Na poczatek witam serdecznie wszystkich forumowiczow, i mam nadzieje ze ten post nie pozostanie bez echa jak wiekszosc postow wysylanych przez nowych forumowiczow
Sytuacja dotyczy nadplaty podatku, a konkretnie problem z wyegzekwowaniem go od pracodawcy. W listopadzie zeszlego roku wyslalem do IR formularz P14 z zamiarem rozliczenia sie z podatku za rok 2007/2008 ( do listopada 2008 nie posiadalem NiN wiec podatek naliczany byl na podstawie tymczasowego NiN i odpowiadajacego temu tax code). W miedzyczasie zapytali mnie czy w dalszym ciagu pracuje dla tego samego pracodawcy co w roku podaktowym 07/08 (odpowiedz brzmiala Tak) wiec poprosili o wyslanie ostatniego payslipa. Po pewnym czasie przyszla odpowiedz z IR, iz zmieniaja mi tax code na 603L (rok podatkowy 2008/2009), co rownoczenie oznacza iz podatek w 08/09 zostal nadplacony, i ze jezeli pracuje w dalszym ciagu dla tego samego pracodawcy, nadplata zostanie wyrownana przy okazji cotygodniowych wyplat ( zero podatku od dochodu przy wyplacie, do momentu wyrownania sie nadplaconej kwoty - okolo 500 funtow).
Wszystko wydawalo sie oczywiste, kiedy to nagle w trakcie splacania przez pracodawce nadplaconego podatku przy kilku wyplatach , przyszla recesja i stracilem prace. Pozostala jeszcze spora kwota do odzyskania z racji nadplaconego podatku jednak proces ten zatrzymal sie w momencie utracy przeze mnie pracy ( zero przychodow). Do obecnej chwili nie pracuje.
W zwiazku z tym prosze o rade, wskazowke, jak wyegzekwowac pozostala kwote nadplaconego podatku. niedlugo konczy sie rok podatkowy, czy powinienem poczekac na P60 i wtedy rozliczyc sie za rok 08/09, czy moze istanieje mozliwosc bezposredniej i jednorazowej wyplaty mi tej kwoty przez bylego pracodawce ??
Z gory dziekuje za odpowiedz wszystkim zorientowanym, bo czytajac posty na forum wiem ze takich tu nie brakuje

Pozdrawiam.