O wszystkim na tematy prawne
vonder
Gastarbeiter

Self-employed i praca dla polskiej firmy

Postautor: vonder » 04 lis 2008 15:49

Witam wszystkich serdecznie. Mam pewien problem związany z charakterem mojej pracy i mam nadzieję że ktoś będzie w stanie mi pomóc. Moja sytuacja przedstawia się następująco - jestem zarejestrowany w UK jako self-employed i niedawno wykonałem raport dotyczący analizy brytyjskiego rynku pod kątem wprowadzenia produktów pewnej firmy z Polski (nie jest to istotne specjalnie). Po wykonaniu pracy wysłałem fakturę firmie z Polski, ale księgowa z owej firmy twierdzi że potrzebuje jeszcze cartyfikatu o mojej rezydencji podatkowej w Wielkiej Brytanii, czyli jakiegoś dowodu że naprawdę jestem self-employed i płacę podatki. Niestety nie wiem gdzie mogę taki certyfikat załatwić, jaka jest procedura i skąd go wziąć. Byłem w HMRC, ale skierowali mnie do telefonu, a kobieta z która rozmawiałem nie była w stanie mi pomóc.

Czy może ktoś z forumowiczów załatwiał taki certyfikat?Byłbym wdzięczny za wszelkie wskazówki w tej kwestii. Pozdrawiam!

woo
Emigrant

Postautor: woo » 04 lis 2008 15:58

Raczej nie ma czegos takiego. Moze wystarczy pokazac NI contribution? Jesli dostales (juz/wogole) przypomnienie o zaplaceniu podatku od self employment...

W Polandii musi byc pewnie pieczatka, a nie sadze ze tu taka dostaniesz. Moze notarialne potwierdzenie? Znajac zycie nie beda wiedzieli co tam jest napisane ;)

Pogoogluj "self employment proof" - tutaj jest cos takiego jak Self Certification do mortgage...

Powodzenia

MarcFloyd
Rezydent

Postautor: MarcFloyd » 06 lis 2008 12:13

Wróć do „Prawo”