Uczelinie, gimnazja, przedszkola ...
Aishiteru1
Gastarbeiter

College w UK

Postautor: Aishiteru1 » 05 paź 2012 16:21

Witam.

Mam 21 lat i w nastepnym roku wyjeżdzam do Londynu. Zastanawiam sie nad podjęciem daleszej nauki w UK . W polsce skonczyłam szkołe średnia i zdałam mature . Czy oprócz studiów są inne \"mniej wymagające\" szkoły nie znam sie i nie chce zgadywać ale np jakiś college , jakaś szkoła roczna lub dwuletnia , i jaki miałaby wpływ na zycie w UK np prace , dom itd . Prosze o odpowiedzi tylko tych ludzi ktorzy znają temat.

Pozdrawiam :)

ariello
Gastarbeiter

Postautor: ariello » 06 paź 2012 02:21

Witam.

Powiem szczerze, lepiej spróbować dostać się na studia i z ukończoną brytyjską szkołą masz o wiecej więcej możliwości pracy. Mam kolegów którzy zamiast na studia to chodzili na różne kursy i \"szkoly\" i potem żałowali, że nie wybrali drogi pełnego wyższego wykształcenia. Poza tym... nie jestem do końca pewien, ale chyba nie dają pożyczek na takie szkoły i kursy (chyba, że sama sponsorujesz sobie naukę).
Oczywiście najważniejszy jest angielski, im lepiej go znasz tym więcej masz możliwości.

Co do szkól 1-2 rocznych to owszem są np. które przygotowują do zawodu.

Pozdrawiam.

PaniDomuLondyn
Emigrant

Postautor: PaniDomuLondyn » 09 paź 2012 17:17

Jest mnostwo colleges do ktorych mozesz chodzic.
Jestes juz osoba dorosla to takie kursy sa tylko na part time. Czesto sa kursy ESOL (czyli jezyk angielski dla obcokrajowcow) polaczone z przygotowaniem do zawodu jak fryzjer,kosmetyczka,ksiegowa,opiekunka do dzieci.
Wygoogluj sobie np. colleges in london.
Z reguly panstwowe/gminne colleges maja w adresie internetowym koncowke ac.uk.
Kursy sa platne ale jezeli bedziesz dostawala jakies dofinansowanie/benefity wtedy beda darmowe (np. JobSeeker Allowance) lub WTC - czesciowo platne.

Jaki wplyw beda mialy na zycie?
A o co Ci chodzi konkretnie?
Na pewno zdobedziesz kwalifikacje,podszlifujesz jezyk,bedziesz bardziej pewna siebie.

Wróć do „Edukacja”