O wszystkim na tematy prawne
zuwik22
Gastarbeiter

benefity w ciazy prosze o pomoc

Postautor: zuwik22 » 23 sty 2013 14:29

:cry: prosze o pomoc. jestem w angli od 2,5 roku. przez dwa lata pracowalam na pelen etat, niestety menadzer mnie zwolnil poniewaz niechcial pracowac z polakami. dwa tygodnie puzniej dowiedzialam sie ze jestem w ciazy od 6 miesiecy szukam pracy ale ciezarnej nikt niechce pzyjac. jestem na utrzymaniu mojego chlopaka ktury zarabia okolo 900 funtów miesiecznie, lecz placimy dla moich rodziców za pokuj 300 funtów, 160 moj chlopak musi splacac co miesiac pozyczki ktura zaciagnał jeszcze nim byl zemna. wienc miesiecznie zostaje nam okolo 400 funtów na pzezycie co tak naprawde jest kropla w mozu potrzeb. staralam sie o zasilek dla bezrobotnej ale mi sie nienalezy poniewaz przez dwa lata pracy zamalo zarabialam, mimo pracy na pelny etat. mam 22 lata jestem psychicznie wykonczona jezdzeniem od urzedu do urzedu i wszedzie slysze ze nic mi sie nienalezy. z miesiaca na miesiac moje dlugi rosna bo kazdy telefon kazdy bilet na autobus kosztuja od 6 miesiecy niemoge nic wsukurac a zaniedlugo bede rodzic (10 tygodni) i zaczynam sie denerwowac, niewiem czy mam tu ocos walczyc starac sie czy wracac do polski? prosze pomuzcie :cry:

Emigrantka
Rezydent

Re: benefity w ciazy prosze o pomoc

Postautor: Emigrantka » 23 sty 2013 14:45

zuwik22 pisze::staralam sie o zasilek dla bezrobotnej ale mi sie nienalezy poniewaz przez dwa lata pracy zamalo zarabialam, mimo pracy na pelny etat.

contribution based JSA ci sie nie nalezy?

dobrze pytasz?

po 2 latach pracy powinno sie nalezec

daro43
Rezydent

Postautor: daro43 » 23 sty 2013 14:45

Pracowalas legalnie?I zasilku odmowili :shock: A moze jako self i nie masz skladek poplaconych?Cos nie gra z Twoim zatrudnieniem.Mysle o tym przypadku napisz czy mialas p-45 czy moze payslipy?bo nie wiem jakie dokumenty przedstawilas w urzedzie?Zobrazuj to troche nie jestem jasnowidzem.Bo kazdy pracodawca przesyla do jobcentre kopie p-45 .Napisz jakie masz te dokumenty moze cos zaradzimy.

daro43
Rezydent

Postautor: daro43 » 23 sty 2013 17:57

Part time Ty chyba pracujesz tu na forum, dziewczyna pisze wyraznie pelen etat full time a skladki szef placi jak byla zatrudniona legalnie, nie jako self , lepiej nic nie pisz bo bladzisz sama czytaj dokladnie Jesli pracowala legalnie to nie jej interes byl placic tax czy nin jesli dostawala payslipy to tam pisze za co i ile ma odciagniete.Blondynek przerazasz mnie.Daj sie dziewczynie wypowiedziec do konca ok?A jezeli ten jelop menager napisal ze zwalnia ja ze jest polka?To jest na to paragraf dyskryminacja i juz za takie cos dostanie zadosc uczynienie jak zalozy sprawe w citizen i Ty sie zamknij bo mi teraz cisnienie podnioslas MF wybacz mi.

