Hej Wszystkim!
Mamy maly dylemacik i gubimy sie juz w zawilosciach naszego polskiego systemu paszportowego...
Oczekujemy z partnerem dziecka ktore powinno przyjsc na swiat okolo 1go lipca
tego roku.
Z uwagi na nasz duuuzo wczesniej planowany slub i wesele, ktory odbedzie sie w sierpniu bardzo zalezaloby nam na jak najszybszej podrozy do Polski, oczywiscie z nowonarodzona pociecha. Linie lotnicze zezwalaja na podroz nawet z dwutygodniowym dzieckiem, jedynym problemem wydaje sie byc posiadanie przez dziecko paszportu, dowodu lub jakiegokolwiek innego dokumentu zezwalajacego na podroz.
Oczywiscie problemem jest tez zakup biletu - mozna dokonac tego tylko majac dokument dziecka.
I tu sie zaczynaja schody...W konsulacie nikt nie odbiera telefonu, wiec nikt nie jest mi w stanie powiedziec czy szybciej bedzie ubiegac sie o dowod tymczasowy czy tez paszport. Wedlug stronki nalezy dostarczyc zdjecie, wniosek, podpisy obojga z nas oraz odpis POLSKIEGO (!) aktu urodzenia. Do tego okres oczekiwania to min. 6 tygodni. Nie wiem ile czeka sie na spotkanie (a wczesniej umowic sie nie moge poniewaz nie wiem dokladnie kiedy dziecko urodzi sie)
O dowodach nie ma wogole mowy.
Idealnie chcielibysmy miec mozliwosc wylotu do PL po 4-5tygodniach od urodzin dziecka ale powoli zaczynam tracic nadzieje ze jest to mozliwe? Nie chcielibysmy spoznic sie na nasz wlasny slub!
Z tego co widze kolejna mozliwoscia bylby paszport brytyjski. nie zalezy nam na nim - zreszta koszta wyrobienia takiego paszportu dla rodzicow sa bardzo wysokie. Pracujemy w UK juz od 7 lat, chcemy tu zostac jeszcze conajmniej rok dwa ale nie na stale. Wyczytalam ze mozna starac sie o UK paszport dla dziecka nawet jesli rodzice posiadaja tylko paszporty PL. Z tego co widze paszport brytyjski dziecko moze otrzymac duzo szybciej, nie wiem jednak czy potem (i.e. po kilku latach nie bedzie z tym problemu kiedy wrocimy do PL)?
Czy ktos z Was byl w podobnej sytuacji?
Z gory dzieki za udzielenie odpowiedzi!
POZDRAWIAM!
KASIA