OK. Po pierwsze pelny tekst umowy:
http://www.mf.gov.pl/_files_/aktualnoci ... e35e548d83
Artykul 14 punkt 2 litera a mowi ze dochod uzyskany w jednym z panstw jest opodatkoany tylko w tym panstwie jesli nie przebywasz w drugim panstwie przez okres pna 183 dni w roku podatkowym.
Artykul 22 mowi jak sie taki poatek oblicza. Ja to rozumiem w ten sposob ze punkt 2 wyraznie zwalnia dochod uzyskany w UK od podatku w Pl, wiec w moim rozumieniu nie nalezy go wliczac do kwoty podatku. Lub wliczyc go do kwoty ogolnej a pozniej odliczyc nizej jako kwote wolna od opodatkowania.
W tym przypadku wystepujesz jako osoba zamieszkala w PL, poniewaz mowimy o roku podatkowym pl 2007, a weic przebywalas ponad pol roku w pl.
Natomiast jesli chodzi o twoje zeznanie w UK za rok 2007-2008 to moze byc jeszcze smieszniej, jako ze w tym zezaniu jak dla mnie wystepujesz jako rezydent UK! Wynika to z faktu ze rok podatkowy w UK jest od poczatku wkeitnia do konca marcz, wiec znowu przebywalas w UK ponad 183 dni w roku podatkowym.
I teraz punkt pierwszy tegoz artykulu mowi ze podatek polski bedzie wliczony do kwoty podatku w UK. I znowu to bedzie moja opinia, ale prawdopodobnie wynika to z tego ze w UK zaliczak na podatek zazwyczaj rowna jst kwocie naleznego podatku, wiec jednym slowemj HM Revenue and Customs stwierdza ze odprowadzona przez ciebie zaliczka niejako pokrywa twoje zobowiaznia podatkowe.
Konkluzja:
1. nie odnioslem sie do Twojego pytania o zmiane danych adresowych w polskim US. Nie pamietam jakie przepisy to reguluja (ustawa, rozporzadznie, nie mam pojecia). Z tego co pamietam wystrczy wypelnienie tego dodatkowego formularza przy skladaniu PITu ale
nie jestem pewny
2. Poniewaz z umowy wynika tylko skutek (nie zaplacisz podatku dwa razy), brak jest natomiast rozwiazn szczegolowych, ja na twoi miejscu wyslalby zwyczjnie e-mail do swojej izby skarbowej z zapytaniem:
1. O zmiane tych danych - czy wystarczy wypelnienie tego dodatkowego formularza razem z PITem
2. Czy dochod uzyskany w UK w ciagu tego plotora miesiaca pracy masz wpisac do ogolnego dochodu uzyskanego przez Ciebie a nstepnie odjac go jako zwolniony od opodatwkowania (to mniej wiecej zgadzaloby sie z tym kometarzem z tego portalu prawniczego)
3. Czy moze go po prostu zignorowac i wypelnic PIT tylko dla dochodow uzyskanych w Pl.
W ten sposob uzyskasz pewnosc. Sorki, ale to juz sa rozwiazania naprawde techniczne i szczegolowe, tak ze musialbym zaczac sie przegrzebywac teraz przez instrukcje do PITow i inne takie, moze e-mail do nich bedzie latwiejszy.
Pozdrawiam.