O wszystkim na tematy prawne
AnneW
Gastarbeiter

HSBC - overdraft limit

Postautor: AnneW » 26 lut 2010 19:37

Szukam osoby, ktora pracuje lub pracowala dla HSBC, badz jest w stanie wyjasnic mi, na jakiej podstawie HSBC przyznaje wysokosc overdraftu i na jakiej nalicza kare za jego przekroczenie. Pytalam w banku, ale konsultanci nabieraja wody w usta, tlumaczac, ze nie moga mi wiele wytlumaczyc:)
Ja i moj partner mielismy wspolne konto w konkurencyjnym banku. Na konto splywaly nasze wyplaty. Postanowilismy zalozyc oddzielne konta w HSBC - przy zakladaniu pokazalismy historie rachunku. Ze zdziwienia opadla mi szczeka, kiedy konsultantka po analizie moich zarobkow (wiekszych mniej wiecej o 50% od zarobkow mojego partnera) przyznala mi overdraft limit TRZYKROTNIE NIZSZY niz mojemu partnerowi. Oczywiscie, nie chciala wytlumaczyc, dlaczego. Co wiecej - w minione wakacje podczas pobytu w Polsce przypadkowo i ja i moj partner przekroczylismy overdraft limit (oboje o kilkanascie funtow). I co sie okazalo? Ja zaplacilam kare w wysokosci 25 funtow, moj partner: dwunastu! Oboje mamy wydatki mniej wiecej na tym samym poziomie, nie mamy dzieci na utrzymaniu; na moja niekorzysc moze jedynie chyba przemawiac to, ze jestem kobieta, w dodatku Polka, moj partner ma holenderski paszport. Jestem ciekawa, czy te szczegoly maja wplyw na sytuacje...

banita
Rezydent

Postautor: banita » 01 mar 2010 09:07

im wieksze masz zarobki tym gorszym klientem dla banku jestes bo teoretycznie overdraft w ogole nie powinien ci byc potrzebny

twoj partner zarabiajacy mniej jest potencjalnie lepszym klientem bo kasy ma mniej wiec jest szansa ze wejdzie na overdraft

Wróć do „Prawo”