Uczelinie, gimnazja, przedszkola ...
aina24
Rezydent

Postautor: aina24 » 15 lis 2012 14:42

Tomi9 pisze:jakie dofinansowanie?

student grant- zwykle tyle ile kosztuja studia, pieniadze ktore sie nie splaca nigdy, w moim przypadku studia kosztowaly £3,329 i tyle tez dostawalam grant, czyli tego stypendium, ktore sie nie splaca nigdy, tak jakby dla ciebie poprostu. i jeszcze mozna aplikowac o

student loan- duzo wiecej nie wiem ile dokladnie w tym roku jest, pieniadze, ktore dodatkowo mozna wziac, ale, ktore byc moze trzeba splacic po skonczeniu studiow i w momwncie gdy bedziesz zarabiac do tego roku bylo £16,000 tys rocznie, a teraz jest £25,000 rocznie. Czyli np konczysz studia, dostajesz prace full time, zarabiasz 16,000 rocznie, do tego roku bylo, ze nic nie pobieraja z konta, a jak przekroczy 16,000 to pobieraja £7 na payslipe tak jak normalnie tax jest odzoelna rubryka. W tym roku, w zwiazku z tym, ze studia sa drozsze, daja wiecej grant i loan, a splaca sie dopiero gdy konczy sie studia i zarabia £25,000. Czyli z jednej strony wiecej kasy placisz za studia, ale z drugiej strony jak Ci cos nie wyjdzie i nie bedziesz zarabiac 25,000 tj troche ponad £1,600 miesiecznie to nic nie pobieraja, a jak zarobisz troche wiecej jak np kolega zarabia £29 tys to pobieraja £29 jakos tak chyba, bo im wiecej sie zarabia tym wiekszy procent sie splaca.

ah i zapomialam wspomiec, ze jak dostanie sie te pieniadze, to jeszcze automatycznie od szkoly dostaje sie stypendium, tak jakby zwrot jakiejs tam sumy zaplaconej za studia, w moim przypadku i na moich studiach bylo to £500 jesli studia kosztowaly £3,375 za rok, tak wiec teoretycznie jeszcze na tym zarobilam.

tu np podaje Ci link gdzie mozesz sobie obliczyc ile trzeba splacac przy jakich zarobkach

http://www.studentfinancewales.co.uk/po ... ema=PORTAL

ale ogolnie najlepiej jak sam sobie poczytasz. Czesto ludzie, ktorzy sami do nieczego nie doszli to beda Cie zniechecac, wiec nigdy nie kieruj sie tym co napisane na jakis forach, a pytaj w szkole, ludzi, ktorzy sie na tym znaja, bo to ich praca i powiedza ci prawde jak jest

Ach ale wazne tez jest ile czasu jestes w Anglii tez, w aplikacji jest napisane 3 lata, ze trzeba tu byc by kwalifikowac sie na dofinansowanie, choc kolezanka dostala bedac tylo dwa lata z kawalkiem tj brakowalo paru miesiecy do 3 lat, jako w podpunkcie, ze przebywa w krajach EU 3 lata, choc jest tam tez podpunkt- czy sie kwalifikuje i tez jest to w formie kalulatora, to mozna popatrzec.

powodzonka:)

aina24
Rezydent

Postautor: aina24 » 15 lis 2012 14:53

a ty jestes w Anglii? a jesli tak to ile czasu?
i jaki kierunek Cie interesuje?

aina24
Rezydent

Postautor: aina24 » 15 lis 2012 16:44

masz taki dziwny styl pisania, ze pisesz tak jakbys sama najlepiej wszystko wiedziala, i napiszesz zdanie, ktore w czesci jest prawda, ale tylko nieiwelkiej, a potem ludzi w blad sie prowadza, ale to tak ogolnie, nie tylko w tym poscie.

Napisalam to co napisalam bo bylam na studiach, bralam takie pieniadze, wiec pisze na podstawie wlasnych doswiadczen i tylko po to by komus pomoc wlasna informacja i nie mam zamiaru toczyc zadnych bezsensownych sporow.

p.s
grant dostaje sie na wlasne konto w banku i to moja decyzja jak i gdzie to wydami czy wogole wydam, tak samo z loanem, napisane obrazowo, ze na pomoc w zakwaterowaniu itd, bo pzeciez nie napisza na wodke i papierosy, przedstwili dlaczego daja te pieniadze, i jak proponuja odpowiedzialnie je wydac.

