O wszystkim na tematy prawne
user758801
Gastarbeiter

Obywatelstwo polskie dla obywatelki z Ukrainy?

Postautor: user758801 » 12 maja 2010 21:25

Witam! Szukam informacji na temat procedury starania sie o obywatelstwo Polskie w wypadku kiedy cudzoziemiec, w tym przypadku obywatelka Ukrainy, zawarla zwiazek malzenski z polakiem zyjacym i mieszkajacym w UK. Z Uk sprawa jest prosta, wiza jest, wszyslkko OK. Problem zaczyna sie kiedy chce sie jechac do Polski obwiedzic rodzine poniewaz trzeba zdobyc wize do Szengen. Czy ktos ma jakies informacje, zna kogos kto rozwiazal ten problem.
Chcemy starac sie z zona o Polskie obywatelstwo, zyjaz i rezydujac w UK. Ulatwia to podroze itd.
Dzieki za pomoc!

kaslawka
Rezydent

Postautor: kaslawka » 12 maja 2010 21:50

Obywatelstwo Polski jak sama nazwa wskazuje moze dostac obywatel zamieszkujacy Polske :lol: na jakiej niby podstawie ta kobieta mialaby je dostac? Tylko przez malzenstwo? Prosze cie, zycie nie jest takie latwe :lol:
http://obywatelstwo.eu/nadanie.html

nic innego nie pozostaje jak biec do konsulatu i wyrobic sobie wize do Polski, pierwsza bedzie na max 3 m-ce, byc moze za 2 lub 3 razem wydadza jej wize dlugoterminowa

julian40
Gastarbeiter

Postautor: julian40 » 19 maja 2010 18:40

hej mam ten sam problem tyle ze nie jestesmy jeszcze po slubie.a wiec z moich poszukiwan wynika,ze moze ona starac sie o obywatelstwo polskie po trzech latach tego zwiazku,takiej informacji udzielono mi w konsulacie RP.mam jeszcze pytanie gdzie zawarliscie zwiazek malzenski bo nie mam pojecia gdzie by bylo najprosciej UK czy Bialorus,bo Polska napewno odpada.pozdrawiam

Wróć do „Prawo”