ulmoz pisze:Czyli mam po prostu pojsc do pracodawcy i zazadac od niego P45 i payslipa za okres w ktorym pracowalem, a on ma obowiazek oba te dokumenty mi wydac?
Czy pracodawca musi wydac mi te papierki natychmiast czy ma na zalatwienie tego jakis okreslony z gory okres czasu?
1. nie payslipa tylko payslipy to tzw. paski, odcinki na ktorych masz napisane ile zarobiles, za ile godzin , ile podatku i ubezpieczenia pobrano.
Jesli pracowales np.12 miesiecy z miesiecznym wynagrodzeniem to musisz miec 12 payslipow, a jak wyplata byla co tydzien to powiedzmy 48 payslipow.
2.Masz po prostu pojsc do pracodawcy i zarzadac wydania tych dokumentow a on ma obowiazek Ci je wydac.
3.Pracodawca, od dnia zakonczenia stosunku pracy, ma okreslony termin na wydanie tych dokumentow, ale nie pamietam jaki to termin, na pewno dosc krotki
4.Natychmiast, tak od reki papierow nie dostaniesz bo tymi rzeczami zajmuje sie ksiegowosc, ale mozesz dac pracodawcy 2 dni czasu, a jak sie nie wywiaze to zglosic go do Inland Revenue
Lepiej zeby sie wypowiedzal Jack bo nie chce Cie wprowadzic w blad