Witam.
Powiem Ci z wlasnego doswiadczenia...
Przyjechalem po liceum, od razu po maturze. Z tego co sie dowiadywalem:
testy gimnazjalne - GCSE
matura - A Levels
takze... jak masz ok poziom angielskiego to universytet wita. Jedynie co potrzebujesz to: przetlumaczone wyniki testow i matury i ocen z liceum u notariusza/certyfikowana osobe + europejski test angielskiego IELTS lub TOEFL. Kazdy uniwersytet, przy kazdym kierunku jest odnosnik ile punktow z tych testow wymagaja.
Ja zrobilem egzamin i z przetlumaczonymi wynikami trafilem do uniwersytetu gdzie obecnie studiuje
Mam nadzieje ze to Ci pomoze
Edit: jako osoba z kraju UE przysluguje Ci kredyt na studia, Student Loans placi Ci za cale studia a Ty kiedys to oddajesz jak pracujesz i zarabiasz powyzej X funtow rocznie. poza tym jesli jestes w UK ponad 3 lata to przysluguja Ci 2 kredyty, 1 bezzwrotny jak studiujesz (takie stypendium) i kredyt na zycie ktory tak samo jak kredyt na szkole splacasz.
Edit2: Polecam uniwersytet, nie baw sie w kursy i college bo potem nie patrza na to jak na wyksztalcenie wyzsze. Poza tym kursy i tak wiekszosc z wlasnej kieszeni sie placi.
Nie jestem pewien na 100% ale uniwerek to cos jak w polsce, standardowe kierunki BA/BSc trwaja 3 lata + 2 lata Masters czyli jakby magister i potem profesurka albo inne.
Pozdrawiam.