Tutaj zamieszczamy pytania dotyczące życia na wyspach, które nie kwalifikują się do innych kategorii
sebastianflip
Gastarbeiter

komunikacja miejska

Postautor: sebastianflip » 31 paź 2012 19:35

Witam,

Mam pytanie odnośnie poruszania się komunikacją miejską po Londynie.
Czy jest coś takiego jak bilet 5 dniowy? Czy są zniżki dla studentów na komunikacje miejską?
W jaki sposób najtaniej podróżować ( tylko nie odpisujcie że rowerem:) )

pozdrawiam

Starababa
Gastarbeiter

Postautor: Starababa » 31 paź 2012 19:52

Bilety 7 dniowe lub miesieczne. Inaczej sie nie bardzo oplaca.

Transport jest drogi. Londyn podzielony jest na kilka stref taj jak na tej mapie:

http://www.tfl.gov.uk/assets/downloads/ ... be-map.pdf

Srodek to strefa 1 (centrum), pozniej dookola tego 2 itd

BIlet tygodniowy czy miesieczny kupujesz na strefy po ktorych masz zamiar podrozowac.

Ceny tutaj:

http://www.tfl.gov.uk/tickets/14416.aspx

Jezeli jedziesz ze strefy np 3 zachodniej do 3 wschodniej i przejezdzasz przez strefe 1 - nawet jezeli tam nie wysiadasz - musisz b=miec bilet na strefy 1, 2 i 3.

BIlety miesieczne i tygodniowe - mozesz jezdzic metrem, autobusami, kolejka.

goraluk
Rezydent

Postautor: goraluk » 31 paź 2012 20:58

Znacznie taniej i lepiej poruszać się autobusami.
Nie wiem jak teraz, ale kiedyś bilet autobusowy tygodniowy był na wszystkie linie autobusowe, bez podziału na strefy.
Jazda autobusem jest o tyle lepsza, zwłaszcza na początku, że poznaje się miasto. Ma się dzięki temu lepszą orientację.

Starababa
Gastarbeiter

Postautor: Starababa » 31 paź 2012 21:02

goraluk pisze:Znacznie taniej i lepiej poruszać się autobusami.
Nie wiem jak teraz, ale kiedyś bilet autobusowy tygodniowy był na wszystkie linie autobusowe, bez podziału na strefy.
Jazda autobusem jest o tyle lepsza, zwłaszcza na początku, że poznaje się miasto. Ma się dzięki temu lepszą orientację.

Teraz jest tak jak bylo "dawniej".

Jezeli masz travelcard (sieciowke czy cos w tym stylu po polsku) na strefy zalozmy 2 i 3 na metro to mozesz na nia jezdzic metrem w strefach 2 i 3 (nie wjezdzajac w 1) i autobusami ze wszystkich strefach, wlacznie z 1 - bez dodatkowych oplat.

numerowa
Emigrant

Postautor: numerowa » 01 lis 2012 19:53

1 przejazd autobusem na Oyster card kosztuje zawsze 1,35, wiec jesli mialbys tylko dokads dojechac autobusem i wrocic, raz dziennie, to by Ci sie to najbardziej oplacalo. Tylko ze wtedy juz bys sie nie mogl przesiasc z jednego autobusu na drugi, wiec nie wiem czy taka opcja akurat by Ci odpowiadala. Travelcard to wydatek ok 20-30 funtow tygodniowo, w zaleznosci od strefy (ktos wyzej chyba podal linka z cenami)

Wróć do „Sprawy codzienne”