aina24
Rezydent

Postautor: aina24 » 15 lis 2012 17:28

zupelnie inna aplikacja jest dla osob zaleznych finansowo a zupelnie dla niezaleznych finansowo.
Ja odpowiadalam osobie niezaleznej finansowo, czyli takiej, ktora jest w Anglii na wlasnycm utrzymaniu i rodzice nie maja wkladu w edukacje, bo ja tak wlasnie mialam i tak domyslam sie ma osoba pytajaca. Jesli ktos mieszka z rodzicem itp wypelnia zupelnie inna aplikacje, ale pytanie nie dotyczylo takiej osoby, a ja pisalam na podstawie wlasnego doswiadczenia jako osoby na wlasnym utrzymaniu w momencie studiowania i to tez wspomialam w odpowiedzi, bo logoczne, ze jakbym byla na czyjims utrzymaniu to brane sa zarobki tez tej drugiej osoby, ale odpowiedz moja byla do konkretnego pytania i na wlasnym przykladzie.

Starababa
Gastarbeiter

Postautor: Starababa » 15 lis 2012 22:33

Aina - pier...sz jak potracona a juz mialam nadzieje ze ci przeszlo.

MOja Mloda w tym roku skonczyla studia i chociaz nie mieszkala ze mna przez ostatni rok - z uporem maniaka dopier..li o moje zarobki.

Efekt - ma dziewczyna teraz ponad 30 tysiecy DLUGU.

aina24
Rezydent

Postautor: aina24 » 15 lis 2012 23:27

ponauczajcie sie czytac ze zrozumieniem bo nie powtorze tego samego.
p.s
jak wypelniam WLASCIWA aplikacje i pisze, ze jestem na wlasnym utrzymaniu, sama mieszkam, pracuje i sama sie utrzymuje, rodzina ni nikt nic nie wklada w moja edukacje to niby z jakiej racji maja pytac o zarobki moich rodzicow?? nawet nie zapytali czy ich wogole mam, skoro mowie, na poczatku, ze sama sie utrzymuje. No chyba, ze ktos pie... i zle wypelni, ale o tym juz nie pisze.

no ale nie wazne, kto ma oczy niechaj czyta, kto nie wierzy niech dalej siedzi na dupie i upiera sie, ze zadnych pieniedzy nie dostanie, mi to bez roznicy. ja aplokowala,, kase co roku reguralnie dostawalam i dlatego mowie co wiem. :roll:

i tym pozytywnym akcentem zostawiam was do dalszej dyskusji miedzy soba, bo w wyzywance nie mam ochoty uczestniczyc...

aina24
Rezydent

Postautor: aina24 » 16 lis 2012 00:01

a Ciebie co tak boli to moje studiowanie, uczylam sie to skonczylam i nie musial byc to zaden metropolitanm- nawet nie wiem czy taki wogole jest, tylko normalny uniwersytet, dostalam sie na 5 a wybralam ten co najbardziej mi odpowiadal. Jak sie czlowiek stara to ma, tak w kazdej dziedzinie, nie tylko studiowanie, ale nawet w takim szukaniu dofinansowan, ale to nie od dzis wiadomo.
pozdrawiam.

Starababa
Gastarbeiter

Postautor: Starababa » 16 lis 2012 09:42

aina24 pisze:ponauczajcie sie czytac ze zrozumieniem bo nie powtorze tego samego.
p.s
jak wypelniam WLASCIWA aplikacje i pisze, ze jestem na wlasnym utrzymaniu, sama mieszkam, pracuje i sama sie utrzymuje, rodzina ni nikt nic nie wklada w moja edukacje to niby z jakiej racji maja pytac o zarobki moich rodzicow?? nawet nie zapytali czy ich wogole mam, skoro mowie, na poczatku, ze sama sie utrzymuje. No chyba, ze ktos pie... i zle wypelni, ale o tym juz nie pisze.

Mloda na ostatnim roku mieszkala sama, pracowala a i tak sie o MOJE zarobki dopie..li bo wszystko chcieli za "poprzedni" rok - dopuki nie wyslalam moich papierow nie dostala nic. Wiem jaka aplikacje wypelniala ani ja ani ona kretynkami nie jestemy

AniaJanosik
Gastarbeiter

POU

Postautor: AniaJanosik » 22 lis 2012 13:25

Mam pytanie czy ktos wie ile trwaja studia na POU metoda e learning? Z gory dziekuje

Izaa27
Gastarbeiter

Postautor: Izaa27 » 26 lis 2012 14:38

Ja jak zaczęłam studia mgr e-learningowe w POU w lutym 2010 to trwały one normalnie jak każde studia do czerwca 2012 r, jednak w e-learningu zajęć jest mniej niż na "normalnych" studiach ja z jednego przedmiotu (modułu) miałam 10 zajęć, które zazwyczaj trwały od 19:45-21:45

Wróć do „Edukacja”