O wszystkim na tematy prawne
wojtekpaula17
Gastarbeiter

Niesluszna kara za tv licence

Postautor: wojtekpaula17 » 28 lis 2012 01:01

Do kogo sie zglosic w sprawie kary za tv licence pisalem juz chyba wszedzie ale nic z tego ze 100 funtow uroslo 550 chodzi o to ze rok temu mieszkalismy z moja dziewczyna w wynajetym pokoju u znajomego on mial umowe z landlordem czyli on byl odpowiedzialny za rachunki po drogie w domu nie bylo nawet telewizora zmienilismy pokoj na inny i dostalismy rachunek za tv ktory przyszedl na stary adres nie placilismy bo i za co pisalismy do sadu ktory wystawil rachunek ale NIC z tego kaza zaplacic i tyle nic ich nie obchodzi gdzie szukac pomocy u kogo (bylismy u ksiegowej na pisala zaadresowala do tego sadu skasowala 20 funtow i nic dalej trzeba placic) pomozcie

goraluk
Rezydent

Postautor: goraluk » 28 lis 2012 07:02

Pomijając wszystko inne - wyjaśnij mi, jak można zmienić pokój i dostać pocztę na stary adres? To każdy pokój ma swój adres?;)

Rozwiązanie jest prostsze niż myślisz...
Po pierwsze podaj sąd który to wystawił, po drugie napisz,że TV nie posiadacie i nigdy w UK nie posiadaliście jak również nie oglądacie live programów na innych urządzeniach. Wysłać do sądu i do TV Licence z żądaniem usunięcia was z bazy, jako osób nie posiadających odbiornika.
Ps. ja bym zapytał kto was zarejestrował, bo TV licence nie rejestruje ot tak, na widzi mi się, należy samemu się do ich zgłosić i podpisać.
W najgorszym wypadku, siedzieć i czekać na rozprawę - nic nie płacić, na rozprawie wyjaśnić dlaczego - koniec sprawy.
ps2.
Nikt z TV Licence nie ma prawa wejść do domu/mieszkania. Można mu wprost powiedzieć: "spadaj". A y się go permanentnie pozbyć, zadzwonić do TV licence i powiedzieć, że się nie ma tv i proszę usunąć ten adres z bazy. Działa na 100%.

goraluk
Rezydent

Postautor: goraluk » 28 lis 2012 11:34

blondynek pisze:jak bedzie mial nakaz sadowy to ma prawo wejsc do mieszkania

Od kiedy to głupia tv licence inspector ma od sądu nakaz?:)))
Weź naprawdę przestań wypowiadać się w tematach o których pojęcia bladego nie masz.
TV licence inspektor nie może nic bez zgody osoby zamieszkującej lokal.
Tu nie polska i byle gówno nie dostanie nakazu wejścia.
Nakaz może dostać jedynie komornik i to wyłącznie jeśli dług powstał wobec państwa (mandat, podatki) każde prywatne długi jak np. bankowe, komornik może cię pocałować w klameczkę i żadnego nakazu nie dostanie.
Jest mały od tego wyjątek, ale nie odbiega od reguły a jedynie jest z innej beczki.
A już TV licence inspektor... hehehehe dostanie nakaz od ciebie:)
Mity widzę krążą pośród polaków, zwłaszcza tych co o przyjechali parę lat temu.
W wana z urządzeniami do wykrycia oglądania TV też wierzycie?:)))

Starababa
Gastarbeiter

Postautor: Starababa » 28 lis 2012 11:47

Ogolnie - jezeli do jest podzielony na osobno wynajmowane pokoje to kazdy musi miec swoja osobna TV license wiec "landlord byl odpowiedzialny" w tym wypadku odpada.
"For residential premises, only one licence is required per household per address, regardless of the number of licensed devices or the number of members of the household.
[...]
A rented property in multiple occupation by a joint tenancy agreement is considered by TV Licensing as one household and requires only one licence, but a rented property with multiple, separate tenancy agreements is not considered a single household and each tenant may require a separate licence. For example, a house in multiple occupation may have private bedrooms and shared communal areas: if five occupants share such a property with individual tenancy agreements then they may require up to five television licences if each private room contains a television receiver, while a similar property housing five occupants under a joint tenancy agreement may require only one television licence"

Ale skoro nie mieliscie TV w ogole... bardzo dziwne.

NoToCo
Rezydent

Postautor: NoToCo » 28 lis 2012 14:32

moze powiesz ze bzdura?

I jeszcze doda, że bezmyślnie wklejasz coś czego nie rozumiesz, więc lepiej wracaj do garów.

Starababa
Gastarbeiter

Postautor: Starababa » 28 lis 2012 14:35

I zyczenie Gorala "sie stalo" - mamy watek vegetarianski (gary) to teraz tylko watek sprzatajacy trzeba zalozyc (mopy).

