Uczelinie, gimnazja, przedszkola ...
Pawel1990
Gastarbeiter

High school dla dorosłych w Londynie?

Postautor: Pawel1990 » 26 lip 2009 04:31

Witam!
Mam 19 lat, mam 2 lata 'w plecy' czyli teraz idę do drugiej klasy LO. Uczęszczam do szkoły weekendowej ze względu na pracę w tygodniu.

Właśnie wpadł mi do głowy pomysł, chciałbym żebyście przeczytali i skomentowali, czy to ma jakiś sens.

Jak wiadomo w naszym kraju w dzisiejszych czasach ciężko o pracę. A nawet jeżeli się ją znajdze to zarobki oscylują w granicach ~1500-2000zł /mies.

Zastanawiam się nad pracą w UK (London maybe ?), tylko nie chcę zawalić szkoły.

Zastanawiam się czy w UK są jakieś Licea (High Schools) do których można uczęszczać w trybie weekendowym, a po zakończeniu szkoły napisać Angielską maturę . Wie ktoś coś na ten temat ?

Dodam, że 2 lata kiblowałem nie z tego powodu, że jestem jakimś ograniczonym tłumokiem tylko bardziej z przyczyn osobistych które przyczyniły się do zbyt niskiej frekwencji. Angielski znam na poziomie dobrym/b. dobrym.

Czy wg. was są szanse, że mój plan wypali ? Jeżeli ma ktoś jakieś szczegółowe informacje na temat szkół tego typu, proszę o podanie ich tutaj.

Z góry dzięki.

Pozdrawiam, Paweł.

Emigrantka
Rezydent

Postautor: Emigrantka » 26 lip 2009 08:46

Jako 19 latek w UK jestes dorosly - tutejszy odpowiednik to tzw A Levels i to mozna robic wieczorowo/weekendowo w kazdym Adult Education College. Na zasadzie part time oczywiscie. Na full time do normalnej szkoly dzienej z racji wieku nikt Cie nie przyjmnie.

Podawanie linkow jest bez sensu poniewaz nie wiesz czy bylbyl w Londynie a jezeli nawet to tez nei wiesz w jakiej jego czesci.

Dla doroslych sa to szkoly platne - chyba ze jest ktos na zasilku - wtedy nie placi.

A levels robi sie na zasadzie pojedynczysz przedmiotow - robisz te ktore chcesz.

Bez odpowiednika tutejszych GCSE ciezko byloby Ci. Przyjac przyjmna jako doroslego (jak dobrze poszukasz) ale czy sobie dasz rade? Hmmmm

Powodzenia.

Wróć do „Edukacja”