O wszystkim na tematy prawne
MrHankey
Gastarbeiter

Prawo jazdy, a motocykl

Postautor: MrHankey » 12 lut 2011 18:32

Witam,

Posiadam prawo jazdy kat. B od 29.01.07 (ponad 4 lata). Niestety ubezpiecznie samochodu w moim wieku kosztuje mnie masakryczne sumy. Za samochód, którym jeżdżę płacę 343,11 funtów miesięcznie, więc postanowiłem, że przesiądę się na jednoślad. Na początek nie chcę nic dużego, gdyż nie posiadam zbyt wielkiego doświadczenia w jeżdżeniu na motocyklach. Mam zamiar zaopatrzyć się w pojazd o pojemności 250cc. Ubezpieczenie w tym wypadku to 300 funtów na rok, więc jest różnica kolosalna, bo za zaoszczędzone prawie 4000 funtów rocznie mogę sobie pozwolić na wiele rzeczy.

Pytania moje brzmią:
1) Jakie kursy oraz egzaminy muszę pokończyć, aby móc jeździć motocyklem o pojemności 250cc.
2) Ile czasu to wszystko mniej więcej trwa.

Przesiąść na jednoślad mam zamiar się dopiero pod koniec maja po przeprowadzce, ale dobrze byłoby zacząć już robić kursy, aby na koniec maja móc już wsiąść na motocykl i jechać.

marekleyton
Rezydent

Postautor: marekleyton » 24 mar 2011 18:44

musisz zdać kategorię A kolego

bo na CBT i provissional A możesz jeździć z przyczepioną literą L w kolorze czerwonym tylko motorkami do 125 ccm

Wróć do „Prawo”