:lol:

wojtekpaula17
Gastarbeiter

Postautor: wojtekpaula17 » 28 lis 2012 15:38

sorki zapomnialem najwazniejszego ten caly inspektor czy jak mu tam byl w domu tzn. ja i dwoje innych lokatorow bylismy w pracy w domu zostala moja dziewczyna ktos zapukal ona otworzyla cos jej powiedzial (nie mowila wtedy po angielsku tym bardziej nie rozumiala) nie wiem jakim cudem pokazala mu dowod osobisty i reszte juz znacie jesli chodzi o sad to HMCTS Thames Valley Enforcement reszta listow jest od Marston High Court Enforcement Officerrs ostatni list przyszedl na kwote 550 f

goraluk
Rezydent

Postautor: goraluk » 28 lis 2012 16:39

blondynek pisze:
goraluk pisze:Od kiedy to głupia tv licence inspector ma od sądu nakaz?:)))
Weź naprawdę przestań wypowiadać się w tematach o których pojęcia bladego nie masz.

rade zastosuj do siebie moze raczej

od kiedy sie pytasz?
Enquiry officers may apply for authorisation to use detection equipment if they are refused entry on to premises. TV Licensing may also apply to a magistrate (or sheriff in Scotland) for a search warrant. However, this is only done as a last resort and when a senior manager and a legal adviser considers that there is good reason to believe that an offence has been committed.

zrodlo - TV Licensing strona

moze powiesz ze bzdura?

Bzdurę to masz pod kopułą- czytaj głupiutka - sama przytaczasz cytat którego nie kumasz.
"However, this is only done as a last resort and when a senior manager and a legal adviser considers that there is good reason to believe that an offence has been committed." A teraz pokaż choć jedną sprawę w UK gdzie to wykorzystano? Taki zapis każdy może sobie wprowadzić bo on z punktu prawnego nic nie znaczy... Masz tom dosłownie napisane:
Jednak musi być twardo udokumentowane - a co to znaczy twardo udokumentowane? Jak ja udokumentuję, że mi ukradłaś kasę to też może policja przeszukać twój dom.
Naum się czytać ze zrozumieniem, bo nawet na stronie TV licence ci piszą, że mają zero praw. Ale jak widzę ty musisz mieć jak w piaskownicy dla dziecka 5 letniego napisane, bo ty jedynie potrafisz tylko przeczytać nagłówek, ty już nie potrafisz zrozumieć jaką informację niesie ze sobą dane zdanie. Naprawdę zajmij się gotowaniem i sprzątaniem, za głupiutka jesteś na sprawy poważne.

ps. device to ty masz w głowie:)))

goraluk
Rezydent

Re: Niesluszna kara za tv licence

Postautor: goraluk » 28 lis 2012 16:53

wojtekpaula17 pisze:sorki zapomnialem najwazniejszego ten caly inspektor czy jak mu tam byl w domu tzn. ja i dwoje innych lokatorow bylismy w pracy w domu zostala moja dziewczyna ktos zapukal ona otworzyla cos jej powiedzial (nie mowila wtedy po angielsku tym bardziej nie rozumiala) nie wiem jakim cudem pokazala mu dowod osobisty i reszte juz znacie

Czyli spisał jej dane, i na nią zarejestrował TV w domu.
Porada:
1. nigdy nie wpuszczać nikogo nieznajomego do domu!
2. zawsze ZAWSZE zanim potwierdzicie kim jesteście zapytajcie kto pyta! i niech się zidentyfikuje (can you identify your self? please) jak nalega, że ty masz potwierdzić, że ty to ty, to zamykasz drzwi i mówisz by.
3. Inspektor TV Licence nie ma żadnego prawa wejść do mieszkania/domu chyba, że sami go wpuścicie, jak było w tym przypadku.

jesli chodzi o sad to HMCTS Thames Valley Enforcement reszta listow jest od Marston High Court Enforcement Officerrs ostatni list przyszedl na kwote 550 f

Court enforsment officer to dosłownie po Polsku Komornik Sądowy.
Mimo, że brzmi groźnie, nie ma co się bać. Jak powiedziałem, poczekać do rozprawy (jeśli takowa będzie) i na rozprawie wyjaśnić co zaszło, i że to nie był wasz tv a dziewczyna nie wiedziała kto to jest i czego chce bo nie rozumiała po angielsku - on wówczas nie miał prawa tego wykorzystać.
Zadzwonić do TV licence powiedzieć, że nie macie TV i nie mieliście a inspektor użył podstępu.
Na 99% w przypadku jak dojdzie do sądu, sąd oddali pozew.
W moim mniemaniu, sprawę można załatwić na linii wy - tv licence.
CAB jest rozwiązaniem bo tam dostaniecie polskiego tłumacza, który może w waszym imieniu zadzwonić do tv licence i to jest darmowe.
Może zamieść gdzieś fotkę tego wezwania bez nazwisk i adresów?

TV licence nie płaci się od (jak to mówi blondi) "device" hehehe ale od oglądania live UK TV. Więc, by cokolwiek udowodnić tv licence musi udowodnić, że była oglądana angielska TV.

wojtekpaula17
Gastarbeiter

Postautor: wojtekpaula17 » 28 lis 2012 19:03

wielkie dzieki za pomysly ale juz wszedzie bylismy i nic z tego powtarzaja ze jest za pozno i tyle da sie zalatwic dla nich liczy sie tylko kasa takie mamy urzedy tu i w pl wielkie dzieki za odpowiedzi

SadiBaxton
Emigrant

Postautor: SadiBaxton » 20 lut 2013 10:27

dostaliscie imienne wezwanie do zaplaty - to zcayz ze zarejestrowaliscie sie jako posiadacze odbiornika tv

ja w swoim flacie najpierw dostalem wezwanie do zaplaty za tv license jako occupier - odpisalem im ze nie mam tv nie zamierzam miec i nie ogladam tv
i mam to w de

napiszcie oficjalne oswiadczenie iz nie korzystaliscie i nie krzystacie z tv nie ogladacie tv i zadanie uchylenie nieslusznej oplaty
dodajcie jeszcze ze jestescie sprawa oburzeni i ze czujecie sie potraktowani niesprawiedliwie ;-)
dziala

Wróć do „Prawo”