O wszystkim na tematy prawne
ukasz222
Gastarbeiter

Mnogoś problemów czy pech.? Proszę o rade.

Postautor: ukasz222 » 12 gru 2010 09:39

na początku chciałbym powitać w swoim imieniu i imieniu mojego przyjaciela ludzi,którzy starają sie w jakiś sposób udzielić porad na nurtujące nas problemy.
Chodzi mi o to (UWAGA TO BĘDZIE TROCHE SKOMPLIKOWANE)
A więc przebywam i pracuje w Anglii.
Po kilku miesiąch sytuacja rodzinna zmusiła mnie do zaciągnięcia delikatnego kredytu w prywatnej placówce udzielającej pożyczek w Anglii,suma opiewała na 500funtów z czego musiałem zapłacić 565f, w nagrodę za sumienne spłacanie firma oferowała nagrodę w wysokości 137funtów,więc opłacalne było spłacać w terminie. Piewsze trzy raty wpłynęły bezproblemowo na konto pożyczkodawcy.Problem zaczął się,kiedy zgubiłem(albo ktoś mi ukradł) kartę bankomatową,z której pobierane były pieniążki.Automatycznie nastąpiło opóźnienie,ale szybko zablokowałem starą kartę i podałem numery nowej(jak tlyko przyszła czyli po ok5dniach) , następne 4 przelewy również poszły bezproblemowo i znów schody ponieważ ponownie zgubiłem kartę, iponownie to samo wyrabianie nowej ,blokowanie starej,ale znów po ok 5 dniach podałem kolejny nowy numer i musiałem wyjechać do Polski w sprawach rodzinnych,na konto co dwa tygodnie wpływała wypłata z firmy,ja wziąłem miesiąć urlopu płatnego idwa miesiące bezpłatnego.Kiedy wrociłem spowrotem do Angli po 3 miesiącach nieobecności zastałem na biurku dziesiątki korespondencji z owej firmy. Okazało się,że pieniądze nie były pobierane a dlug urusł,że aż wypowiedzieli mi umowę.i teraz zatanawiam się co mam zrobić i jakie konsekwencje czekają na mnie jeśli tego nie zapłacę.Pieniędzy nie mam już a sprawy rodzinne nie pozwalają mi na taki wydatek.Proszę o porade oc mam robić i jakie konsekwencje mogą mnie psotkać,jeśli nie zapłacę sumy (375,15f).
Pozdrawiam.

marekleyton
Rezydent

Postautor: marekleyton » 12 gru 2010 11:06

wracaj ty chłopie lepiej do polski...

aina24
Rezydent

Postautor: aina24 » 12 gru 2010 11:45

czytalam twojego posta wczoraj nie chce mi sie drugi raz czytac wiec napisze ogolnie. Jesli bierzesz pozyczke, gdzie zobowiazujesz zn zgadzasz sie placic jakas tam sume miesiecznie i to zobowizanie podpisujesz tzn ze liczysz sie tez z konsekwencjami, ktore tez masz napewno tam gdzies w umowie. Jesli to co od ciebie chca teraz ma potwierdzenie w umowie to nic nie zrobisz musisz splacic. Jesli natomiast suma jest zawysoka lub procent za wysoki to dopiero mozna do sadu pozef zlozyc ale i tak musisz poki co placic potem najwyzej odzyskal byc pieniadze. Ucieczka do pl niczego nie zmieni, bo jesli maja Twoje dane osobowe to przekaza je polskiej policji, oczywiscie nie od razu poczekaja az procent narosnie.

marekleyton
Rezydent

Postautor: marekleyton » 12 gru 2010 12:09

buahahah kto przekaże????????????

poczytaj kodeks postepowania karnego dziecino...

polska policja , moze dokonać :

aresztowani bądź zatrzymania w celu ustalenia miejsca pobytu, obywatela RP na wniosek policji innego kraju UE tylko i wyłacznie na podstawie proceduralnego ENA - czyli europejskiego nakazu zatrzymania wydawanego przez prokureture danego kraju .
zatrzymany obywatel RP , obciązony podejrzeniem , lub oskarżony o dokonanie ciezkiego przestępstwa jest deportowany do kraju docelowego..a za rzeczy błache sadzony w polsce na mocy porozumień MSW krajów UE

o ile wiem sprawa nispłaconej pożyczki to prawo cywilne ...za które nijak wydac za kimkolwiek ENA, zwłaszcza ze w RP mamy obowiązujacy przepis o obowiązku meldunkowym i nei trzebna ustalac miejsca pobytu

aina24
Rezydent

Postautor: aina24 » 12 gru 2010 12:38

marekleyton pisze:buahahah kto przekaże????????????

poczytaj kodeks postepowania karnego dziecino...

