O wszystkim na tematy prawne
viper11
Gastarbeiter

Driving without due care and attention

Postautor: viper11 » 10 mar 2009 11:49

Witam,
Niestety jakieś pół roku temu miałem stłuczkę służbowym vanem. Zagapiłem się na moje "paper work" gdy sprawdzałem adres dostawy i uderzyłem w polo, które z koleji uderzyło bmw stojące przed nim. Nie jechałem szybko, jakieś 20-25 mph (może mniej), ale nawierzchnia była morka i sporo na niej liści, jak to jesienią bywa. Efekt 2 lekko uszkodzone auta i van formowy. Przyjechała Policja i karetka (na wszelki wypadek), ale sanitariusz stwierdził, że wszystko ok i odjechał. Policja spisała całą sprawe i dali mi ref number.
Jakieś 2 miesiące temu dostałem list, że mam wziąć udział w doskonaleniu jazdy za bagatela ok 300 funtów. Wydawało mi się sporo, więc odmówiłem. Teraz dostałem list z sądu. Mam 3 opcje, przyznać się listownie, przyznać się z sądzie, lub powiedzieć, że jestem niewinny. Koszta sądowe to ok 70 funtów (do przyjęcia), zastanawiam sie tylko co więcej mnie czeka? Czytałem w necie, że czasem mandat to ok 50 funtów, czasem nawet 700 funtów a jeden koles nawet bana dostał. O co tu chodzi? czy są jakieś reguły lub normy według których nadawana jest kara?

[/b]

viper11
Gastarbeiter

Postautor: viper11 » 10 mar 2009 11:51

Oczywiście mam zamiar przyznać się, ale osobiście w sądzie (wracam z Polski dosłownie 2 dni przed sprawą, więc nie moge im dać wcześniej prawka w depozyt). Wiem, że grozi mi od 3-9 pkt karnych. Jak dla mnie, to moge miec nawet 9, bo i tak chce wracać do Polandii w ciągu 3 miesięcy, ale bana nie mogę przyjąć.

Może macie jakieś rady? co tu robić, albo czego lepiej nie robić?

Pozdrawiam

pawcio0094
Gastarbeiter

Postautor: pawcio0094 » 12 mar 2009 06:02

witam. najwiekszym bledem jaki popelniles to to ze nieposzedles na to szkolenie. szkoda Ci bylo 300 funow (tak naprawde to kosztuje chyba cos ponad 200 ale nie jestem pewien) a teraz mozesz zaplacic jeszcze wiecej i do tego dochodzi stres. Wysokosc grzywny jaka Ci naloza bedzie zalezala w duzej mierze od wykazanach zarobkow. tam na koncu tych wszystkich papierkow ktore wypelniasz piszesz ile zarabiasz, ile wydajesz i ile masz oszczednosci (Jednak nie radze klamac bo na konto wejda i sprawdza ile masz wplywow). Na sprawe mozesz pewnie nawet nieisc skoro zgadzasz sie z oskarzeniami(chyba ze bardzo chcesz dochodzic swojej niewinnosci czy prosic o bardzo lagodne potraktowanie ale osobiscie uwazam ze niewarto) - jednak musisz zaznaczyc "guilty by post". Co do samej kary to mysle ze dadza ci z 300- maksymalnie 500 funow i pare punktow 3-6. jeda jeszcze wazna sprawa to to ze prawko beda ci odsylac bardzo dlugo. mozesz czekac na nie z 2 miesiace, chyba ze tobie - zawodowemu kierowcy zalatwia wszystko ekspresowo i oddadza prawko szybciej. mam nadzieje ze ci pomoglem. pozdrawiam :D

Wróć do „Prawo”