O wszystkim na tematy prawne
user2139014
Gastarbeiter

Działalność gosp. - jak i gdzie zdobyć pożyczkę na start?

Postautor: user2139014 » 10 paź 2007 13:34

Witam serdecznie.
Mamy zamiar wraz z zona otwozyc salon kosmetyczny,ale potrzebujemy na ten cel pozyczki.Chcialbym sie dowiedziec czy ktos z internaltow zna,lub ma sprawdzone namiary na firme ktora zajmuje sie udzielaniem tego typu pozyczek.Pozdrawiam Tomek.

mówcie_mi_255
Emigrant

Postautor: mówcie_mi_255 » 11 paź 2007 20:19

gratuluje.
firm pośredniczących jest bardzo wiele, zasada zazwyczaj ta sama, im łatwiej dostać kredyt tym trudniej go spłacić, znaczy koszty sa wyższe.

Zastanawia mnie jedno, jak duża kwota jest potrzebna by zacząć i jak duża kwota jest potrzebna by już normalnie prowadzić taki zakład?
Po prostu o jakiej kwocie rozmawiamy.

user2139014
Gastarbeiter

Postautor: user2139014 » 12 paź 2007 14:56

Kwota ktora bylaby nam potrzebna na rozpoczecie tego typu dzialalnosci, to ok 4000£.Natomiast kwota, ktora jest potrzebna na "normalne" prowadzenie, jest juz sprawa indywidualna zalezna miedzi innymi: jak duzy "biznes"chcemy rozkrecic...itp.

Artur79
Rezydent

Postautor: Artur79 » 12 paź 2007 15:04

polecam
http://www.zopa.com/ZopaWeb/public/comm ... =artur1979
procenty sa bardzo niskie.
ja tam akurat daje do wypozyczenia na procent. pozyczki obejmuja raczej nieduze kwoty z tego co widze, nie sprawdzalem ile mozna wziasc maksymalnie ale 4000£ spokojnie.
jesli zalozysz konto z mojego linku i pozyczysz kase to obaj dostaniemy po 30£ :)

user2139014
Gastarbeiter

Postautor: user2139014 » 12 paź 2007 15:53

Dzieki za stronke-sprawdze.Rzeczywiscie kwota nie wydaje sie byc duza,ale jakze potrzebna aby cos zaczac.

mówcie_mi_255
Emigrant

Postautor: mówcie_mi_255 » 13 paź 2007 17:25

hm, 4000 to 4 miesiące najniżej uposażonego pracownika, jesteście we dwoje, czy nie jesteście w stanie w ciągu tych 3-4 miesięcy zebrać kasy?

Zapewne już wiecie że jestem przeciwnikiem brania kredytów, z prostej przyczyny nie ma nic za darmo, zaczynacie, a wiec kolejne niebezpieczeństwo, będziecie pod presją odsetek i terminów spłat, nie wiecie ile uda wam się uzyskać dochodu, jakie koszty itd, zanim wyrobicie sobie markę jakości usług.
Wg mnie macie trzy drogi, pierwsza podejmujecie prace, ściskacie pasek i zbieracie te 3-4 tysiące.
Druga jedna osoba podejmuje prace daje suport finansowy, druga osoba zaczyna od podstawowych usług, inwestując kolejne zarobione funciaki, zaleta to brak dodatkowych kosztów i stresów stały podstawowy dopływ gotówki w razie chwilowego braku klientów macie na chlebek i masełko no i na podstawową reklame.
Trzecia to kredyt, robicie wszystko na dość wysoki poziom i ... szukacie klientów, wszytko OK gdy ich macie od razu i macie pewność spłaty błyskawicznego kredytu, gdy nie macie pewności i klientów, osobiście bym się nie odważył, po prostu może za krótko prowadzę biznesy albo po prostu cenie sobie święty spokój.
Jeżeli bym miał brać kredyt to w momencie gdy już mam bazę stałych klientów, mam markę i wtedy BOM wyskakuje z najwyższej jakości usługami i z najlepszym osprzętem itd. To ma w tedy sens.
Oczywiście decyzja należy do was

EDIT czyli właśnie znalazłem ogłoszenie reklamę gdzieś w gazecie że dają do 5000 funtów, bez zabezpieczeń bez niczego po prostu ufają ci na piękne oczy, fajnie pomyślałem, ale jako stary wyjadacz że nic za darmo malutkimi literkami ledwo dostrzegłem, po angielsku tym razem że to zaufanie kosztuje 50% w skali roku!!!!!! Czyli jak pożyczysz i oddasz w ciagu 12 miesiecy 5000 to dopłacisz 2500! jak na dwa lata to niemal 5000 funtow!
a gdyby miały być odsetki od pozostałej kwoty to do zwrotu mniej więcej 4000 extra free pomyśl ile urządzeń możesz kupić za te odsetki!

Wróć do „Prawo”