor: numerowa » 27 sty 2013 16:47

Nie chce mi sie nawet komentowac.

Wróć do „Sprawy codzienne”