O wszystkim na tematy prawne
ulmoz
Gastarbeiter

Zwrot podatku - kilka pytań

Postautor: ulmoz » 14 wrz 2008 20:44

Witam.

Czy aby miec mozliwosc zwrotu podatku musze posiadac P45 (lub cos podobnego) od pracodawcy? Czy wystarcza same payslipy na ktorych wszystkie kwoty sa wyszczegolnione?

Jakie dokumenty musze wypelnic aby dostac zwrot? Jak moge znalezc urzad odpowiedni do mojego miejsca zamieszkania?

Jestem w tym calkiem zielony stad tyle pytan :)

Pozdr.

MarcFloyd
Rezydent

Postautor: MarcFloyd » 14 wrz 2008 20:59

Niekoniecznie musisz posiadac jakiekolwiek dokumenty. Wszystkie sa w HM Reveue and Customs. Idz do najblizszego i popros o formularz (najprostszy) dotyczacy zwrotu podatku. To tylko kilka rubryczek gdzie wypelniasz pracodawce, okres pracy i stawke, ale mozesz poprosic o pomoc jesli nie wiesz jak. Oni rowniez znajda wlasciwy dla ciebie oddzial HMR&C i wysla wypelniony formularz (UWAGA: tak w kazdym razie bylo trzy lata temu - to byl jedyny raz kiedy ja staralem sie o zwrot).

Z tym ze jesli pracowales caly rok i miales normalny kod podatkowy to nie nalezy ci sie zwrot podatku (co innego jesli pracowales tylko czesc roku podatkowego).

Wróć do „Prawo”