O wszystkim na tematy prawne
JEŻYK
Gastarbeiter

Nie znam dobrze angielskiego

Postautor: JEŻYK » 14 sty 2011 00:32

Witam.
Mam poważny problem.
Pracuję jako pomocnik kucharza w dość dużej firmie.Na kuchnie gdzie spędzam najwięcej czasu w trakcie pracy jest zakaz mówienia językiem Polskim,chicuaż pracuje kilku Polaków.Ostatnio mój szef usylszał jak z kolegą-Polakiem rozmawiam po Polsku i zabrał mi godziny z całego tygodnia.Na codzień daje odczuć,że jesteśmy Polakami,Krzyczy,wyzywa,gardzi ,czasami nawet poniża. Doszły mnie sluchy,że chce mnie zwolnić bo nie znam języka.
Jak można to załatwić i co mogę zrobić jak mnie zwolni??
Dziękuję za pomoc. Łukasz

aina24
Rezydent

Postautor: aina24 » 14 sty 2011 10:45

cordial
Gastarbeiter

Postautor: cordial » 16 sty 2011 11:07

Hej,

glowy nie dam ale wydaje mi sie, ze jesli Twoj angielski byl wystarczajacy aby Cie zatrudnic to nie moga Cie z jego powodu zwolnic - to bedzie dyskryminacja.

A jesli czujesz, ze jestes ponizany albo traktowany inaczej to popros kogos ze znajomych o pomoc i napisz oficjalny list do przelozonego.

Pozdrawiam,
Lukasz.

cordial
Gastarbeiter

Postautor: cordial » 16 sty 2011 11:08

I tak jeszcze tylko dodam, ze firma moze zabronic rozmawiania w innym jezyku niz angielski i na to nic nie mozna poradzic. Jesli zlamales zakaz - warunki umowy - mozesz zostac ukarany obcieciem godzin albo zwolnieniem. Wtedy nie bedzie mowy o dyskryminacji.

Wróć do „Prawo”