O wszystkim na tematy prawne
marekleyton
Rezydent

Postautor: marekleyton » 10 gru 2010 18:29

nie może bo to nie jest polka !

aina24
Rezydent

Postautor: aina24 » 11 gru 2010 00:34

szkoda,ze nie lubisz ang bo mi zajmuje duuzo czasu tlumaczenie mysli napolski :x ale ok ..

jesli wyprowadzisz sie z domu tak nagle z dnia na dzien, rodzice moga wezwac policje, a policja przywiezie Cie do domu i maja do tego prawo. Tak wiec co musimy zrobic to zdobyc taki dokument by na wypadek jak policja przyjedzie masz zgode od sadu, ze policja traktuje cie jak osobe dorosla i pyta ciebie o zdanie.

tak wiec po koleji:
zeby takie cos zdobyc musisz udowodnic,ze jestes psychicznie dorosla, tzn mozesz sama sie soba zaopiekowac, utrzymac i bla bla.. moze w tym pomoc jesli zamierzasz mieszkac z boyfriend i np o pracuje. Musisz tez przedstawic sprawe dlacego chcesz sie wyprowadzic- ze rodzice pija itd a ty poprostu jestes na tyle dojrzala i dorosla, ze sama sobie poradzisz.

pewnie chodzisz tu do szkoly i napewno jak w kazdej szkole jest szkolny social worker tj pracownik socjalny. Nawet ja na studiach mialam. Pomagaja oni w tego typu problemach takze, ja np nie pojawilam sie kilka dni z zedu w szkole pamietam majac 16 lat i mialam spotkanie z takim panem, ktory popsostu pytal czy moze jakies mam problemy w domu i ze zawsze moge tu uzyskac pomoc i porady. Rodzicow nie informuja. Jesli nie jestes pewna, ktoy to to zapytaj swojego personal tutor tzw wychowawce klasy.

powiedz, jaka masz sytuacje i ze szukasz porady, by sie wyprowadzic i chcialabys ubiegac sie o for emancipation- to jest wlasnie ta zgoda.

jest jeszcze taka organizacja ktora pomaga w tego typu sprawach to jest darmowy numer:
800-448-3000, czynne 24 na dobe, 7 dni, pomagaja ludziom w wieku do 25 roku zycia w roznych sprawach

inna bardzo popularna opcja to:

Kids Help Line Phone 1800 55 1800
a to website i mozna tam wysylac maila z pytaniami od rzu odpisuja, adres email znajdziesz na tej stronie:

www.kidshelp.com.au

choc tak jak zaznaczylam najlepjej w szkole porozmawiac. Trudno tak doslownie ci poradzic, bo z wiadomych powodow za malo faktow podalas, jak zglosisz sie do pracownika socjalnego, ktoremu wiecej szczegolow podasz to dokladniej poradzi ci co po koleji masz zrobic i czy jestes wstanie ubiegac sie o benefity itp bo to tez zlozona sprawa, gdyz teoretycznie dzieci w wieku 17 nie uznawane sa na tyle dorosle, ze moga same mieszkac sa umieszczane w specjalnych domach dla dzieci. Tak wiec musisz pokazac, ze jestes rozsadna.

A tak z innej beczki, moze poszukaj dodatkowej pracy np dzis zanim zlozysz wniosek :wink: wiem, ze w takich pracac jak McDonalds przyjmuja od 16 lat bardzo chetnie.. sklopy odziezowe itp przyjmuja od 16 roku zycia..

nie informuj mamy co masz zamiar zrobic do poki to nie bedzie konieczne..

aina24
Rezydent

Postautor: aina24 » 11 gru 2010 00:42

blondynek pisze:
aina24 pisze:o to chodzi, ze w tym wieku nie moze sie wyprowadzic, chyba,ze udowodni, ze ktos ja abuse, a tak chyba nie jest z tego co napisala, a nie bedzie chyba klamac. No chyba, ze jest inaczej nie wiem...

jezeli alkoholizm rodzica to nie 'abuse' w stosunku do dziecka to ja nie chce wiedziec w jakim domu ty sie chowalas

Anka93, nie sluchaj aina..najprosciej - zglos sie o prade do children lub social services w swoim council. A oni cie i doradza i pokieruja gdzie tzreba jesli mozliwosc pomocy istnieje.

masz pomysly :roll:

marekleyton
Rezydent

Postautor: marekleyton » 11 gru 2010 00:45

aina24 pisze:szkoda,ze nie lubisz ang bo mi zajmuje duuzo czasu tlumaczenie mysli napolski :x ale ok ..

echh a dziadzio dawno mówił:

sa na świecie rzeczy o których sie nawet filozofom nie śniło...i ja głupi mu nie wierzyłem...

a do autorki mała dygresja...trzeba bardzo uważać jak sika sie wyżej niz nosi sie sikawkę bo mozna sobie nalac na głowe....

aina24
Rezydent

Postautor: aina24 » 11 gru 2010 00:50

marekleyton pisze:
aina24 pisze:szkoda,ze nie lubisz ang bo mi zajmuje duuzo czasu tlumaczenie mysli napolski :x ale ok ..

echh a dziadzio dawno mówił:

sa na świecie rzeczy o których sie nawet filozofom nie śniło...i ja głupi mu nie wierzyłem...

a do autorki mała dygresja...trzeba bardzo uważać jak sika sie wyżej niz nosi sie sikawkę bo mozna sobie nalac na głowe....

tos wymyslil :roll:

nic mi sie nie sni po nocach z rzeczy, ktore sugierujesz.. mowie i mysle caly czas po ang i latwiej mi pisac po angielsku, i jesli mam wybor to zawsze wole po ang.

