Postautor: mówcie_mi_255 » 13 paź 2007 17:25
hm, 4000 to 4 miesiące najniżej uposażonego pracownika, jesteście we dwoje, czy nie jesteście w stanie w ciągu tych 3-4 miesięcy zebrać kasy?
Zapewne już wiecie że jestem przeciwnikiem brania kredytów, z prostej przyczyny nie ma nic za darmo, zaczynacie, a wiec kolejne niebezpieczeństwo, będziecie pod presją odsetek i terminów spłat, nie wiecie ile uda wam się uzyskać dochodu, jakie koszty itd, zanim wyrobicie sobie markę jakości usług.
Wg mnie macie trzy drogi, pierwsza podejmujecie prace, ściskacie pasek i zbieracie te 3-4 tysiące.
Druga jedna osoba podejmuje prace daje suport finansowy, druga osoba zaczyna od podstawowych usług, inwestując kolejne zarobione funciaki, zaleta to brak dodatkowych kosztów i stresów stały podstawowy dopływ gotówki w razie chwilowego braku klientów macie na chlebek i masełko no i na podstawową reklame.
Trzecia to kredyt, robicie wszystko na dość wysoki poziom i ... szukacie klientów, wszytko OK gdy ich macie od razu i macie pewność spłaty błyskawicznego kredytu, gdy nie macie pewności i klientów, osobiście bym się nie odważył, po prostu może za krótko prowadzę biznesy albo po prostu cenie sobie święty spokój.
Jeżeli bym miał brać kredyt to w momencie gdy już mam bazę stałych klientów, mam markę i wtedy BOM wyskakuje z najwyższej jakości usługami i z najlepszym osprzętem itd. To ma w tedy sens.
Oczywiście decyzja należy do was
EDIT czyli właśnie znalazłem ogłoszenie reklamę gdzieś w gazecie że dają do 5000 funtów, bez zabezpieczeń bez niczego po prostu ufają ci na piękne oczy, fajnie pomyślałem, ale jako stary wyjadacz że nic za darmo malutkimi literkami ledwo dostrzegłem, po angielsku tym razem że to zaufanie kosztuje 50% w skali roku!!!!!! Czyli jak pożyczysz i oddasz w ciagu 12 miesiecy 5000 to dopłacisz 2500! jak na dwa lata to niemal 5000 funtow!
a gdyby miały być odsetki od pozostałej kwoty to do zwrotu mniej więcej 4000 extra free pomyśl ile urządzeń możesz kupić za te odsetki!