Tutaj zamieszczamy pytania dotyczące życia na wyspach, które nie kwalifikują się do innych kategorii
AngryParamedic
Gastarbeiter

Rewolucja ! : )

Postautor: AngryParamedic » 29 gru 2010 13:56

Witam, jestem nowy na forum ! ;]

Awięc ....

potrzebuje Waszej opini/porady itd ....

sprawa wygląda tak :

jestem ratownikiem medycznym i pielęgniarzem, obecnie zapier... pracuje znaczy sie w szpitalu i pogotowiu ... napierdzielam ponad 300h miesiecznie itd ... oczywiscie za grosze jak to w polskiej sluzbie zdrowia i mam juz tego dosc

teraz mam mozliwosc dostania pracy a angli ... w londynie dokladnie bo to miasto lubie i znam i bywam raz w miesiacu przynajmniej ...

na poczatek kolo 1500 f miesiecznie, czyli PONAD DWA RAZY WIECEJ niz w pl.

z tym, ze w pl mam mieszkanie (swoje), ze swoja kobieta mamy dwa auta czyli rozowo i kolorowo, ale ... nie mamy dzieci i zycie w pl sie znudzilo i tez czlowiek chce troche pozyc, a nie spedzic cala mlodosc w pracy ...

wiadomo, ze trudno rzucic wszystko w pisdu i wyjechac, ale czemu nie ...

oboje mamy wyzsze wyksztalcenie i perfekcyjnie znamy angielski, stad widze taki wyjazd w pozytywnym swietle, ludzie wyjezdzaja do angli z niczym, a my jako dwie dorosle osoby bez zadnych zobowiazan, perfekcyjnie mowiace po angielsku i z wyzszym wyksztalceniem nie mamy sie chyba czego obwiac, ale czy napewno ? ...

patrze na ceny wynajmu mieszkan (bo pracofawca zapewnia jakis oblesny pokoj w jakims hostelu tylko) i wychodzi na to, ze z polowa pensji to pojdzie na mieszkanie, a jeszcze auto, zycie itd ... juz zaczyna sie robic mniej kolorowo .... no wiadomo, ze jeszcze moja kobieta sie gdzies do pracy wybierze, ale to kwestia poszukania czegos ... ja bede mial prace zapewniona, a znia sie zobaczy (pani pedagog i magister bezpieczenstwa narodowego hehe) ...

.... moze temat kretynski, ale chcialbym wiedziec jak to wyglada ... moje zarobki na poczatek i mozliwosc spokojego zycia w londynie ... jest sens i niema sie co martwic ? ... o prace sie nie martwie bo pielegniarzy na wyspach potrzebuja i tu niema co panikowac, ale kasa na poczatek mimo i nieporownywalna do polski to jednak na anglie to chyba zadne fajerwerki ...

prosze o opinie bo to w koncu rewolucja w zyciu calkowica ... ale jak to mowia 'Kto nie ryzykuje, ten nie pije szampana'

pozdrawiam :)

AngryParamedic
Gastarbeiter

Postautor: AngryParamedic » 29 gru 2010 14:37

do reki 1500 naszczescie ...

to praca jako nurse, nie jako paramedic ... moze jak juz sie rozgoszcze na wyspach to i paramedic`a sobie zalapie, ale narazie mam DOSC pracy w kilku miejscach, zapylania z dyzuru na dyzur i pracy po 70h bez przeryw ;]

z drugiej strony chyba kaszana tak wynajmowac cos u kogos i z obcymi mieszkac ;] ...

... aha i tak myslalem, ze moglbym mieszkac w jakiejs dobrze skomunikowanej wiosce pod londynem to mi problemu nie robi ... moge dojezdzac autem na P&R, a potem pociagiem jesli to sie oplaca wogole liczac z biletem miesiecznym itd ...

Emigrantka
Rezydent

Postautor: Emigrantka » 29 gru 2010 16:13

Jako nurse za 1500 miesiecznie na reke? Jaka to grade jest bo cos malo chyba....

Zakladam ze znasz super jezyk, inaczej pracy jako nurse nie dostalbys, chyba ze to nursing assistant czy inny health care assistant?

Wiesz w jakim szpitalu mialbys pracowac? W jakiej dzielnicy?

Bo od dzielnicy bedzie zalezala cena wynajmu czegokolwiek....

Czy to jest kontrakt czy stala praca?

Pytam poniewaz do szpitala w ktorym pracowalam pare lat czesto przyjezdzali na niby dlugie kontrakty polscy lekarze specjalisci tylko jak po przyjezdzie tutaj okazywalo sie w praniu ze z jezykiem u nich kiepsko to lecieli z pracy w bardzo szybkim tempie ni nie bylo ze boli.

Powodzenia w kazdym razie zycze, tu zaleznie od szpitala mozesz miec bardzo dobrze albo niezly zapiernicz....

AngryParamedic
Gastarbeiter

Postautor: AngryParamedic » 29 gru 2010 16:22

język perfekt, no nie wiem co więcej napisać, po prostu gadam :D ...

praca za 1500 czy malo, czy duzo to trudno mi powiedziec, praca jako nurse, nie jako care as. tylko, ze to praca w domu starcow .... taaaaak, wiem, stawki tam sa niskie, stad moze Twoje zdziwienie ...

z moim doswiadczeniem mysle ze dostalbym prace w szpitalu ... np psychiatrycznym, ale latwiej wyjechac do domu starcow bo tam pracy jest najwiecej (wakatow) ...

teraz tylko cena mieszakan mnie nurtuje bo poza londynem jest duuuzo taniej, prawda ? ... np leeds, liverpool itd ... chyba sie nie myle, co ? ...

problem tylko w tym, ze lodnym znam, mam tu rodzine - anglicy

pozdr :)

Emigrantka
Rezydent

Postautor: Emigrantka » 29 gru 2010 16:27

No tak myslalam ze to w domu starcow. To tak placa, cienko.

