O wszystkim na tematy prawne
elfik
Gastarbeiter

Brazilian marriage?

Postautor: elfik » 23 paź 2008 09:01

Od ponad roku jestem zwiazana z brazylijczykiem.Chcielibysmy sie pobrac ale nie wiemy co dokladnie powinnismy zrobic.Mozemy pobrac sie w Anglii albo w Polsce .Prawdopodobnie slub odbedzie sie w Londynie .Chcialbym wiedziec jakie sa konsekwencje prawne dla nas jezeli sie zdecydujemy na zawarcie zwiazku malzenskiego.Wiem ze moj narzeczony dostanie wize ale nie wiem czy bedzie mial takie same prawa jak osoby pochadzace z Unii Europejskiej.

JORDIN17
Emigrant

Postautor: JORDIN17 » 23 paź 2008 17:42

hej,niewiem na jakiej podstawie twoj narzeczony jest teraz w UK,czy ma wize wizytowa.czy studencka czy pracujaca,ale jezeli prawa sa takie jak w przypadku innych obcokrajowcow (moj maz pochodzi z Afryki),to po zawarciu malzenstwa bedzie sie mogl starac o rezydenture w UK,dadza mu ja na 5 lat,i dopiero potem bedzie mogl sie starac o pobyt staly tutaj.Jezeli dostanie rezydenture to chyba przysluguja mu podobne prawa jak nam to zalezy tez na jakiej podstawie dostanie ta rezydenture poniewaz w niektorych przypadkach nie beda wam przyslugiwac zadne benefity na przyklad,ale to wtedy gdy ty nie pracujesz,bardzo pomoze jezeli jestes zarejestrowana w WORKER REGISTRATION SCHEME prze rok lub dluzej,wtedy juz mozesz ty starac sie o rezydenture i to wam bardzo pomoze.Poszukaj wiecej informacji na stronie home office.powodzenia

Wróć do „Prawo”