O wszystkim na tematy prawne
abecede
Gastarbeiter

Statutory Maternity Pay a Maternity Allowance

Postautor: abecede » 18 gru 2012 20:55

Moi Drodzy. Widziałam ze opisana jest kwestia urlopu macierzynskiego ale kazdy ma indywidualny przypadek więc prosze o porady :) Pracuje dwa lata po okolo 20godzin tygodniowo. Czytałam ze trzeba zarabiac minimum 97f aby ubiegac sie o SMP od pracodawcy. Tyle zarabiałam ale niestety choruje od 3 miesiecy i mam lekko ponad 85f tyg. Jesli chodzi o MA z Jobcentre to moge wybrac sobie pay slipy z 26tyg z ostatnich 66tyg przepracowanych aby macierzynskie mi sie nalezało. Czy z SMP moge zrobic to samo?? Jaka jest różnica miedzy jednym a drugim? Czy oba okresy mi sie zaliczaja do stażu pracy? I jeszcze jedna sprawa. Chodzi mi o ten Grant po urodzeniu dziecka. Nie pobieram zadnych zasiłków więc czy jest nadzieja ze go dostane? Nie liczyłam do tej pory na zadne taxy bo sie boje ze bede musiała je zwrocic z powodu jakiegos niedopatrzenia. Ale nie ukrywam ze pieniadze sie przydadza. Dziekuje serdecznie za wszystkie odpowiedzi :) Pozdrawiam ciepło

daro43
Rezydent

Postautor: daro43 » 20 gru 2012 11:15

Przy najnizszych dochodach Grantu za urodzenie dziecka jest 500£ poczytaj moze tu. challenger-eu.org/index.p.h.p.?

abecede
Gastarbeiter

Postautor: abecede » 20 gru 2012 15:32

Dziekuje, z tym grantem troche mi sie wyjasniło. Z tego linku co mi wysłałes "When to claim
l If you are waiting for a decision on a qualifying
benefit or entitlement, or you have asked for your
Child Tax Credit award to be reviewed, you must
still claim within the time limits." Najpiew zloże o Chtc aby w papierach wpisac ze oczekuje na benefit kwalifikujacy o Grant. Czytałam Notes do Maternity Allowance i tam jest napisane ze musze dac oryginalne payslipy z tzw Test Period z 13tygodni. Jesli wybiore te z SSP a na nich jest 85f tyg to nie powinno byc problemu. A co z SMP? Pracodawca mi odmówi jesli przed choroba zarabialam kwote kwalifikujaca do macierzynskiego z zakladu pracy? Nie ukrywam ze chyba mniej zachodu jest z SMP niz z MA. Boje sie ze beda mi robili problemy z SMP1 i bede miala poslizg ze zlozeniem wniosku. No nic, fajnie ze mi sie troche sprawa naswietlila. Dziekuje daro43

daro43
Rezydent

Postautor: daro43 » 20 gru 2012 16:15

To tylko drobnostka w morzu przepisow, kolezance urlop macierzynski boss placil nie wiem co i jak dokladnie nie wnikalem, zreszta po urodzeniu dziecka nie powrocila do pracy wyszlo jej ze lepiej ciagnać benefity, lepiej wyszla na tym niz pracujac.Pozdrawiam i zycze szczesliwego rozwiązania problemow.

abecede
Gastarbeiter

Postautor: abecede » 20 gru 2012 18:37

No własnie tez mi tak wszyscy mówią zeby wrócić na krótko po macierzynskim i siedziec w domu ale mnie to nie przekonuje. No wiem ze biurokracja jest okropna i tego nie unikne. Dziekuje i pozdrawiam

Wróć do „Prawo”