Uczelinie, gimnazja, przedszkola ...
bamka
Gastarbeiter

postgraduate -czy tak samo w uk?

Postautor: bamka » 01 mar 2012 17:00

czy po magisterce robiac podyplomowe studia to postgraduate?
wydaje mi sie, ze postgraduate to tylko kolejne NVQ, wyzsze ranga bo na uniwerku i nie trzeba wczesniej konczyc master
czy mam racje?
gdzie znajde info jak przedstawiac swoje wyksztalcenie nie odbierajac sobie polskiej rangi?

NoToCo
Rezydent

Postautor: NoToCo » 02 mar 2012 07:48

Postgraduate to właśnie MA (master).

NVQ, jak nazwa wskazuje to kwalifikacja zawodowa (vocational), a studia to kwalifikacja akademicka.

A informacje o przekładaniu kwalifikacji znajdziesz tu:
http://www.naric.org.uk/

Przygotuj się na to, że nie zawsze polski dyplom, magistrat itd ma równie wysoką rangę tutaj, często jest wręcz przeciwnie.[/quote]

Scientist
Gastarbeiter

Postautor: Scientist » 03 mar 2012 02:31

Polskie dyplomy zdobyte po 2002 roku (rok ukonczenia studiow) sa uznawane na rowni z ich brytyjskimi odpowiednikami.

Ja swoj dyplom "nostryfikowalem" (nie znam lepszego okreslenia) w NARICU w 2010 i smialo moge powiedziec ze magister=MSc/MA a licencjat to BSc/BA.

Zadnego suplementu nie potrzebowali, wiec nie sadze by kazda aplikacje rozpatrywali pod katem zalicznych przedmiotow.

bamka
Gastarbeiter

Postautor: bamka » 05 mar 2012 16:11

Dzieki
Jestem tutaj nowa, wprawdzie pracuje prawie w zawodzie, ale chce 'nostryfikowac' dyplomy i zarabiac tyle ile powinnam na tym stanowisku.
dzieki za link, chyba nie bardzo mi pomogl, ale kto szuka.... i puka.... i pyta itd
Mam chyba pecha, bo podyplomowe mam wlasnie z 2002 :cry: i raczej beda chcieli zebym uzupelnila kwalifikacje

Wróć do „Edukacja”