O wszystkim na tematy prawne
BukeR
Gastarbeiter

UTR, a CIS - rejestracja

Postautor: BukeR » 03 gru 2013 22:07

Witam.
Mam ofertę pracy w budownictwie. Przyszły pracodawca wymaga posiadania numeru UTR. Jak sądzę, muszę się zarejestrować jako samo zatrudniony. Złożyłem formularz on-line przez internet 3 tyg temu. Do tej pory nie otrzymałem listu z owym nr. Złożyłem jeszcze jedną aplikacje tydzień temu. Jutro spróbuje zadzwonić. Jaki formularz odpowiada za rejestracje self-employed, bo może najlepiej złożyć bezpośrednio w urzędzie?

Drugra sprawa, to wzmianka o tym, że pracodawca będzie odprowadzał podatek z mojej wypłaty na moje konto CIS. Jak mam założyć owe konto i jaki formularz odpowiada za to? Ktoś mi powiedział, że CIS już nie jest aktualny i jest to dawny UTR i nie muszę tego rejestrować, wystarczy sam UTR. Ile w tym prawdy?

Pozdrawiam.

marekleyton
Rezydent

Postautor: marekleyton » 04 gru 2013 20:44

UTR to unikalny numer podatkowy , ma go kazdy platnik skladek w UK

a CIS to forma rejestracji selfemployed dla ludzi pracujacych w sektorze budwlanym

jesli twoj pracodawca dogada sie z toba co do wspolpracy dzwoni do hmrc i mowi ze bedziesz np murazem z taka a taka stawka

i teraz oi sprawdzaja czy jestes zarejestrowany w CiS ..jesli tak to poieraja ci na poczet podatku 20procent

jesli nie..30

Wróć do „Prawo”