O wszystkim na tematy prawne
Soplica
Gastarbeiter

Stare Konto

Postautor: Soplica » 20 lis 2012 21:42

Kiedyś, dokładnie w 2005 roku pracowałem w Anglii, założyłem wtedy konto w banku. Potem wróciłem do Polski, życie tak się ułożyło że Polski mam już dość i myślę o wyjeździe do Anglii. Zastanawiam się, czy przypadkowo mam angielskie konto bankowe, czy po 7 latach uległo ono rozwiązaniu? W chwili wyjazdu było na nim chyba ok 5 F :) Wiadomo, pracodawcy chcą żeby mieć konto, gdyby to dawne istniało oszczędziłoby mi to zachodu z bankiem.
I drugie pytanie: wyrobiłem sobie wtedy National Insuranse Number, ale nie mogę go znaleźć, wiem że jest on całe życie jak polski nip i drugiego nie zrobię. Gdzie (w jakim urzędzie) mogę dowiedzieć się o mój NIN?
Dzięki z góry osobom zorientowanym za pomoc

goraluk
Rezydent

Postautor: goraluk » 20 lis 2012 22:40

Powinno być aktywne. Mi dawno temu Halifax wysłał informację, że w ciągu 2 miesięcy zamkną konto jak się nie odezwę, ale ja na wówczas przez 2 lata miałem tam zero:)) i pewnie zamknęli. Jednak jak są jakieś środki to raczej nie zamkną. Może nawet się powiększyło:)
NIN najlepiej do lokalnego Job centre plus. Tam powiedzą ci jak odzyskać swój NIN.

Starababa
Gastarbeiter

Postautor: Starababa » 20 lis 2012 22:46

Goral - idz spac juz...

Soplica:
If you've lost or can't remember your National Insurance number or lost your National Insurance number card

If you've lost or can't remember your number, you might be able to find it on official paperwork like:

your P60 (end of year tax statement, given to you by your employer)
a payslip
a copy of your annual Self Assessment tax return
other official correspondence

If you still can't find your number, you can ask HMRC to confirm it by:

completing and returning form CA5403 - Your National Insurance number
contacting the National Insurance Registrations Helpline on Tel 0845 915 7006 (lines open 8.30 am to 5.00 pm Monday to Friday)

HMRC cannot confirm your National Insurance number by telephone. They will write to you instead.

Form CA5403
If you've lost your National Insurance number card

As announced by the Chancellor on 10 September 2010, HMRC no longer issues replacement National Insurance number cards. You don't need to have a card - it's the number that's important. If you can't remember your number, find out what to do by reading the section above.

Zrodlo:

http://www.hmrc.gov.uk/ni/intro/number.htm#5

Wróć do „Prawo”