O wszystkim na tematy prawne
NoToCo
Rezydent

Postautor: NoToCo » 02 lut 2013 13:17

minęły trzy lata ,a ja miałem zakaz jedynie w UK ,wiec po pół roku wymieniłem prawko na polskie
teraz z polskim zostałem złapany w UK i postawiono mi zarzut jazdy bez uprawnień

I słusznie - bo zgodnie z tutejszym prawem, po dyskwalifikacji musisz zgłosić się do DVLA o ponowne wydanie prawa jazdy i legalnie możesz jeździć dopiero mając je w ręku, niezależnie od tego kiedy skończył się okres dyskwalifikacji.

To, że wyrobiłeś sobie w międzyczasie polskie prawko nie zmienia Twojej sytuacji tutaj w oczach DVLA i policji.

PS. Daro - autor był mało precyzyjny w pierwszym poście, a w temacie wpisał "DD" co jest angielskim skrótem od "drink driving" - czyli jazdy pod wpływem. Już Ci dziś pisałam, ale powtórzę - nie masz się czego czepić - czep się furtki!

daro43
Rezydent

Postautor: daro43 » 02 lut 2013 13:59

Jeszcze raz blagam zamknij sie w koncu,znajdz sobie malpe, betona, dupka ja Twoim nie bede.Czego Ty chcesz?no czego?Zaczepiam Cie ?Rabnij sie w parapet mocniej moze przestaniesz zaczepek szukac,no jawnie prowokuje.Przeciez jak tak mozna ciagle i ciagle atakowac.To chamstwo poprostu.

daro43
Rezydent

Postautor: daro43 » 02 lut 2013 14:45

Z tego co kolega pisze sprawa jest naprawde skomplikowana napewno nikt tu nie pomoze w 100% ja bym do adwokata poszedl.Nie ma jak specjalista.Ale dziwne ze policja angielska zabrala polskie prawko?Powini przeslac do polski.Jest to dokument.A kazdy dokument jest naprawde wlasnoscia wydajacego.Chyba ze bylo to prawko europejskie to zabieraja.

NoToCo
Rezydent

Postautor: NoToCo » 02 lut 2013 14:49

dyż mając zakaz w Uk nie rozumiem dlaczego mi je zatrzymali

Zatrzymali - bo bezprawnie poruszałeś się po drogach UK. Będąc w UK musisz stosować się do tutejszego prawa, a ono mówi, że jeździć legalnie możesz dopiero po odebraniu swojego prawka od DVLA po skończeniu się okresu dyskwalifikacji. Wyrobienie nowego prawka w PL to coś zupełnie innego.

wg prawa każda osoba która mieszka dłużej nic 185 dni ma obowiązek wymiany prawa jazdy

To była Twoja decyzja, żeby zrobić prawko w PL - w tym przypadku nowe prawko (mimo że europejskie) nie uprawnia Cię do jazdy w UK z powodów, które opisałam wyżej.

więc ten zakaz i nakaz wydaje sie niezgodny z prawem unijnym

Rzeczywiście tylko Ci się tak wydaje - j.w.

w dodatku pozostaje nadal pytanie
czy dyskwalifikacja jako kierowca będzie zdjęta po zdaniu testu na samochód osobowy czy na wszystkie posiadane przezemnie kategorię

To już raczej pytanie do DVLA - ewentualnie jeśli dostałeś wyrok na piśmie może tam coś będzie (ale wątpię).

daro43
Rezydent

Postautor: daro43 » 02 lut 2013 14:54

PAWx spokojnie miales polskie prawko czy europejskie?Druga sprawa,samochod prowadziles angielski(rejestracja) czy polski?

NoToCo
Rezydent

Postautor: NoToCo » 02 lut 2013 15:03

DVLA twierdzi ze muszę wysłać d1 i aplikować na tymczasowe prawko i zdać je
następnie badania lekarskie

To jest standardowa procedura dla osób, które muszą ponownie zdawać egzamin.

Trochę się pogubiłam - prawko na ciężarowe to te, które niedawno zrobiłeś w PL? Nie miałeś tej kategorii na prawku, które Ci zabrali?

daro43
Rezydent

Postautor: daro43 » 02 lut 2013 15:08

To nie mieli prawka prawa zabrac,inaczej by bylo jakbys jechal angielskim,ubezpieczenie obejmuje tu tylko wlasciciela ,pozyczysz samochod od kolegi on ma ubezpieczenie angielskie ,Ty tez musisz miec osobne nie jest tak jak w polsce ze ubezpieczenie jest na samochod i kto wsiadzie jest ok.Kazdy kierowca obojetnie czym jedzie musi miec swoje.Jechales swoim samochodem polskie rejestracje ,ale ciagnoles angielska lawete nie?I do tego sie przyczepili.Idz do adwokata wyjasnisz sprawe od a do z.

daro43
Rezydent

Postautor: daro43 » 02 lut 2013 15:13

Daj sie wypowiedziec wszystkim monopol masz na wiedze?Ja tez jak poszukam w necie tez bede madry jak Ty.

Wróć do „Prawo”