NoToCo
Rezydent

Postautor: NoToCo » 23 sty 2013 18:18

lepiej nic nie pisz bo bladzisz sama czytaj dokladnie

1. contribution based JSA moze byc odmowione jesli faktycznie zarobki sa niskie i za malo skladek NI jest placone (to czesto sie zdarza ludziom ktorzy pracuja part time)

Gdzie daro wyczytałeś, że nie zdarza się to pracujących full time? Znowu wyobraźnia Cię ponosi? Może czas wziąć leki?

daro43
Rezydent

Postautor: daro43 » 23 sty 2013 18:30

THE END

urszulkara
Gastarbeiter

Postautor: urszulkara » 23 sty 2013 19:44

http://www.benefity.org.uk/maternity-allowance ale to dopiero po 26 tygodniu ciąży możesz dostawać

zuwik22
Gastarbeiter

Postautor: zuwik22 » 23 sty 2013 21:09

pracowalam legalnie bylam zatrudniona przez agecje p45 niedostałam bo szczerze powiedziawszy niedostalam zadnych papierów w momecie zwolnienia, jedyne co mam to pejslipy. pracowalam dwa lata na pelen etat co prawda zarobki byly drastyczne bo okolo 600 funtów miesiecznie ale zawsze cos. ogulnie skladalam papiery o Income based JSA ale pani w urzedzie stwierdzila ze jakas druga forma bedzie lepsza popisala popisala kazala podpisac i dowidzenia, puzniej co tydzien przez 2 miesiace musialam jezdzic z brzuchem zeby sie podpisac i pokazac gdzie bylam na rozmowie poczym przyszla mi odpowiedz ze nic mi sie nie nalezy, wienc pani w urzedzie dala mi numerr i powiedziala ze tam mam zadzwonic i zlozyc papiery o benefit ktury mi sie nienalezy bo niejestem matka samotnie wychowujaca dzieci i na tym sie skonczylo. muj angielski jest komunikatywny ale ci ludzie czasem mogli by miec wole chociaz wytlumaczenia co i na jakich zasadach dziala. :( prosze odp.

Emigrantka
Rezydent

Postautor: Emigrantka » 23 sty 2013 22:17

zuwik22 pisze: muj angielski jest komunikatywny.

Szkoda mi Cie bardzo z powodu sytuacji w jakiej sie znalazlas i mam nadzieje ze dasz rade cos zalatwic, pisz odwolania jak radzi Blondynek.

ALY na zdanie cytat na gorze to mi sie w.k.u.r.w wlaczyl.

Ludzie do ... nedzy - 2 lata tutaj i "komunikatywny"? A pozniej placz bo jak cos potrzeba to nie rozumiecie/nie potraficie sie dogadac?

To to mnie kuzwa boli.

goraluk
Rezydent

Postautor: goraluk » 24 sty 2013 00:31

emigrantka pisze:
zuwik22 pisze: muj angielski jest komunikatywny.

Szkoda mi Cie bardzo z powodu sytuacji w jakiej sie znalazlas i mam nadzieje ze dasz rade cos zalatwic, pisz odwolania jak radzi Blondynek.

ALY na zdanie cytat na gorze to mi sie w.k.u.r.w wlaczyl.

Ludzie do ... nedzy - 2 lata tutaj i "komunikatywny"? A pozniej placz bo jak cos potrzeba to nie rozumiecie/nie potraficie sie dogadac?

To to mnie kuzwa boli.

Polski dom (sami Polacy), w pracy tylko z polakami, zakupy - Tesco i Polski Sklep, Polska telewizja i pewnie Polskie radio przez internet, Polski Kościół... Gdzie ma się tego języka nauczyć?
Polacy są na wyspach najbardziej zamkniętą nacją, Zresztą wg. Encyklopedii Brytanica Polacy to najbardziej hermetyczny naród na świecie.

do autorki tematu
Zdecydowanie idź do CAB, dostaniesz za darmo Polskiego Interpretera oraz pełny wykaz co ci się należy i jak to załatwić, łącznie z tym, że pomogą (generalnie to za ciebie) wypełnić formy i inne papiery.
Wszystko za darmo.
Tu można pogdybać co się należy co nie i za ile, w CAB dokładnie dostaniesz cała litanię łącznie z warunkami.

Wróć do „Prawo”