O wszystkim na tematy prawne
SATLAND
Gastarbeiter

jak skutecznie ściągnąc dług po wyroku sądowym ??

Postautor: SATLAND » 20 lut 2013 19:37

Witam,

Wygrałem sprawę sądową. Proszę o podpowiedz jak skutecznie poprzez nakaz sądowy sciągnąć należność od dłużnika ?? Sprawa small claims , mam orzeczenie sądu i nakaz zapłaty. kwota niewielka bo zaledwie 360 gbp.

O dłuzniku wiem :

- jego numer telefonu
- pojazd jaki używa do pracy

Do kogo się zwrócic aby skutecznie sciągnąć dług ? nie wystarczy pisanie listów bo on zmienił adres , chodzi aby zając jego konto lub zabrac auto. chodzi poprostu o komornika a nie o windykację.

Pozdro

goraluk
Rezydent

Re: jak skutecznie ściągnąc dług po wyroku sądowym ??

Postautor: goraluk » 20 lut 2013 20:44

SATLAND pisze:Witam,

Wygrałem sprawę sądową. Proszę o podpowiedz jak skutecznie poprzez nakaz sądowy sciągnąć należność od dłużnika ?? Sprawa small claims , mam orzeczenie sądu i nakaz zapłaty. kwota niewielka bo zaledwie 360 gbp.

O dłuzniku wiem :

- jego numer telefonu
- pojazd jaki używa do pracy

Do kogo się zwrócic aby skutecznie sciągnąć dług ? nie wystarczy pisanie listów bo on zmienił adres , chodzi aby zając jego konto lub zabrac auto. chodzi poprostu o komornika a nie o windykację.

Pozdro

Koszt komornika przewyższy koszt długu...
Życzę powodzenia w szukaniu. Ewentualnie poszukaj u tak zwanych debt collector czyli po polsku windykatorzy.
Samochodu raczej nikt za taką kwotę nie zajmie, poza tym dług jest prywatny więc nawet komornik nie będzie mieć za bardzo jak to zarekwirować. Inaczej jak to był by mandat... lub podatek.
Jak dłużnik ci zaoferuje 5 funtów na miesiąc, to nawet sąd już palcem nie kiwnie, nawet jak po pierwszej spłacie przez rok nie będzie płacić.
A swoją drogą, powiedz mi ile zapłaciłeś za sąd, że opłacało ci się to wszystko dla... 360 funtów?
Mi za 1200 funtów nie opłacało się bawić w sądy (szkoda pieniędzy i czasu, a i tak marne szanse na odzyskanie nawet połowy).

Wróć do „Prawo”