O wszystkim na tematy prawne
Magda2666
Gastarbeiter

Zmniejszenie alimentow na dzieci

Postautor: Magda2666 » 19 mar 2013 22:08

witam,

chcialabym sie dowiedziec czy ktos z Was skladal juz wniosek do sadu o zmniejszenie alimentow na dzieci? Znajomy placi obecnie 210Ł na dwojke dzieci, ale ma teraz trudna sytuacje (dlugi, kredyt) i fizycznie nie jest w stanie oplacac taka duza kwote alimentow.
Stad moje pytanie- czy ktos wie jak nalezy zlozyc wniosek o zmnejszenie alimentow? ile to kosztuje i co jest potrzebne?

pozdrawiam

goraluk
Rezydent

Re: Zmniejszenie alimentow na dzieci

Postautor: goraluk » 03 kwie 2013 15:38

Magda2666 pisze:witam,

chcialabym sie dowiedziec czy ktos z Was skladal juz wniosek do sadu o zmniejszenie alimentow na dzieci? Znajomy placi obecnie 210Ł na dwojke dzieci, ale ma teraz trudna sytuacje (dlugi, kredyt) i fizycznie nie jest w stanie oplacac taka duza kwote alimentow.
Stad moje pytanie- czy ktos wie jak nalezy zlozyc wniosek o zmnejszenie alimentow? ile to kosztuje i co jest potrzebne?

pozdrawiam

A gdzie je płaci? W Polsce czy w UK?
W UK alimenty są procentem od dochodu więc nie ma czegoś takiego jak obniżenie czy podwyższenie. Tak samo, kontakt z dzieckiem jest traktowany jako wypełnianie obowiązku rodzicielskiego i też jest (mówiąc w uproszczeniu) ujmowany od alimentów. Ba! Rodzic płacący alimenty, może domagać się od drugiego rodzica zwrotów za np. dojazdy do dziecka kiedy nim się opiekuje... To można się dowiedzieć w biurach zajmujących się sprawami alimentacyjnymi.
Jeśli alimenty płaci w Polsce to do sądu w Polsce.
Przy czym, jak alimenty z Polski zostały przeniesione do UK przez Sąd Okręgowy to do sądu w UK który zasądził egzekucję.
Jeśli do UK alimenty przeniosła firma CSE Lex Poland z Warszawy (terespolska 4) to pisać do sądu i REMO dlaczego REMO i sąd współpracuje z prywatną firmą! Oraz domagać się zwrotu wpłaconych pieniędzy na poczet CSE Lex Poland, jako działania nielegalnego. (mam odpowiednie pismo do REMO więc mogę pomóc).
PS. Alimenty zasądzone w Polsce, można przenieść do UK tylko za pośrednictwem właściwego Sądu Okręgowego w Polsce - Nigdy nie robić tego przez wszelkiego rodzaju biura prawne, bo REMO nie ma prawa z żadnym podmiotem nie będącym "authority" (państwowy). REMO w przypadku stwierdzenia wpłacania na rzecz prywatnej firmy czy osoby będzie zobowiązane do zwrotu pobranych kwot. Może się tak okazać, że biura prawne które "wywalczyły" alimenty w UK, będą je musiały oddać, a wówczas i oddać będą musiały osoby na które te alimenty były kierowane. Tak więc UWAŻAĆ i pamiętać - Tylko Sąd Okręgowy.

Wróć do „Prawo”