O wszystkim na tematy prawne
user1368832
Gastarbeiter

przeniesienie składek ZUS

Postautor: user1368832 » 16 gru 2012 18:03

witam,
czy ktoś z Was ma doświadczenie i przeniósł składki ZUS z Polski do Anglii? Jestem na samozatrudnieniu i mam umowę z dużym klientem w Polsce.

z góry dziękuje za wszelkie uwagi.

pozdrawiam
Dominik

Neli
Gastarbeiter

Postautor: Neli » 01 cze 2013 09:41

Hej..odświeżę temat zapytując a jak się ma sprawa gdy prowadzisz samozatrudnienie? czyli masz własną działalność gospodarczą w Polsce a w UK zatrudniła Cie na umowę o pracę Firma Brytyjska?
W moim przypadku tak właśnie jest, zatrudniono mnie w 2009 roku, przyleciałam do Londynu, byłam umówiona w JOB wszystkie procedury zostały zachowane z tym że po miesiącu otrzymałam odmowę nadania NIN..z powodu iż miałam masę spraw i problemów osobistych w POLSCE do dziś dnia nie ponowiłam odwołania od odmowy,udania się ponownie do JOB a do tego czasu pracowałam na umowach o pracę w różnych firmach UK, tworzyłam sobie a raczej mój pracodawca tworzył mi historie zatrudnień w UK..ale? teraz w połowie maja usłyszałam że dostane wypowiedzenie wraz z 800osobami zatrudnionymi na etatach w Anglii a prowadzących działalność w Polsce..a co za tym idzie nie płacących składek Zus w Polsce a mających płacone w UK...
Zapytałam gdzie sie podziały w takim razie moje pieniążki składkowe? to ponad 4lata wpłat?
Usłyszałam że one są na firmowych kontach...no tak firmowych, ale ja tak na prawdę nie widnieję w Zus Polska jak i Zus UK..bo nie mam nadal NINu.
Dopytawszy ponownie co z tymi latami składkowymi? Czy są do odzyskania?
Dlaczego nie mogę prosić o ich zwrot jeżeli nie poszły na moje indywidualne konto, a są wielce w posiadaniu Firmy.
Najczarniejszy scenariusz to taki ze albo muszę udokumentować pracę w UK i jakimiś kanałami uzyskać ten NIN i mieć ciągłość składek.
Mam wszystkie paski wypłat,mam rozliczenia roczne z fiskusem w UK ale składki są w eterze..a drugi czarny scenariusz że dobiera sie do takich osób jak ja, Polski Zus bo szuka musowo kasy na swoje długi więc będzie egzekwował od tych 800osób zapłacenia składek za wszystkie lata przepracowane w UK, będzie wymagał udokumentowania tych lat pracy.
To tak na prawdę jest bezprawie ale Polska to poniekąd dziki wschód i nie dziwne ze Polacy masowo uciekali i uciekają z kraju który notorycznie łamie przepisy i nie dba o swojego rodaka.
Paranoja z Matrixem.
Czy ktoś spotkał się z podobną sytuacją?
Proszę mi naświetlić w prostych słowach jak to wygląda?
co mogę jeszcze uratować?
i jak?
Z góry serdeczne dzieki :)

Neli
Gastarbeiter

Postautor: Neli » 02 cze 2013 16:57

Dziękuję za odpowiedź.
Dodam jeszcze iż podatki płaciłam w Polsce, rozliczając działalność gospodarczą prowadzoną w Polsce oraz rozliczając pracę/dochody z Etatu w UK.
Z tego co piszesz to pracowałam jak gdyby na czarno w UK?
Mam P60 z każdego roku rozliczeniowego.Jak i posiadam wszystkie P45.
Bo fakt bez NIN a jednak płaciłam składki.
Czyli jak mi ściemniano moje pieniążki zbierają się na ogólnym koncie Firmy, to jest to możliwe??..czy jak to ktoś z znajomych ujął w puli Królowej??
Jak faktycznie miałam płacić w Polsce składki ZUS..mimo że zawierając umowę z Firmami w UK zapewniano mnie iż tego obowiązku nie mam gdyż pracodawcą jest Firma w UK i to ona odprowadza za mnie składki..
Jak jest ,jak mi wyżej odpowiedziałeś to mam nie lada problem w Polsce bo to fortuna spłacać ponad 4lata składek do ZUS..przy utracie mnóstwa kasy płaconej na swoje składki w UK.
Za wszelkie info w moim temacie serdecznie z góry dziękuję

