O wszystkim na tematy prawne
madzia69
Gastarbeiter

Problem z pracodawcą - proszę o pomoc

Postautor: madzia69 » 20 maja 2008 01:17

PRACUJE W SKLEPIE GDY POWIEDZIALAM SZEFOWI ZE CHCE ODEJSC DO INNEJ PRACY ON NIE CHCE MINIE PUSCIC. MOWI ZE MAM MU DAC CZAS NA ZNALEZIENIE KOGOS NA MOJE MIEJSCE. BOJE SIE ZE MI NIE WYPLACI PIENIEDZY ZA PRZEPRACOWANY TYDZIEN + TYDZIEN PRACY WIECEJ.CO MAM ZROBIC????

Artur79
Rezydent

Postautor: Artur79 » 20 maja 2008 10:47

moim zdaniem jakis wczesniej ustalony okres wypowiedzenia powinien obowiazywac obie strony

jacklawyer
Emigrant

Postautor: jacklawyer » 20 maja 2008 14:05

Witaj,
Tu niedawno byl temat o wypowiedzeniach - o ile w umowie nie masz napisane inaczej - przez pierwszy rok pracy masz minimalny okres wypowiedzenia tzn 1 tydzien (wlasiwie ponize 1 mies pracy to jest tzw 'reasonable period' - ale trudno sobie wyobrazic zeby reasonable bylo krocej - wiec przepracuj jeszcze ten jeden tydzien). Dostarcz mu NOTICE OF TERMINATION - wyslij poczta polecona albo np daj mu kopie do reki i dod wyslij emaila (po prostu zeby miec potwierdzenie doreczenia). Zakladam, ze moze ci nie chciec pokwitowac

Nazwa firmy
numer i ulica
London
postcode
May 20, 2008

Dear Mr Smith (nazwisko pracodawcy),
As required by my contract of employment, I hereby give you one week's notice of my intention to leave my position as salesperson (pursuant to ERA 1996 s.86) effective as of ………….
I assume that my wages for three weeks of work in the amount of £ XXX will be paid by bank transfer (cheque) no later than in 7 days following EDT (effective date of termination).
Yours sincerely,

Magda XXX

Po tym bedziesz w pelni 'rozliczona' i gosc nie bedzie mial zadnych podstaw formalnych do potracen z wyplaty.

pozdr
JK

madzia69
Gastarbeiter

Postautor: madzia69 » 20 maja 2008 18:25

jest jeszcze jeden problem a mianowicie taki ze moj pracodawca nie chcial mnie zarejestrowac

gherbid
Rezydent

Postautor: gherbid » 20 maja 2008 19:19

Nie chciał zarejestrować? Gdzie? W HO? Za rękę Cię trzymał, że sama nie mogłaś tego załatwić?
Zresztą i tak chcesz odejść, a Tobie za brak HO office grozi zwolnienie z pracy, więc nie ma nad czym rozpaczać. Natomiast pracodawca zatrudniając Cię nielegalnie może dostać grzywnę, w wysokości, o ile dobrze pamiętam, 5k.
Niech ktoś mnie poprawi, jeżeli się mylę :roll:
Powiedz mu, że jak Ci nie zapłaci, to zgłosisz nielegalne zatrudnienie. I tyle.

jacklawyer
Emigrant

Postautor: jacklawyer » 20 maja 2008 20:26

Rejestrujesz sie sama, pracodawca istotnie ponosi odpowiedzialnosc za zatrudnienie pracownika bez rejestracji (sa na to 3 miesiace od zatrudnienia). I faktycznie grozi mu za to grzywna.

Nieporozumienie bierze sie stad, ze jest taka praktyka, ze opracodawca trzyma formularze i czasami pomaga je wypelnic i pilnuje tej rejestracji (ma w tym 5,000 funtow powodow by tego nie przegapic). Dlatego komus moze sie wydawac, ze to 'pracodawca rejestruje'.

Powiedz mu, że jak Ci nie zapłaci, to zgłosisz nielegalne zatrudnienie. I tyle.

No nie bardzo (przynajmniej nie po 3 tygodniach).

Wróć do „Prawo”