O wszystkim na tematy prawne
kaslawka
Rezydent

Prośba o pomoc - podatki

Postautor: kaslawka » 15 lis 2007 15:18

Kochani moi,potrzebuje waszej pomocy tym razem :-)
Jutro podpisuje kontrakt z firma w Londynie, to bedzie moja pierwsza praca tutaj,mieszkam tu od 2 miesiecy. W Polsce pracowalam od lutego do czerwca placac normalnie podatki. Jaka forma rozliczenia bedzie mnie obowiazywala za ten rok(2007) i w jaki dokladnie (jak blondynce) sposob mam to zrobic.
I drugie pytanie: czy powinnam powiadomic polski urzad skarbowy o zmianie adresu, pracy itp....?
Bede wdzieczna za SENSOWNE odpowiedzi.....
Gonzo, nie pisz ze powinnam wrocic do Polski zeby nie miec tego typu problemow :lol: :lol:
Dzieki wielkie z gory

Artur79
Rezydent

Postautor: Artur79 » 15 lis 2007 15:29

umowa o podwojnym opodatkowaniu tego roku juz nie obejmuje, wiec wydaje mi sie ze rozliczasz sie normalnie, z tego co przepracowalas w Polsce i tyle.

banita
Rezydent

Postautor: banita » 15 lis 2007 15:37

osobiscie rozliczylbym sie z polskich zarobkow w polsce a z angielskich w anglii

kaslawka
Rezydent

Postautor: kaslawka » 15 lis 2007 15:41

oki snurki a czy musze zglaszac zmiane moich danych(adres it) w urzedzie skarbowym? tzw NIP-3?

MarcFloyd
Rezydent

Postautor: MarcFloyd » 16 lis 2007 08:10

Kasia: nie zlozenie w Pl PITu w terminie jest wykroczeniem. Nie piszesz czy przyjezdzasz na stale, jesli tak to musisz zglosic ten fakt w US, zeby nie spodziewali sie od Ciebie PITu za rok 2008, wiec informujesz ich niejako przy okazji o zmianach adresowych.. Ja poinformowalbym ich razem z oswiadczeniem za 2007.

Umowa:

Nowa umowa, podobnie jak większość zawartych przez Polskę konwencji, wprowadza metodę wyłączenia z progresją. Metoda wyłączenia z progresją polega na tym, że w Polsce zwalnia się z opodatkowania dochód osiągnięty w drugim państwie, jednak dla ustalenia podatku należnego od dochodu osiągniętego w Polsce, stosuje się stopę podatku obliczoną dla całego dochodu, tj. łącznie z dochodem osiągniętym w drugim państwie. A więc, dochód uzyskany w Wielkiej Brytanii będzie w Polsce zwolniony od podatku. Będzie natomiast wzięty pod uwagę przy obliczaniu stawki podatkowej, według której podatnik będzie zobowiązany rozliczyć podatek od dochodów uzyskanych w Polsce. Nowe rozwiązanie ma dotyczyć rozliczenia dochodów za 2007 r.

http://e-prawnik.pl/prawo/data.php/dHlw ... lkPTE1NjU2

kaslawka
Rezydent

Postautor: kaslawka » 16 lis 2007 22:04

poczekaj poczekaj Marc, jak blondynce jeszcze raz, musze zglosic zmiane do US, ale slyszalam ze musze to zrobic w ciagu 30 dni od zaistnienia zmiany, czyli od dzisiaj bo dzisiaj byl pierwszy dzien mojej pracy....
jak to pbliczaja stope podatkowa w zaleznosci od moich zarobkow tutaj? Czyli co? Jakie to ma konsekwencje dla mnie....Please, wyjasnij mi to tak po kolei...
I czy moge ich o tej zmianie powiadomic listownie sciagajac NIP-3 z internetu, zaznaczam ze nie mam jeszcze NIN i dopiero wysle moja rejestracje do Home Office....

MarcFloyd
Rezydent

Postautor: MarcFloyd » 17 lis 2007 09:58

Kasiu,

z polskimi przepisami poatkowymi przestalem miec do czynienia trzy lata temu. Jako ze w Pl prawo zmienia sie co roku, to po prostu musialbym sie przez to wszystko przegrzebac. Jesli bedzie to konieczne zebby Ci pomoc to to zrobie, ale w takim razie na pewno nie dzisiaj.

Jesli nikt Ci nie odpowie do jutra to jutro postaram sie nad tym usiasc.

Milego weekendu.

Marcin

ps. to oznacza ze aby ustalic stope podatkowa musisz polaczyc oba dochody. Kwote podatku natomiast obliczasz tylko od tgo osiagnietego w Pl.
Tyle ze to nie dla mnie sensu, musze sie wczyatc w tekst zrodlowy.
No bo logicznie rzecz biorac, jesli nawet poprzez polaczenie dochodow osiagniesz drugi prog podatkowy to wyzsza stawka opodatkowany jest tylko dochod przekraczajacy granice pierwszego progu podatkowego.
Czyli, nie powinno miec to wplywu na wysokosc podatu.
Wiesz co, wgryze sie w to jutro, dobrze?

kaslawka
Rezydent

Postautor: kaslawka » 17 lis 2007 20:38

Marcin, jestes cudny.....bardzo ci dziekuje. Mam prawdopodobnie na to czas, choc jesli zaczelam tu prace to prawdopodobnie mam na to 30 dni...wiec spokojnie, jak bedziesz mial chwile to bede ci ogromnie wdzieczna :D
Milego wieczoru i pozdrowienia dla twojej ukochanej

MarcFloyd
Rezydent

Postautor: MarcFloyd » 18 lis 2007 10:44

OK. Po pierwsze pelny tekst umowy:

http://www.mf.gov.pl/_files_/aktualnoci ... e35e548d83

Artykul 14 punkt 2 litera a mowi ze dochod uzyskany w jednym z panstw jest opodatkoany tylko w tym panstwie jesli nie przebywasz w drugim panstwie przez okres pna 183 dni w roku podatkowym.

