O wszystkim na tematy prawne
ninethou
Gastarbeiter

Rozliczenie podatkowe w UK

Postautor: ninethou » 14 kwie 2013 01:07

Witam. Pracowałem 2 miesiące w firmie POPRZEZ agencje (od 1.10.12 do 1.12.12), a następnie przeszedłem na kontrakt. Mamy kwiecień, trzeba rozliczyć się z podatku. Czy jest ktoś w stanie mi pomóc/napisać jakich dokumentów będę potrzebował z agencji i/lub firmy w której obecnie pracuje do owego rozliczenia podatkowego? To moje pierwsze rozliczenie podatkowe w Anglii. Z góry bardzo dziękuje za pomocne odpowiedzi :)

rolmopsik

Re: Rozliczenie podatkowe w UK

Postautor: rolmopsik » 14 kwie 2013 03:25

ninethou pisze:Witam. Pracowałem 2 miesiące w firmie POPRZEZ agencje (od 1.10.12 do 1.12.12), a następnie przeszedłem na kontrakt. Mamy kwiecień, trzeba rozliczyć się z podatku. Czy jest ktoś w stanie mi pomóc/napisać jakich dokumentów będę potrzebował z agencji i/lub firmy w której obecnie pracuje do owego rozliczenia podatkowego? To moje pierwsze rozliczenie podatkowe w Anglii. Z góry bardzo dziękuje za pomocne odpowiedzi :)

????
Jezeli zostałeś zatrudniony - to Twój pracodawca Cie rozlicza , nie ma potrzeby indywidualnego rozliczenia sie z urzędem podatkowym co roku ... :shock:
No chyba, że chcesz się starać o jakiś zwrot.

ninethou
Gastarbeiter

Re: Rozliczenie podatkowe w UK

Postautor: ninethou » 14 kwie 2013 10:25

Rolmopsik pisze:No chyba, że chcesz się starać o jakiś zwrot.

No właśnie :) a z tego co wiem, będzie dość duży :)

bombastik
Emigrant

Postautor: bombastik » 14 kwie 2013 10:45

Ja mialem bardzo podobna sytuacje, tez zmienilem prace z agencji na kontrakt, pierwsza wyplate dostalem pomniejszona prawie o 400£ tytulem podatku :(
Nastepnie wypelnilem P-46 i praktycznie od tego czasu podatku mi nie sciagali, a nawet wyrownali mi prawie 200£. Wiec rozumiem ze w tej chwili jestem roxliczany na biezaco przez pracodawce i nie musze sie sam rozliczac?

ninethou
Gastarbeiter

Postautor: ninethou » 15 kwie 2013 01:40

blondynek pisze:a agencji nie musisz miec papierow bo ma je juz pracodawca jako ze zmieniles prace w ciagu roku podatkowego - wiec Twoj pracodawca 'wchlonal' w papierach i rozliczeniu Twoje naleznosci z podatkowe (zakladajac ze agencja dostarczyla Ci P45 i wreczyles je nowemu pracodawcy)

zreszta, jesli Ci sie nalezy a masz jednego pracodawce to HMRC sam Ci przysle czek na nalezna kwote; zazwyczaj przysylaja w ciagu 3 m-cy od zakonczenia roku podatkowego

W takim razie muszę zadzwonić do Agencji, poprosić o P45 i dostarczyć do obecnego pracodawcy? Bardzo dziękuje za pomocną odpowiedź

ninethou
Gastarbeiter

Postautor: ninethou » 15 kwie 2013 12:16

blondynek pisze:
opcja 2 - poinformowales agencje ze idziesz do nowej pracy

agencja powinna dac Ci w reke p45 ktore powinnienes byl wreczyc pracodawcy przy podpisywaniu kontraktu lub krotko po

ale:

jesli p45 z agencji dostales a nie wreczyles obecnemu pracodawcy, to jak powyzej - P60 z agencji i P60 od pracodawcy obecnego wyslij do HMRC a oni rozlicza

wreczanie p45 z opoznieniem teraz juz nie ma sensu; HMRC sam rozliczy i skoryguje Twoj podatek

Agencja została poinformowana przez pracodawcę, że przechodzę na kontrakt. Żadnego P45 czy P60 do tej pory nie dostałem. Będę chyba musiał do nich zadzwonić bądź udać się osobiście.

Wróć do „Prawo”