O wszystkim na tematy prawne
potrezbujacy
Gastarbeiter

Tax /NIN/działalność własna

Postautor: potrezbujacy » 17 paź 2007 11:21

mam problem, dwa miesiace temu zaczalem prfacowac, pracodwca w umowie zawarl ze ja jestem zobowiazany za placenie podatku ale pozniej ustnie powiedzial ze pomoze w zalatwieniu tego, dwa miesiace minely, wyparl sie wszystkiego ze to ja jestm odpowiedzialny,

teraz sam nie wiem jak to zrobic
pierwsze musze umowic sie na zalatwienie national insurance number
potem chyba musze dzialanosc otworzyc zebym sam musial podatek placic

ale to zajmie ze dwa miesiace conajmniej tutaj, wiec moze byc problem z placeniem podatku w stecz od kiedy zaczolem pracowac

nie mam pojecia jak to zalatwic zeby nie miec potem problemow z podatkami i jak ta dzialanosc otworzyc co to trzeba i ile to trwa

jak ktos ma jakies pojecie prosze o pomoc

dzieki

vojtas
Site Admin

Postautor: vojtas » 18 paź 2007 11:15

Dużo informacji na temat NIN po polsku -> ukipedia.eu

oraz troche na temat Self Employer

mówcie_mi_255
Emigrant

Postautor: mówcie_mi_255 » 18 paź 2007 11:21

najpierw wypełnij formularz http://www.hmrc.gov.uk/forms/cwf1.pdf
wyślij go pocztą na pytanie o czas rozpoczęcia działalności napisz nie wiecej jak 3 miesiące w wstecz bo inaczej zapłacisz kare 100 funtów, w polu NIN nie wpisuj nic, po jakimś czasie dostaniesz informator i pierwsze papiery że chcesz założyć firme jest to odpowiednik listu referencyjnego od pracodawcy, z tym idziesz po NIN. potem przyjdzie ci do zapłacenia po 2,5 funta tygodniowo z wyrównaniem za 3 miechy do tyłu. w tych pierwszych dokumentach równeiż bedzie wezwanie do uzupełnienia NIN ktory dostaniesz na podstawie tych papierów wiec gdy go masz wpisujesz i odsyłasz. Generalnie wszystko przebiega szybko i sprawnie poza NIN nigdzie nie musisz chodzić, wszytko pocztą.
W porównaniu z polską po prostu BAJKA!
reszte info będziesz miał w informatorach oraz urzędniczka ci wytłumaczy.

Wróć do „Prawo”