Witam
W grudniu urodzilam coreczke tu w Anglii i jestem samotna mama. W marcu zaczelam ubiegac sie o Child Benefit, wyslalam akt urodzenia. Po ok. 2 tygodni odeslali mi akt urodzenia lacznie z dodatkowymi dokumentami do uzupelnienia. W miedzy czasie wypelnilam dokumenty o Child Tax Credit i tam juz wpisalam numer ChB, ktory byl na dokumentach do uzupelnienia o Cild /beneit. co sie okazalo przyznano mi Child Tax credit ale nie przyznano mi Child Benefit. Dodam, ze w Anglii jestem od 2 lat, ale nie pracowalam legalnie na umowe. Co w tej sytuacjo powinnam zobic? Czy musze zadzwonic do biura Child ax Credit i powiedziec, ze nie przyznano mi ChB?, Czy mam jeszcze szanse na CH B? Ewentualnie, czy bede musiala zwracac to, co do tej pory dostalam z Child Tax Credit.
Mam jeszcze dodatkow pytanie. Jestem zarejestrowana w NHS, mam wyrobiony NIN, ale nigdy nie pracowalam w Anglii na umowe, czy w takim razie to ze jestem zarejestrowana i korzystam z uslug NHS tez jest nielegalne i moge kiedys za to zaplaic?
Z gory dziekuje za odpowedz.
Pozdrawiam