O wszystkim na tematy prawne
bazmar
Gastarbeiter

Pomyłka w pensji

Postautor: bazmar » 07 wrz 2013 19:09

Witam,
Mam bardzo duży problem jakiś czas temu pracowałem przez agencję X. Było to tylko 2 dni. Lecz dostałem dość pokaźną sumę, wtedy o tym za bardzo nie wiedziałem. Że suma która wpłynęła na moje konto jest zbyt wysoka(dostawałem też pieniądze z innych źródeł). Po prawie trzech miesiącach zadzwonił do mnie jeden pan z owej agencji z pytaniem czy nie dostałem od nich za dużą wypłatę. Odpowiedziałem, że nie. Ponieważ nie byłem świadom tego incydentu. Okazało się że księgowa która tam pracowała przelała na moje konto pieniądze które należały do innego pracownika. Teraz żądają zwrotu całej sumy + odsetki za zwłokę. Problem że teraz ta suma jest astronomiczna, a mnie nie stać na to by cokolwiek im dać.
Pytanie brzmi czy jest to legalne, czy mogą wejść na moje konto i zabierać mi pieniądze itd.? czy muszę im oddać? i jak mogę się z tego wykłopotać?

Za wszelką pomoc z góry dziękuję :)

bazmar
Gastarbeiter

Postautor: bazmar » 08 wrz 2013 00:36

hehe, może się źle wyraziłem, nie aż tak duże. przepłaty było ok. 400 funtów, lecz teraz chcą 1000. Minus taki że ledwo na życie mi starcza, a co do tego spłacać ich za pomyłkę księgowej ;/ Oszustwo

AnkaMAk

Postautor: AnkaMAk » 10 wrz 2013 15:54

Ciekawe.

Powiem szczerze, ze nigdzie nie moge znalezc odpowiedniego zapisu prawnego, ale dzisiaj i tak nic nie robie, poszukam :)

Z osobistego doswiadczenia powiem tak: do bylego pracownika mozna co najwyzej wyslac list z informacja o pomylce i prosbe o splate kwoty net (a Ci jeszcze sobie odsetki naliczyli, dobre!). Zakladam, ze mozna ciagac sie po sadach, ale jeszcze nie spotkalam sie z pracodawca, ktory mialby na to ochote, z reguly taka 'pomylka' idzie na straty. Zaznaczam, ze nie mialam do czynienia z przeplata rzedy kilku tysiecy funtow, z reguly sa to kwoty do £ 1000.

Usercostam
Rezydent

Postautor: Usercostam » 10 wrz 2013 18:43

Jeżeli jesteś w stanie udowodnić, że mogłeś niezauważyć tej wpłaty, to istnieje szansa, że nie musiałbyś jej zwracać (ale do tego potrzebujesz dobrego prawnika, a dla kwoty którą podałeś to nieopłacalne).

Zabrać ci pieniędzy sami z siebie nie mogą - to może orzec sąd, ale nie musi.

Wróć do „Prawo”