O wszystkim na tematy prawne
Kuba1981
Gastarbeiter

Oszukany przez pracodawcę - brak wypłaty.

Postautor: Kuba1981 » 20 wrz 2011 14:39

Witam i proszę o pomoc.

Pracowałem krótko w restauracji The Frog w Clapham Common. Było to na poczatku mojego pobytu w Londynie, nie miałem jeszcze NIN i konta bankowego - więc kiedy zacząłem upominać się o wypłatę powiedziano mi, ze bez ww 'nie moga mi zapłacić'. Trochę zajęło mi załozenie konta i zdobycie NIN - zaniosłem wszystkie dane do pracodawcy, podano mi dosyc odległy (2tygodniowy) termin kiedy mogę sie spodziewać przelewu - niestety go nie było. Po kolejnej wizycie u pracodawcy zaczęli coś opowiadać, że 'nie powinienem zaczynac pracy bez NIN' i to moja wina i podali następny odległy termin obiecujac przelew, termin który właśnie minął - a pieniędzy nadal brak. Właściciel restauracji nie odbiera telefonów itp.zachowania.

Jakie mam możliwości? O ile w Polsce jest to łatwe to tu nie bardzo sobie radzę (mój angielski jest też słaby) - próbowałem pytac w Job Centre, ale niczego sie nie dowiedziałem. Posiadam smsy od właściciela i przełozonych kiedy mam się stawic do pracy itp., świadków ze tam pracowałem i tym podobne. Jak powiwiniem postapić i gdzie się udać, by wyegzekwować pieniądze od nieuczciwego pracodawcy?

Prosze o pomoc, bo nie chcę tego tak zostawić - raz ze potrzebuje tych pieniędzy, a dwa że jeśli nic nie zrobię ta firma będzie postępowac tak z innymi pracownikami.

NoToCo
Rezydent

Postautor: NoToCo » 20 wrz 2011 17:55

To restauracja popełniła przestępstwo zatrudniając Ciebie i nie płacąc za Ciebie składek.

Proponuję wysłanie im formalnego listu (koniecznie via recorded delivery) z żądaniem zapłaty - pokaż im, że znasz swoje prawa i wiesz jak je egzekwować oraz ewentualnie gdzie iść jeśli nie chcą współpracować.

To, że nie powinieneś zaczynać pracy bez NIN to bujda, bo przecież Job Centre od starających się o NIN wymaga albo dowodu na poszukiwanie pracy albo listu od pracodawcy potwierdzającego zatrudnienie.

Wróć do „Prawo”