O wszystkim na tematy prawne
user2058642
Gastarbeiter

Latanie z dzieckiem bez paszportu?

Postautor: user2058642 » 26 mar 2008 10:50

czesc mam takie pytanie ... chcem jak najszybciej pojechac z corka
do polski a wizyte na paszport mam dop na 14maja a jak dla mnie to
apozno:/ ale przeczytalam gdzies ze mozna leciec z dzieckiem do
polskiz londynu) wystarczy angielski akturodzenia... moze wiecie cos
na ten
temat?? z gory dzieki za info

rbiegala
Gastarbeiter

Postautor: rbiegala » 26 mar 2008 15:14

Kluczowym slowem w Twoim poscie jest: "leciec"
Jakakolwiek linia lotnicza bedziesz leciec potrzebujesz dokument ze zdjeciem. Taka jest polityka wszystkich linii lotniczych. Wyjatkiem moze byloby gdyby dziecko bylo dopisane do Twojego paszportu.

Sprawdz to na stronie linii ktora chcesz leciec.

A jesli do Polski jedziesz innym srodkiem transportu to wystarczy isc do konsulatu i na pewno w wyjatkowych sytuacjach pomagaja.

Rozumie ze dziecko niedawno sie urodzilo. Napisz do konsulatu emaila. Ze potrzebujesz wczesniejsza wizyte i wytlumacz ze potrzebujesz paszport wczesniej.
Znajomi kupili w zeszlym roku bilety na slub kogos z rodziny w Polsce. A w kwietniu urodzila im sie coreczka i wszystko zalatwili wyjasniajac w liscie do konsulatu.

Z tego co pamietam na paszport dla dziecka czeka sie dwa tygodnie wobec tego im szybciej do nich napiszesz tym lepiej. Ale jesli dwa tygodnie to za dlugo to trzeba isc przejsc sie do konsulatu na New Cavendish Street, W1.

Pozdrawiam
Robert

user800497
Gastarbeiter

Postautor: user800497 » 28 mar 2008 07:57

Ja miałam podobną sytuację. Aby lecieć z dzieckiem nie ma zmiłuj się potrzebujesz dokumentu ze zdjęciem. Najlepsze wyjście jest kontakt z konsulatem i przedstawienie sytuacji. W nagłych wypadkach dają Ci paszport w ciągu godziny.

AgatkaP
Gastarbeiter

Postautor: AgatkaP » 02 kwie 2008 22:26

Od kilku lat w UK i w zadnym panstwie w Europie nie wpisuje sie juz dzieci do paszportu rodzica, musza mic swoj paszport. Czy chcialabys leciec jechac samochodem i tak musisz przedstawic paszport dziecka. Takw iec niesety bedziesz musisala naj[pierw wyrobic odpowiedni dokumet

Wróć do „Prawo”