Jezeli prace masz w Londynie to dlaczego chcesz mieszkania poza szukac?

Dojazdy (cenowo i czasowo) Cie wykoncza....

Jezeli Ci pasuja warunki - bierz i wtedy na miejscu czegos lepszego szukaj, tylko sie nie wpakoj w jakies glupie warunki kontraktu...

Powodzenia

Emigrantka
Rezydent

Postautor: Emigrantka » 29 gru 2010 16:28

Tu masz link do strony gdzie wszystkie panstwowe szpitale (NHS) oglaszaja swoje oferty, poszukaj, zorientuj sie:

http://www.jobs.nhs.uk/

AngryParamedic
Gastarbeiter

Postautor: AngryParamedic » 29 gru 2010 16:32

wielkie dzieki za link : ) : *

a teraz co do mieszkania .... jesli chodzi o wynajem to tylko od osob prywatnych ? a agencje to tylko posrednicy, tak ?

bo te myslalem o tym, zeby miec mieszkanie na pewnych awrunkach bez jakiegos cwaniaka zagladajacego do mnie raz w miesiacu : ).

pozdr.

MarcFloyd
Rezydent

Postautor: MarcFloyd » 29 gru 2010 16:41

Agencje moga zarowno tylko posredniczyc w wynajmie jak i zarzadzac mieszkaniem, to zalezy od ich umowy z landlordem. Niektorzy lanlordzi (mniejszosc) nie chca sie bawic w sciaganie czynszu itp i zostawiaja to agencji placac management fee.

A co do zagladania raz w kiesiacu.... coz, zalezy jak trafisz. Ja na przyklad nigdy tak nie mialem, ale nie watpie ze wiele osob i owszem.

EDIT: Emi, widze ze tez w pracy kiblujesz. Ja liczylem na to ze zamkna mi biuro dzis o 15... i dupa :?

Emigrantka
Rezydent

Postautor: Emigrantka » 29 gru 2010 20:43

Marc, nie nie kibluje.. zwolnilam sie, od 1 grudnia juz nie pracuje ;)

aina24
Rezydent

Postautor: aina24 » 29 gru 2010 23:43

AngryParamedic pisze:język perfekt, no nie wiem co więcej napisać, po prostu gadam :D ...

praca za 1500 czy malo, czy duzo to trudno mi powiedziec, praca jako nurse, nie jako care as. tylko, ze to praca w domu starcow .... taaaaak, wiem, stawki tam sa niskie, stad moze Twoje zdziwienie ...

z moim doswiadczeniem mysle ze dostalbym prace w szpitalu ... np psychiatrycznym, ale latwiej wyjechac do domu starcow bo tam pracy jest najwiecej (wakatow) ...

teraz tylko cena mieszakan mnie nurtuje bo poza londynem jest duuuzo taniej, prawda ? ... np leeds, liverpool itd ... chyba sie nie myle, co ? ...

1500 ale zawsze jakies nadgodziny mozna brac jak cos :wink: jak nie w tym szpitalu to gdzis indziej. Szczerze mowiac to i twoja zona mogla by sie zalapac do pracy w domu starcow czy np z dziecmi autystycznymi. Znam jedna pedagog z polski co taka prace wykonuje aplikowala z polski. Moze sobie NVQ niech online zrobi za darmo...

AngryParamedic
Gastarbeiter

Postautor: AngryParamedic » 30 gru 2010 11:45

aina24 pisze:
AngryParamedic pisze:język perfekt, no nie wiem co więcej napisać, po prostu gadam :D ...

1500 ale zawsze jakies nadgodziny mozna brac jak cos :wink: jak nie w tym szpitalu to gdzis indziej. Szczerze mowiac to i twoja zona mogla by sie zalapac do pracy w domu starcow czy np z dziecmi autystycznymi. Znam jedna pedagog z polski co taka prace wykonuje aplikowala z polski. Moze sobie NVQ niech online zrobi za darmo...

NVQ online ? nie wiedzialem, ze mozna, ale to swietny pomysl. super.

wielkie dzięki Wam za pomoc.

pozdr.

aina24
Rezydent

Postautor: aina24 » 31 gru 2010 00:41

mozna :wink:

w dziale EDUKACJA juz komus sprawdzone strony podalam, gdzie mozna za darmo NVQ zrobic.. no chyba, ze cos sie zmienilo w ciagu ostatnich kilku miesiecy ale nie sadze. Moga przyjac i bez NVQ ale jednak czesto pytaja o to bo czasem od tego zalezy wysokosc pensji, bo wiadomo to jakies dodatkowe kwalifikacje. No i szansa na prace wieksza. Ja musialam z healt and safety robic NVQ troche trzeba bylo popisac ale z netu wszystko zywcem spisalam 8) wiec dlugo nie siedzialam nad tym.

pozdrawiam i wszystkiego co najlepsze zycze :wink:

Wróć do „Sprawy codzienne”