O wszystkim na tematy prawne
beatris007
Gastarbeiter

Brak zapłaty za pracę - co robić?

Postautor: beatris007 » 01 sty 2009 23:47

Witam!!! Mam pytanko. Czy ktos moze wie w jaki sposob mozna odzyskac pieniadze od nieuczciwego pracodawcy??? Pracowalam w restaturacji kilka dni, mialam podpisac kontrakt. W momencie gdy dowiedzialam sie ze nic ztego nie bedzie odeszlam. Pracodawca zwodzil mnie z zaplata, dzis juz wiem ze nic z tego nie bedzie. Czy ktos wie gdzie moge zwrocic saie o pomoc???, najlepiej w jezyku polskim, bo po angielsku chyba sobie nie poradze. Chodzi mi raczej o jakas fundacje, bo nie stac mnie na adwokata a chce ukarac pracodawce.

pharao
Emigrant

Postautor: pharao » 03 sty 2009 12:31

Nie podpisałaś żadnego kontraktu, może być problem z udowodnieniem, że faktycznie tam pracowałaś. Może warto dostać jakieś pisemne oświadczenie od innych współpracowników?

Najlepszym rozwiązaniem byłoby pójście do CAB-a (Citizen Advice Buerau), ale tam pewnie mówią tylko po angielsku (chociaż słyszałem, że w niektórych są Polacy). Ewentualnie spróbować polskie biura od odszkodowań (chociaż kwota do odzyskania może być dla nich za niska!).

Innym wyjściem jest założenie sprawy w lokalnym sądzie (small claims court), ale koszt założenia najpierw ponosisz Ty, a później jak sąd uzna winę tamtej strony, to ona poniesie koszty sądowe.

Wróć do „Prawo”