O wszystkim na tematy prawne
ceer
Gastarbeiter

Brak umowy o pracę

Postautor: ceer » 09 mar 2010 13:04

Witam

Pracuje legalnie lecz nie dostalem zadmej umowy od poczatku mojej pracy a pracuje juz ponad rok, odprowadzam podatki mam platny urlop ale nie mam nic na pismie. Czy umowa wogole jest potrzebna w uk ?

wwwENGLANDpl
Gastarbeiter

Postautor: wwwENGLANDpl » 10 mar 2010 09:31

Prawo wymaga od pracodawcy sporządzenia takiej umowy. Wtedy widać np. ze płaci ci co najmniej płace minimalna, ile godzin musisz przepracować, co z urlopem itp. Jednak częstą praktyka jest, ze pracownicy jej w ogóle nie dostają szczególnie w małych firmach.

aina24
Rezydent

Re: Brak umowy o pracę

Postautor: aina24 » 10 mar 2010 16:51

ceer pisze:Witam

Pracuje legalnie lecz nie dostalem zadmej umowy od poczatku mojej pracy a pracuje juz ponad rok, odprowadzam podatki mam platny urlop ale nie mam nic na pismie. Czy umowa wogole jest potrzebna w uk ?

zdaza sie tu,ze w takich 'malych' pracach nie podpisuja ludzie umowy ale jesli dostajesz payslipy i placisz tax to zn ze legalnie, bo jak cos to na podstawie pyslipow mozesz udowodnic,ze pracujesz tam. mam tu na mysli to, ze nie moga cie nagle wyrzucic z pracy bo wtedy zwracaliby ci kase za czas wypowiedzenia..

Psota
Gastarbeiter

odzinę

Postautor: Psota » 25 mar 2010 12:36

No właśnie...jak jest kiedy pracodawca oszukuje nas na stawce?
Pracowałam w Polskim sklepie i pani płaciła ok 43 funty za 12 godziinny dzień pracy...to jakieś nie całe 4 funty...za godzine

aina24
Rezydent

Postautor: aina24 » 27 mar 2010 16:18

blondynek is right... nic sie nie da zrobic..
ogolnie nie jest legalne placic ponizej najnizszej stawki ale jak do raczki Ci placi to i Ty w swietle prawa 'przestepca' jestes bo sie na taka nieuczciwosc godzisz i podatkow nie nie placisz.. najnizsza stawka -tax i insurance tez cos kolo £4 wychodzi no wiadomo lepiej byc legalnie zatrudnionym ale to juz inna bajka..

Wróć do „Prawo”