O wszystkim na tematy prawne
Adwe
Gastarbeiter

Mam ważne pytanie o criminal records

Postautor: Adwe » 14 maja 2013 12:01

Witam.
Mam okazję podjąć fajną pracę w parkingu strzeżonym koło lotniska
w przyszłym tygodniu jestem zaproszony do firmy z dokumentami zdjęciami w celu mojego zatrudnienia .
ale wiem że będą chcieli żebym podpisał formularz o criminal records celem sprawdzenia.
7 lat temu miałem bana na jazdę samochodem na 12 miesięcy za przekroczenie limitu alko. był to wynik dmuchania 0,48 promila limit to 0,35.
czyli nie wiele ale wtedy przesadziłem i poniosłem karę bana na 12 miesięcy i finansową .
Zastanawiam się czy pracodawca taką informację uzyska o tym występku bo to może zaważyć na mojej pracy !
czy jest sen w takiej sytuacji pchać się tam do pracy a za jakiś czas okaże się że mam criminal records związany z tym banem i mnie wywalą ??
Co robić i jak taka sprawa wygląda , proszę o odpowiedz ludzi którzy mogą coś na ten temat konkretnego powiedział i wiedzą jak wygląda taki criminal records.
w Anglii nie było mnie pare lat teraz więc tak 5 lat wstecz mam czysto .
ale czy oni sprawdzają tylko 5 lat wstecz
?

Adwe
Gastarbeiter

Postautor: Adwe » 14 maja 2013 12:18

Do you have a criminal record?

Do you have a CRB / Scottish Disclosure criminal record check?

takie były pytania w aplikacji , odpowiedziałem , że nie mam !
skoro takie były pytania czy to oznacza , że będą to sprawdzali na pewno ?

NoToCo
Rezydent

Postautor: NoToCo » 14 maja 2013 12:34

Przestępstwa kryminale (m.in jazda pod wpływem) ulegają zatarciu po pewnym okresie czasu. Ten okres zależny jest nie od przestępstwa, ale od otrzymanego wyroku.

W przypadku bana za jazdę pod wpływem, okres zatarcia jest równy okresowy dyskwalifikacji, chyba że zasądzono dodatkową karę. Skoro dostałeś jeszcze grzywnę, to okres zatarcia wynosi 5 lat.

Po tym czasie nie masz obowiązku deklarowania tego przestępstwa (z wyjątkiem pracy w niektórych zawodach, ale strażnik się w to nie wlicza).

Zostaje jeszcze sprawa tego, czy to przestępstwo będzie widniało w CRB:

Basic CRB disclosure wykazuje tylko przestępstwa, które jeszcze nie uległy zatarciu.

Standard CRB disclosure (regularne prace z dziećmi itp) wykaże wszystkie przestępstwa, również te, które uległy zatarciu.

Enhanced CRB disclosure (regularna nienadzorowana praca z dziećmi itp) tak jak wyżej.

Skoro więc nie masz obowiązku informowania pracodawcy o tym przestępstwie, to masz szansę, że się uda.

Adwe
Gastarbeiter

Postautor: Adwe » 14 maja 2013 12:43

To praca raczej nie strażnika , a kierowcy który będzie z terminali zabierał samochody klientów którzy np. lecą na wakacje i ja wtedy zabieram samochód ich na parking oddalony 2 mile od lotniska a jak będą wracać z wakacji podstawiam im auto z powrotem na terminal.
więc jakby zobaczyli , że jechałem autem kiedyś pod wpływem nie wiem czy byn mi dali szansę jechać trochę to straszne , że za jeden błąd z młodości płaci się całe życie np. tym że trudniej dostać pracę .:(

NoToCo
Rezydent

Postautor: NoToCo » 14 maja 2013 13:04

Wszystko zależy więc od tego, który konkretnie CRB będą wyrabiać. Do tego typu pracy powinien wystarczyć ten basic, który nie wykaże tego przestępstwa.

Adwe
Gastarbeiter

Postautor: Adwe » 14 maja 2013 13:21

wiecie co zrobiłem inaczej napisałem email pani od rekrutacji że miałem dokładnie taką sytuację za lat młodości , spr. to było 8 lat temu już .
napisałem , że popełniłem błąd którego się wstydzę i że bardzo chciałbym podjąć pracę u nich ale chciałbym żeby o tym wiedzieli .
musiałem to zrobić bo w czwartek mam się tam zatrudnić , a jutro mogę iść do innej pracy na kierowcę vana gdzie nie spr. nic więc jakbym czekał do czwartku i by się okazało że nie mogę tam pracować po czymś takim to straciłbym możliwość zatrudnienia w tej firmie od jutra.
Jeśli odpisze , że to nie problem to idę śmiało wtedy a jak że po czymś takim mnie nie chcą to mam wyjście awaryjne i zaczynam od jutra za mniejszą kasę ale bez spr. records.

goraluk
Rezydent

Postautor: goraluk » 20 maja 2013 13:25

CRB nie dało się wyrobić osobiście. O CRB występował pracodawca.
CRB stosuje się głównie wówczas kiedy praca dotyczy głównie np. dzieci czy opieki nad osobami niepełnosprawnymi.

Przy czym od niedawna nastąpiły tu zmiany i tak naprawdę nie ma już CRB tylko jest DBS powstałe po połączeniu CRB i ISA.
Zmieniły się też pewne reguły aplikowania o raport DBS.
Warto z tym się zapoznać.

mikoka
Gastarbeiter

Postautor: mikoka » 20 maja 2013 16:07

ale dosc powszechnym jest pokazanie dokumentow NO CRIMINAL RECORDS u pracodwdacy, a najlepsze, ze np. ja jechalem bez ubezpieczenia auta i przez to mialem kryminalny wpis...

Wróć do „Prawo”