Neli
Gastarbeiter

Postautor: Neli » 02 cze 2013 17:13

Dzięki znów za odpowiedź :)
Wiem ze wszystko to jakieś zagmatwane z chwilą gdy otrzymałam wypowiedzenie z dniem 31 Maj.
Mam akurat przed noskiem paski więc wystukam cyferki z nich:
Total pay dajmy na to 664.00
Taxable Pay 664.00
Tax 0.00
Tax Credit 0.00
N,I, Employ ee 2.16
N.I Employ er 0.00
N.I. Pay 664.00
a drugiej rubryczce:
Total Hours 80.00
a pod spodem:
Employers N.I. 0.00
to akurat z paska z 5 Maja 2013
tak to wyglądało u mnie.
Tak mam etat..mam umowy o prace..wsjo wsjo.

Neli
Gastarbeiter

Postautor: Neli » 02 cze 2013 18:04

wielkie dzięki.
Masz rację to jest właśnie MYK' że zachowane są te minima..ja na podstawie pasków rozliczam te dochody w Polsce poprzez PIT razem z dochodami z działalności gosp. jednoosobowej w Polsce...ale właśnie moim problemem są składki.
Wg litery prawa UK i RP mam podatkowo wszystko cacy..ale Polski Zus rzekomo dogadał się z UK zus co do sprawdzenia osób takich jak ja by udokumentowali pracę w UK..szukają musowo kasy na swoje długi, a w Polsce kto mądry to ucieka albo do Niemiec,Szwecji,Ukrainy,Irlandii czy właśnie do Anglii.
Wiec wiesz skoro wszystko mam jak należy a nie posiadam do dziś NIN i jeszcze te wielkie wypowiedzenia pracy nam obcokrajowcom..to zapytywałam co z moimi składkami? gdzie one są? bo w odpowiedzi od pracodawcy usłyszałam że będę musiała ponownie te lata spłacić albo w UK albo w RP...to rozbój..czyli zagarnięto moje pieniążki gdzieś na Firmowe konta.Nie jest tego dużo w UK..ale w Polsce to 1000zł co miesiąc razy lata wstecz?
..a emerytury ludziom na własnej działalności naliczają średnio jakieś 400 do 600zł, słowem głodówka pewna ;)
Namieszane faktycznie.
Bardzo jestem wdzięczna za wszelkie odpowiedzi.

Neli
Gastarbeiter

Postautor: Neli » 02 cze 2013 19:52

Właśnie jak zatrudniałam się do pracy w UK to mówiono mi że warunkiem jest prowadzenie własnej działalności w RP , że umowa o pracę na całym etacie w RP nie wchodzi w rachubę, więc jak będę na tej własnej działalności zostanę zatrudniona w UK na tych najniższych zarobkach to nie będę musiała płacić składek ZUS w RP, bo rzekomo pracodawca z etatu w UK będzie je uiszczał.
I tu fakt w UK mam wszystko czyste, ale składek nie widać w papierach bo nie mam NIN na który mogły one lecieć.
Ogromne niedopatrzenie mnie osoby stale zapracowanej ciągnącej różne usługi by przeżyć, utrzymać się ale i pracodawcy który tez nie przypominał mi "ej stara umów się do Job i pozałatwiaj swoje sprawy, odwołaj sie...bla bla"
Teraz na maj planowałam bo miałam luz w pracach..to nius w postaci wypowiedzeń większości osób w firmach podległych temu samemu pracodawcy.
Koszmar jak dla mnie.
Ślicznie dziękuję za uspokojenie choć trochę moich nerwów.
Jeszcze powęszę od strony prawników, wystosuję pełnomocnictwa.
Bardzo zależy mi na ciągłości lat składkowych..w UK , nie w Polsce bo tam to utopia i złodziejstwo.
Dzięki wielkie za pomoc.
Pozdrawiam serdecznie N

Neli
Gastarbeiter

Postautor: Neli » 02 cze 2013 20:59

tak tak rok rocznie na podstawie pasków wypłat rozliczałam się, gdyż rozliczenie P60 otrzymywałam nie co później niż RP wymaga składania zeznań podatkowych.
No to teraz wypada mi tylko czekać co stale łamiący prawo ZUS polski wymyśli wobec osób które masowo opuszczają RP w pogoni za lepszymi warunkami.
Raz jeszcze bardzo dziękuję.
Za kilkanaście dni mam spotkanie z swoim brytyjskim pracodawcą, będę znała więcej szczegółów w swojej sprawie to napiszę, by osoby mi podobne miały jasność.
Pozdrawiam Neli :)

Wróć do „Prawo”