O wszystkim na tematy prawne
ulmoz
Gastarbeiter

Jakie dokumenty do zwrotu podatku?

Postautor: ulmoz » 06 sie 2008 18:09

Witam.

Co musze wziac (jakie dokumenty) od mojego bylego pracodawcy u ktorego sie zwolnilem, abym mogl w przyszlosci odzyskac podatek z przepracowanych u niego godzin? Nie dostalem niestety zadnego payslipa - nie dostalem od niego zupelnie nic w momencie kiedy prace skonczylem. Podatek jednak chcialbym odzyskac. Czego wiec powinienem od niego zażądać, aby dokumenty byly kompletne?

P.S. Pracowalem u niego w czasie kiedy nie mialem jeszcze NIN i odliczal mi najwiekszy mozliwy podatek (z 5.52 zostawalo mi 3.9) wiec czy musze wziac od niego jakis dokument to stwierdzajacy?

Pozdr.

AnkaMAk

Postautor: AnkaMAk » 06 sie 2008 19:26

payslipy i P45 - to bedzie Ci potrzebne. musi Ci dac payslipy, taki jego swiety obowiazek. jak nie zechce - naslij na niego Inland Revenue :D to ze miales tylko tymczasowy NIN niczego nie zmienia, po prostu podasz przy rozliczeniu tymczasowy.

ulmoz
Gastarbeiter

Postautor: ulmoz » 07 sie 2008 11:28

OK. A nie wystarczy miec tylko payslipa albo P45? Musze miec komplet obu tych dokumentow od pracodawcy?

Slyszalem tez o jakims P60. Czy on jest potrzebny?

Pozdr.

Artur79
Rezydent

Postautor: Artur79 » 07 sie 2008 11:37

P60 to payslip koncowy, dostajesz taki na koniec roku podatkowego
http://www.direct.gov.uk/en/MoneyTaxAnd ... G_10013512

Obrazek

AnkaMAk

Postautor: AnkaMAk » 07 sie 2008 11:44

hmmm... nie jestem pewna, ja sie nie rozliczalam, ale moj maz i o to go prosili, wiec dal i jedno i drugie. logicznie na to patrzac, jakby nie otrzebowali, to by nie prosili o dostarczenie tych papierkow.

ulmoz
Gastarbeiter

Postautor: ulmoz » 07 sie 2008 18:48

Czyli mam po prostu pojsc do pracodawcy i zazadac od niego P45 i payslipa za okres w ktorym pracowalem, a on ma obowiazek oba te dokumenty mi wydac?

Czy pracodawca musi wydac mi te papierki natychmiast czy ma na zalatwienie tego jakis okreslony z gory okres czasu?

bimbo
Emigrant

Postautor: bimbo » 07 sie 2008 20:10

ulmoz pisze:Czyli mam po prostu pojsc do pracodawcy i zazadac od niego P45 i payslipa za okres w ktorym pracowalem, a on ma obowiazek oba te dokumenty mi wydac?

Czy pracodawca musi wydac mi te papierki natychmiast czy ma na zalatwienie tego jakis okreslony z gory okres czasu?

1. nie payslipa tylko payslipy to tzw. paski, odcinki na ktorych masz napisane ile zarobiles, za ile godzin , ile podatku i ubezpieczenia pobrano.
Jesli pracowales np.12 miesiecy z miesiecznym wynagrodzeniem to musisz miec 12 payslipow, a jak wyplata byla co tydzien to powiedzmy 48 payslipow.
2.Masz po prostu pojsc do pracodawcy i zarzadac wydania tych dokumentow a on ma obowiazek Ci je wydac.
3.Pracodawca, od dnia zakonczenia stosunku pracy, ma okreslony termin na wydanie tych dokumentow, ale nie pamietam jaki to termin, na pewno dosc krotki
4.Natychmiast, tak od reki papierow nie dostaniesz bo tymi rzeczami zajmuje sie ksiegowosc, ale mozesz dac pracodawcy 2 dni czasu, a jak sie nie wywiaze to zglosic go do Inland Revenue

Lepiej zeby sie wypowiedzal Jack bo nie chce Cie wprowadzic w blad

AnkaMAk

Postautor: AnkaMAk » 08 sie 2008 14:49

Informuje wszystkich forumowiczow iz spora czesc postow zostala wydzielona i przeniesiona na forum Hyde Park; tylko niepotrzebnie zasmiecilismy przydatny watek

http://forums.londynek.net/viewtopic.php?t=2690

AnkaMak
Moderator

evolvi
Gastarbeiter

Postautor: evolvi » 11 sie 2008 12:51

Troszke namieszaliscie .
Po pierwsze potrzebne ci sa albo ostani payslip ( ale to raczej w drodze wyjatku ) albo P45. Nie potrzebujesz jednego i drugiego bo P45 jest po prostu podsumowaniem wszystkich payslipow. Podejrzewam ze jezeli nie wystawniono Ci zadnego payslipa .. to mozesz miec problem. Istnieje ryzyko ze po prostu pracodawca nie placil za ciebie podaktu. Jezeli miales pieniadze przelwane na konto lub wyplacane czekiem to powinno byc ok ale jesli placil ci gotowka to szansa na to ze placil za ciebie podatek jest jak 1/100.
Smutne realia.
Mam nadzije ze u ciebie bedzie wszystko w porzadku . Zdobadz tylko P45.
I dolacz je dowypelnionych formularzy z Inalnd Revene i powinienies odzyskac podatek . Powodzenia

Wróć do „Prawo”