a ty juz probujesz mi przysrywac w kazdym poscie, bo napisalam, ze cwaniakowaty gowniarz jestes :roll: bo tak sie zachowywujesz co zrobie :roll:

marekleyton
Rezydent

Postautor: marekleyton » 11 gru 2010 08:50

aina24 pisze:a ty juz probujesz mi przysrywac w kazdym poscie, bo napisalam, ze cwaniakowaty gowniarz jestes :roll: bo tak sie zachowywujesz co zrobie :roll:

hmmm gówniarz powiadasz.... nie wiem jaką miarą mierzysz gówniarstwo... ale uwazaj byś kiedyś sie nie przeliczyła...

aina24
Rezydent

Postautor: aina24 » 12 gru 2010 00:26

marekleyton pisze:
aina24 pisze:a ty juz probujesz mi przysrywac w kazdym poscie, bo napisalam, ze cwaniakowaty gowniarz jestes :roll: bo tak sie zachowywujesz co zrobie :roll:

hmmm gówniarz powiadasz.... nie wiem jaką miarą mierzysz gówniarstwo... ale uwazaj byś kiedyś sie nie przeliczyła...

bym odpowiedziala dokladniej ale nie wiem, czy z toba mona jak z doroslym. O ludziach jak ty mowisz :shock: normalny dojrzaly facet nie pisal by takich glupot jak ty o bracie i tej dziewczynie. kazdy ma wlasna moralnosc mozesz sie z czym nie zgadzac ale mozna sobie takie cos pomyslec tylko. Nie szanuje ludzi, ktorzy innych przedmiotowo traktuja :roll: prostytutka tez czlowiek a prostytucja to choroba psychiczna, i czy ktos powazny smial by sie z tego?

nazwalam cie cwaniakowatym gowniarzem, i czy to nie prawda? to bylo bardzo niedojrzale a jak staje sie tez wulgarne to juz cwaniakowaty gowniarz sie stajesz. A kolejna rzecz to to, ze nazywasz ludzi tumany i debile.. czy dojrzaly facet urzywa takiego slownictwa bez celu od tak poprostu bo nie zgadzasz sie z moja wypowiedzia? mozna zartowac czasem ale debil, tuman na czlowieka to juz totalne dno :?

moze jak bede ci tak tlumaczyc po trochu to powoli cie wychowam na nowo :roll:

marekleyton
Rezydent

Postautor: marekleyton » 12 gru 2010 01:10

aina24 pisze:
marekleyton pisze:

bym odpowiedziala dokladniej ale nie wiem, czy z toba mona jak z doroslym. O ludziach jak ty mowisz :shock: normalny dojrzaly facet nie pisal by takich glupot jak ty o bracie i tej dziewczynie. kazdy ma wlasna moralnosc mozesz sie z czym nie zgadzac ale mozna sobie takie cos pomyslec tylko. Nie szanuje ludzi, ktorzy innych przedmiotowo traktuja :roll: prostytutka tez czlowiek a prostytucja to choroba psychiczna, i czy ktos powazny smial by sie z tego?

nazwalam cie cwaniakowatym gowniarzem, i czy to nie prawda? to bylo bardzo niedojrzale a jak staje sie tez wulgarne to juz cwaniakowaty gowniarz sie stajesz. A kolejna rzecz to to, ze nazywasz ludzi tumany i debile.. czy dojrzaly facet urzywa takiego slownictwa bez celu od tak poprostu bo nie zgadzasz sie z moja wypowiedzia? mozna zartowac czasem ale debil, tuman na czlowieka to juz totalne dno :?

moze jak bede ci tak tlumaczyc po trochu to powoli cie wychowam na nowo :roll:

po primo

jesli ktos ne zgadza sie z czyjas opinią i wyzywa go od cwaniaczkowatych gowniarzy...zasługuje na to by traktowac go w sposób adekwatny do jego zachowania..

to co dla ciebie jest gówniarstwem dla mnie jest moralnością i wewnętrzną etyką...

po secundo..

wychowywac to sobie zacznij sebie i swoich bliskich , a nie ludzi od kórych odstajesz wykształceniem, pozycją społeczną , i naprawdę zanim coś powiesz głeboko sie zastanów....

Emigrantka
Rezydent

Postautor: Emigrantka » 17 gru 2010 01:45

blondynek pisze: mnie to gacie, cycki i d...a do podlogi opadaja jak ja czytam takie brednie

Koniecznie wklej zdjecie :lol:

banita
Rezydent

Postautor: banita » 17 gru 2010 10:43

przylaczam sie do apelu :wink:

aina24
Rezydent

Postautor: aina24 » 17 gru 2010 12:13

no to sie wydalo :lol:

blondynek nie kazda prostytutka -juz lepiej sie czujesz.. sa takie jeszcze ekskluzywne :P

nie biore zadnych prochow
nie pije
nie pale
przyzwoita dziewczyna jestem :D wiec juz musisz swoj ulubiony tekst zmienic, bo ten nie pasuje :wink:
Ostatnio zmieniony 18 gru 2010 01:50 przez aina24, łącznie zmieniany 1 raz.

BosaStopa
Emigrant

Postautor: BosaStopa » 17 gru 2010 16:44

aina24 pisze:
nie biore zadnych prochow
nie pije

Tym gorzej dla ciebie, bo w takim razie twojej glupoty nie da sie wyjasnic jazda na prochach. Jestes po prostu glupia z natury... co za wtopa aina24

Wróć do „Prawo”