O wszystkim na tematy prawne
Pier
Gastarbeiter

Zwrot podatku - nietypowa sytuacja?

Postautor: Pier » 25 mar 2009 13:31

Na poczatek witam serdecznie wszystkich forumowiczow, i mam nadzieje ze ten post nie pozostanie bez echa jak wiekszosc postow wysylanych przez nowych forumowiczow
:)

Sytuacja dotyczy nadplaty podatku, a konkretnie problem z wyegzekwowaniem go od pracodawcy. W listopadzie zeszlego roku wyslalem do IR formularz P14 z zamiarem rozliczenia sie z podatku za rok 2007/2008 ( do listopada 2008 nie posiadalem NiN wiec podatek naliczany byl na podstawie tymczasowego NiN i odpowiadajacego temu tax code). W miedzyczasie zapytali mnie czy w dalszym ciagu pracuje dla tego samego pracodawcy co w roku podaktowym 07/08 (odpowiedz brzmiala Tak) wiec poprosili o wyslanie ostatniego payslipa. Po pewnym czasie przyszla odpowiedz z IR, iz zmieniaja mi tax code na 603L (rok podatkowy 2008/2009), co rownoczenie oznacza iz podatek w 08/09 zostal nadplacony, i ze jezeli pracuje w dalszym ciagu dla tego samego pracodawcy, nadplata zostanie wyrownana przy okazji cotygodniowych wyplat ( zero podatku od dochodu przy wyplacie, do momentu wyrownania sie nadplaconej kwoty - okolo 500 funtow).
Wszystko wydawalo sie oczywiste, kiedy to nagle w trakcie splacania przez pracodawce nadplaconego podatku przy kilku wyplatach , przyszla recesja i stracilem prace. Pozostala jeszcze spora kwota do odzyskania z racji nadplaconego podatku jednak proces ten zatrzymal sie w momencie utracy przeze mnie pracy ( zero przychodow). Do obecnej chwili nie pracuje.
W zwiazku z tym prosze o rade, wskazowke, jak wyegzekwowac pozostala kwote nadplaconego podatku. niedlugo konczy sie rok podatkowy, czy powinienem poczekac na P60 i wtedy rozliczyc sie za rok 08/09, czy moze istanieje mozliwosc bezposredniej i jednorazowej wyplaty mi tej kwoty przez bylego pracodawce ??

Z gory dziekuje za odpowiedz wszystkim zorientowanym, bo czytajac posty na forum wiem ze takich tu nie brakuje :) Pozdrawiam.

banita
Rezydent

Postautor: banita » 25 mar 2009 13:38

1. za potorej tygodnia bedziesz sie mogl sam rozliczyc wiec poczekaj

2. glowy nie dam ale niemozliwe jest wyegzekwowanie tego od twojego bylego pracodwacy bo jemu nic do tego, on nie jest tu strona w sprawie, kase dostawales z wyplata tylko dlatego ze byles na PAYE i tak to dziala. to hmrc caly czas mial twoja nadplate podatku i tylko "uzywal" pracodawcy do jej zwrotu bo tak latwiej. teraz musisz sie zlosic po zwrot do hmrc (patrz pkt 1)

user2056637
Gastarbeiter

Postautor: user2056637 » 30 mar 2009 09:20

tylko ze skoro nie dopracowal do konca roku nie dostaniesz p60 ale p45 a to juz powinno przyjsc gora 2 tyg po stracie pracy???wiec skad niby ma dostac p60???

banita
Rezydent

Postautor: banita » 30 mar 2009 09:23

p45 dostajesz jak zmieniasz prace w ciagu roku podatkwego zeby nast pracodawca weidzial od jakiego pkt zaczac cie rozliczac i jak

p60 powinien dostac kazdy z kazdej pracy jaka mial w danym roku podatkowym (po jego zakonczeniu)

Wróć do „Prawo”