Hej..odświeżę temat zapytując a jak się ma sprawa gdy prowadzisz samozatrudnienie? czyli masz własną działalność gospodarczą w Polsce a w UK zatrudniła Cie na umowę o pracę Firma Brytyjska?
W moim przypadku tak właśnie jest, zatrudniono mnie w 2009 roku, przyleciałam do Londynu, byłam umówiona w JOB wszystkie procedury zostały zachowane z tym że po miesiącu otrzymałam odmowę nadania NIN..z powodu iż miałam masę spraw i problemów osobistych w POLSCE do dziś dnia nie ponowiłam odwołania od odmowy,udania się ponownie do JOB a do tego czasu pracowałam na umowach o pracę w różnych firmach UK, tworzyłam sobie a raczej mój pracodawca tworzył mi historie zatrudnień w UK..ale? teraz w połowie maja usłyszałam że dostane wypowiedzenie wraz z 800osobami zatrudnionymi na etatach w Anglii a prowadzących działalność w Polsce..a co za tym idzie nie płacących składek Zus w Polsce a mających płacone w UK...
Zapytałam gdzie sie podziały w takim razie moje pieniążki składkowe? to ponad 4lata wpłat?
Usłyszałam że one są na firmowych kontach...no tak firmowych, ale ja tak na prawdę nie widnieję w Zus Polska jak i Zus UK..bo nie mam nadal NINu.
Dopytawszy ponownie co z tymi latami składkowymi? Czy są do odzyskania?
Dlaczego nie mogę prosić o ich zwrot jeżeli nie poszły na moje indywidualne konto, a są wielce w posiadaniu Firmy.
Najczarniejszy scenariusz to taki ze albo muszę udokumentować pracę w UK i jakimiś kanałami uzyskać ten NIN i mieć ciągłość składek.
Mam wszystkie paski wypłat,mam rozliczenia roczne z fiskusem w UK ale składki są w eterze..a drugi czarny scenariusz że dobiera sie do takich osób jak ja, Polski Zus bo szuka musowo kasy na swoje długi więc będzie egzekwował od tych 800osób zapłacenia składek za wszystkie lata przepracowane w UK, będzie wymagał udokumentowania tych lat pracy.
To tak na prawdę jest bezprawie ale Polska to poniekąd dziki wschód i nie dziwne ze Polacy masowo uciekali i uciekają z kraju który notorycznie łamie przepisy i nie dba o swojego rodaka.
Paranoja z Matrixem.
Czy ktoś spotkał się z podobną sytuacją?
Proszę mi naświetlić w prostych słowach jak to wygląda?
co mogę jeszcze uratować?
i jak?
Z góry serdeczne dzieki