Uczelinie, gimnazja, przedszkola ...
Martiiinez
Gastarbeiter

Dalsza nauka w szkole średniej w Londynie

Postautor: Martiiinez » 14 gru 2009 11:22

W tym roku koncze gimnazjum. W wakacje wyjeżdżam na stałe do Londynu i chciałabym dalej kontynuować swoją naukę, jednak z tego co czytałam na forum bez znajomości języka angielskiego perfect i jednego z egzaminów które trzeba tam zdać w tym wieku nie dostanę się do tamtejszej szkoły średniej. A więc chciałam sie zapytać czy są może w Londynie jakieś polskie szkoły po gimnazjum ? Gdzie się mogę dowiedzieć czegoś więcej co zrobić z moją nauką ? I co by było najlepszym rozwiązaniem ?

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Emigrantka
Rezydent

Postautor: Emigrantka » 14 gru 2009 12:37

Bez tutejszysz egzaminow GCSE ktore tubylcy zdaja na koniec tutejzego gimnazjum w wieku 16 lat nie dostaniesz sie do normalnej dziennej szkoly zeby robic A Levels (cos jak nasza matura).

Moze dostaniesz sie na jakies kursy zawodowe NVQ, BTEC itd.

Najlepszym rozwiazaniem byloby zostac w Polsce i tam skonczyc liceum a tu przyjechac dopiero ewentualnie na studia.

W UK od wieku lat 16 czlowiek jest uznawany za doroslego i nie ma obowiazku nauczania w pelnym wymiarzy godzin w systemie dziennym.

Usercostam
Rezydent

Postautor: Usercostam » 14 gru 2009 12:55

Ale w Tesco alkohol moze kupic po ukonczeniu 25 lat.

Martiiinez
Gastarbeiter

Postautor: Martiiinez » 14 gru 2009 13:00

Jednak nie mam możliwości pozostania tutaj w kraju i ukończenia szkoły średniej, ale bardzo dziękuję za radę 'babciu jadziu'.
W takim razie mam zamiar poświęcić rok na staranną naukę tam angielskiego i pójść być może do college.
Więc może znasz jakieś strony internetowe z dokładnym opisem kursów całorocznych w Londynie ?
Gdyż , ja szukałam w inter. i nie mogę nic znaleźć.

Emigrantka
Rezydent

Postautor: Emigrantka » 14 gru 2009 13:27

Do dziennego college na pelny wymiar godzin (odp liceum mniej wiecej) nie przyjmna Cie - bez wzgledu na znajomosc jezyka. Jezeli nie masz GCSE to zapomnij o college tutaj.Czy teraz zy w przyszlym roku.

Chyba ze wieczorowo albo dziennie na pare godzin na kursy "zawodowe" dla doroslych.

Emigrantka
Rezydent

Postautor: Emigrantka » 14 gru 2009 13:34

www.floodlight.co.uk

http://www.hotcourses.com/community/hom ... 339&y=&a=0

Chociaz jezeli nie wiesz czego szukac konkretnie to nie wiem czy cos znajdziesz.

Jezeli myslisz tu o studiach kiedys to musisz miec A-Levels.

Kursy A-Levels trwaja 2 lata (wybierasz przedmioty jakie chcesz robic), potrzebujesz chyba 3 A Levels zeby sie dostac na studia.

Czy jezykowo dasz rade zeby A Levels robic - nie wiem.

Chyba ze wieczorowo najpierw GCSE zrobisz.....

Wróć do „Edukacja”