Postautor: luna3121 » 02 wrz 2010 14:48
Witam, zastanawiam sie nad powrotem do Polski i mam kilka watpliwosci ktore moze pomozecie mi rozwiac. Chodzi o podatek w Polsce. Nigdy nie bylem w tym dobry stad ten watek na forum:)
Teoretyczna sytuacja. Pracuje w UK i we wrzesniu chce wrocic do Polski, z zasilkiem angielskim lub bez, co wtedy z podatkami w Polsce...
Wiem ze sa umowy miedzypanstwowe o uniknieciu podwojnego opodatkowania ale...
Czy jezeli dostane angielski zasilek i go przetransferuje to wtedy bede go musial rozliczycz w Urzedzie Skarbowym? niby angielski zasilek i mam nadzieje ze sumuje sie do angielskich dochodow i rozliczam go w UK.
A jak nie to jezeli dostane zasilek w UK to wtedy do dochodow w UK dodadza mi zasilek w PL(angielski) i oblicza metoda odliczenia proporcjonalnego nalezna kase to ona moze byc gigntyczna! I wtedy po co mi starac sie o ten zasilek jak oddam go w podatku!
Czy jezeli niedostane zasilku i np nie bede pracowal do konca roku podatkowego w PL to musze sie w PL rozliczac? Wydaje mi sie ze nie ale chce miec pewnosc.
W UK bede mial wszystko rozliczone i zaplacone przez pracodawce wiec jak to jest? Z tego by wynikalo ze jezeli juz wracac to najlepiej pod koniec roku zeby prace w PL (jak sie znajdzie) zaczac od stycznia.