Postautor: mamazwyspy » 11 wrz 2008 15:10
Jak przelamac biurokratyczny "paragraf22" ?? Income Suport to zasilek nie do zdobycia czy jest inaczej? W czerwcu 2008 musialam zrezygnowac z pracy (pracowalam nonstop od 10/2004 a WRS mam od lutego 2005) Jako samotna matka zglosilam sie do JC po IS . Wczesniej sprawdzalam w CAB i na infolini czy bede go mogla uzyskac- powiedzieli ze jesli mam przepracowane 12mcy w UK to oczywiscie. Po 2 mcach przyslali pismo ze poniewaz jestem Polka to prosza o przelanie WRS i historii zatrudnienia.Wyslalam.Po miesiacu przyslali decyzje z Job Centre EU Decision Dep. odmowe bo "for benefits purposes only you do not meet qualifying criteria to have the right to reside in the UK." Poszlam zaraz do CAB i faktycznie twierdza ze decyzja jest sluszna bo jako osoba niepracujaca nie mam residence rights w UK. Aby dostawac tu zasilki musisz albo pracowac , albo szukac pracy albo byc czlonkiem rodziny pracownika a to w przypadku IS sie wyklucza. Wiec teoretycznie nie mam prawa do Housing Benefits i Child tax Credit!!! Pomimo ciaglosci pracy od 2004 i rejestracji w WRS. Jedyne co doradzili to zarejestrowac sie w Job Centre o Jobseekers Allowance aby nie utracic prawa do CTC , HB i CHB. Cos mi tu nie pasuje albo wyglada na dyskryminacje obywateli panstw ktore przystapily do UE w 2004. Czy ktos ma doswiadczenia w tej materii?