O wszystkim na tematy prawne
annm
Gastarbeiter

Dopłata różnicy do podatku

Postautor: annm » 13 sty 2011 14:29

Witam

Mam pytanie odnośnie dopłaty różnicy do podatku za przepracowane lata w Wielkiej Brytanii.
Mój mąż miał dwie prace w UK gdzie systematycznie odprowadzał podatki zarówno z jednej jak i z drugiej firmy. Pod koniec 2009 r wrócił do Polski na stałe. W październiku 2010 otrzymał list na adres polski z HM Revenue & Customs, że musi dopłacić różnicę podatku w wysokości 3000 Ł za lata 2008 i 2009 ponieważ jego podatek był zbyt niski. Kod podatku drugiej pracy powinien być BR a nie był. Mąż o tym nie wiedział a przecież przy podpisywaniu umowy o pracę Urząd ten jest automatycznie informowany o zatrudnieniu w drugiej firmie. HM Revenue poinformowało męża, że ta różnica podatku będzie ściągana z każdej wypłaty w Wielkiej Brytanii. Tylko pytanie jest z jakiej wypłaty skoro on już tam nie pracuje i nie ma żadnych przychodów o czym Urząd ten wie, ponieważ list z informacją o podatku przyszedł na adres polski. Mąż już w 2009 roku poinformował wszelkie Urzędy o zakończeniu pracy w UK i powrocie do Polski. Moje pytanie jest następujące; Czy jest jakaś szansa w umorzeniu tej dopłaty do podatku bądź zmniejszeniu tej kwoty ? Jeśli ktoś spotkał się z podobną sytuacją lub wie coś na ten temat to bardzo proszę o udzielenie mi informacji. Z góry dziękuję.

MarcFloyd
Rezydent

Postautor: MarcFloyd » 13 sty 2011 16:54

annm,

W drugiej pracy powinien miec BR, bo "normalny" kod podatkowy uwzglednia kwote wolna od opodatkowania. Maz podejmujac druga prace powinien powiedziec pracodawcy ze ma juz jedna - wtedy w drugiej mialby BR.

Hm...teoretycznie jest to:
http://www.thisislondon.co.uk/money/art ... ten-off.do
...tyle ze nie za bardzo stosuje sie do Waszej sytuacji (bo tu chodzi o blad w systemie PAYE)...

Doradzalbym Ci skontaktowanie sie z nimi
http://www.litrg.org.uk

Opisz sytuacje i zapytaj jakie masz opcje. Byc moze nic z tego nie bedzie, ale zawsze warto napisac - moze sie uda.

annm
Gastarbeiter

Postautor: annm » 17 sty 2011 12:11

MarcFloyd,

Bardzo Ci dziękuję za cenne informacje są dla nas naprawdę pomocne :) Mam nadzieję, że uda się nam teraz wyjaśnić sprawę tego podatku na naszą korzyść.

pozdrawiam

Wróć do „Prawo”