polska policja , moze dokonać :

aresztowani bądź zatrzymania w celu ustalenia miejsca pobytu, obywatela RP na wniosek policji innego kraju UE tylko i wyłacznie na podstawie proceduralnego ENA - czyli
europejskiego nakazu zatrzymania wydawanego przez prokureture danego kraju .
zatrzymany obywatel RP , obciązony podejrzeniem , lub oskarżony o dokonanie ciezkiego przestępstwa jest deportowany do kraju docelowego..a za rzeczy błache sadzony w polsce na mocy porozumień MSW krajów UE

o ile wiem sprawa nispłaconej pożyczki to prawo cywilne ...za które nijak wydac za kimkolwiek ENA, zwłaszcza ze w RP mamy obowiązujacy przepis o obowiązku meldunkowym i nei trzebna ustalac miejsca pobytu

dalej nie czytam bo nie mam czasu..

on nie zabil nikogo.. , jaka policja, jakie aresztowanie?

to tylko 500 i zupelnie inna dziedzina prawa..

marekleyton
Rezydent

Postautor: marekleyton » 12 gru 2010 13:02

jest taki dowcip..:

-syneczku masz mózg?

-mam mamusiu

- to czego go ze sobą nie nosisz

Napisałaś wyraźnie :

Ucieczka do pl niczego nie zmieni, bo jesli maja Twoje dane osobowe to przekaza je polskiej policji, oczywiscie nie od razu poczekaja az procent narosnie.

wiec pytam kto przekaże, komu i na jakiej podstawie...

uprawomocniony dług z sadowym wyrokiem nakazem płatnosci /jesli nakaz takowy jest wydany przez sad innego kraju UE , musi zostać rozpatrzony przez sad rejonowy własciwy dla miejsca zamieszkania dłużnika i wtedy polski sad wydaje na posiedzeniu niejawnym Sądowy Nakaz Zapłaty/ mozna przekazac polskiemu komornikowi własciwemu dla miejsca zamieszkania dłużnika...

a on moze powiedziec komornikowi ze nie ma ..ale wyraza chęc spłacania regularnego długu..i bedzie spłacał po 100 pln...5 lat ale nic mu nie zrobią bo nie uchyla sie od spłaty...

polecam cie jako prawnika wszystkim nieprzychylnym mi osobom...

michaljestem
Gastarbeiter

Postautor: michaljestem » 12 gru 2010 23:12

marekleyton pisze:jest taki dowcip..:

-syneczku masz mózg?

-mam mamusiu

- to czego go ze sobą nie nosisz

Napisałaś wyraźnie :

Ucieczka do pl niczego nie zmieni, bo jesli maja Twoje dane osobowe to przekaza je polskiej policji, oczywiscie nie od razu poczekaja az procent narosnie.

wiec pytam kto przekaże, komu i na jakiej podstawie...

uprawomocniony dług z sadowym wyrokiem nakazem płatnosci /jesli nakaz takowy jest wydany przez sad innego kraju UE , musi zostać rozpatrzony przez sad rejonowy własciwy dla miejsca zamieszkania dłużnika i wtedy polski sad wydaje na posiedzeniu niejawnym Sądowy Nakaz Zapłaty/ mozna przekazac polskiemu komornikowi własciwemu dla miejsca zamieszkania dłużnika...

a on moze powiedziec komornikowi ze nie ma ..ale wyraza chęc spłacania regularnego długu..i bedzie spłacał po 100 pln...5 lat ale nic mu nie zrobią bo nie uchyla sie od spłaty...

polecam cie jako prawnika wszystkim nieprzychylnym mi osobom...

sam nie wiesz co piszesz :lol:

najpierw aine zaprzeczasz a potem znajdujesz cytat nie wiesz co znaczacy, ktory tak naprawde potwierdza jej teze.. :lol:
poza tym przeciez ona napisala,ze nie jest prawniczka, a studentka, gdyby byla prawniczka nie dawala by porad. Ja jestem praktykujacym i nie moge dawac porad poza firma tak przysiegalem. No oczywiscie znajomym i rodzinie to co innego. Dziwne, ze ona jeszcze z toba gadac chce przez te twoje komenty itp nie wazne ide spac mam wazniejsze rzeczy do roboty :P

Emigrantka
Rezydent

Postautor: Emigrantka » 17 gru 2010 01:40

Skontaktuj sie szybko z CCCS:

http://www.cccs.co.uk/

Nic nie kosztuje, pomoga za darmo.

Ewentualnie:

http://www.nationaldebtline.co.uk/

SZYBKO

Usercostam
Rezydent

Postautor: Usercostam » 17 gru 2010 11:08

Grubymi nicmi cos szyte ;) Jak mozna w tak krotkim czasie zgubic karte ?
Niezla sciema... Pewnie na tym "urlopie", nie miales nic na koncie i juz numer ze zgubiona karta nie przeszedl...
;)

Dla pocieszenia powiem, że w UE za długi siedzieć się nie idzie (chyba że jeśli to długi do urzędu skarbowego)

Więc teraz bądź mężczyzną, zapłać te grosze i nie maż się.

Wróć do „Prawo”