Artykul 22 mowi jak sie taki poatek oblicza. Ja to rozumiem w ten sposob ze punkt 2 wyraznie zwalnia dochod uzyskany w UK od podatku w Pl, wiec w moim rozumieniu nie nalezy go wliczac do kwoty podatku. Lub wliczyc go do kwoty ogolnej a pozniej odliczyc nizej jako kwote wolna od opodatkowania.

W tym przypadku wystepujesz jako osoba zamieszkala w PL, poniewaz mowimy o roku podatkowym pl 2007, a weic przebywalas ponad pol roku w pl.

Natomiast jesli chodzi o twoje zeznanie w UK za rok 2007-2008 to moze byc jeszcze smieszniej, jako ze w tym zezaniu jak dla mnie wystepujesz jako rezydent UK! Wynika to z faktu ze rok podatkowy w UK jest od poczatku wkeitnia do konca marcz, wiec znowu przebywalas w UK ponad 183 dni w roku podatkowym.

I teraz punkt pierwszy tegoz artykulu mowi ze podatek polski bedzie wliczony do kwoty podatku w UK. I znowu to bedzie moja opinia, ale prawdopodobnie wynika to z tego ze w UK zaliczak na podatek zazwyczaj rowna jst kwocie naleznego podatku, wiec jednym slowemj HM Revenue and Customs stwierdza ze odprowadzona przez ciebie zaliczka niejako pokrywa twoje zobowiaznia podatkowe.

Konkluzja:

1. nie odnioslem sie do Twojego pytania o zmiane danych adresowych w polskim US. Nie pamietam jakie przepisy to reguluja (ustawa, rozporzadznie, nie mam pojecia). Z tego co pamietam wystrczy wypelnienie tego dodatkowego formularza przy skladaniu PITu ale nie jestem pewny
2. Poniewaz z umowy wynika tylko skutek (nie zaplacisz podatku dwa razy), brak jest natomiast rozwiazn szczegolowych, ja na twoi miejscu wyslalby zwyczjnie e-mail do swojej izby skarbowej z zapytaniem:
1. O zmiane tych danych - czy wystarczy wypelnienie tego dodatkowego formularza razem z PITem
2. Czy dochod uzyskany w UK w ciagu tego plotora miesiaca pracy masz wpisac do ogolnego dochodu uzyskanego przez Ciebie a nstepnie odjac go jako zwolniony od opodatwkowania (to mniej wiecej zgadzaloby sie z tym kometarzem z tego portalu prawniczego)
3. Czy moze go po prostu zignorowac i wypelnic PIT tylko dla dochodow uzyskanych w Pl.

W ten sposob uzyskasz pewnosc. Sorki, ale to juz sa rozwiazania naprawde techniczne i szczegolowe, tak ze musialbym zaczac sie przegrzebywac teraz przez instrukcje do PITow i inne takie, moze e-mail do nich bedzie latwiejszy.

Pozdrawiam.

kaslawka
Rezydent

Postautor: kaslawka » 18 lis 2007 11:27

Marcin,
Dzieki wielkie, bardzo mi pomogles, naprawde :D
Tacy jak ty przywracaja mi wiare w Polakow na obczyznie :D
Milego dzionka dla ciebie i twojej kochanej

kaslawka
Rezydent

Postautor: kaslawka » 18 lis 2007 13:16

a tak z innej beczki.........czy brak odpowiedzi od innych forumowiczow oznacza ignorancje mojej prosby czy nie zgloszenie swoich zmian do urzedu skarbowego??? :lol: :lol:

MarcFloyd
Rezydent

Postautor: MarcFloyd » 18 lis 2007 15:46

Zgadnij :)

Umowa obowiazuje od 2007 Skoro tak to:

Po pierwsze wcesniej niemal nikt nie deklarowal tych kwot w polskim US, bo musialby zaplacic od tego podatek (wlasciwie roznice pomiedzy stawka UK a PL).

Po drugie pierwsze PITy beda skladane w kwietniu 2008. Wiec brak jest praktyki. I tu dla Ciebie moze wyniknac jeszcze cos: Twoj e-mail moze pozostac czesciowo bez odpowiedzi, bo odpowiednie regulacje szczegolowe po prsotu nie dotarly jeszcze do adresatow. Z tego co pamietam z polskiej biurwokracji to czsto tak bywalo.

Powodzenia tak czy tak.

:)

jkkjakub
Gastarbeiter

Postautor: jkkjakub » 19 lis 2007 10:52

Ja mieszkajac tu 4 lata wysylam polskiemu US pit o zerowym dochodzie osiagnietym w Polsce i nikt nie zadaje zadnych pytan.Mam zamiar wystapic o status rezydenta i sadze ze to rozwiaze problem.

MarcFloyd
Rezydent

Postautor: MarcFloyd » 19 lis 2007 13:04

Z tego co pamietam w takiej sytuacji popelniasz pzrsetepstwo karno-skarbowe :)

PIT ma wykazac Twoj CALY dochod a nie tylko ten z PL, tyle ze zdaje sie pokazuje sie to w innych rubryczkach.

Mieszkajac ponad 183 w roku (i potrafiac to udowodnic) status rezydenta do celow podatkowych navywasz automatycznie. Rezydent o ktorym teraz wspominasz (status nadany przez Home Office) to troche inna para kaloszy :D

Wróć do „Prawo”